Maar, in de nacht zie je met de staafjes, niet met de
Klopt daar iets van? Het oog kent twee soorten gezichtscellen: staafjes en kegels. De staafjes zijn het meest lichtgevoelig en registreren licht en donker. De kegels registreren kleur, en zetten zwartwitbeelden om in kleur die de staafjes naar de visuele schors in de hersenen sturen.
Het zichtbare kleurenspectrum is ook anders bij de bij, zo kan de bij geen rood zien maar kan ze wel ultraviolet licht zien (net zoals sommige vogels). Bovendien kan ze gepolariseerd licht waarnemen, dit heeft geen belang bij haar beeldvorming maar wel bij haar navigatie.
We zien kleuren met hulp van drie soorten kegeltjes. Met de rode kegeltjes zien mensen roodtinten, met de groene kegeltjes groentinten en met de blauwe kegeltjes blauwtinten. Doordat de kegeltjes samenwerken kunnen de meeste mensen alle kleuren zien.
In het donker doen de kegeltjes vrijwel niets en gebruikt u de staafjes. Met de staafjes kunt u geen kleuren onderscheiden. Daarom ziet u in het donker alles grijs. De staafjes vangen zo veel mogelijk licht om zo veel mogelijk te kunnen zien.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Bij nachtblindheid zie je niets, of bijna niets, in het donker terwijl je bij voldoende licht wel prima kunt zien. Kom je uit een helder verlichte ruimte en heb je moeite om te wennen aan het donker dan ben je waarschijnlijk nachtblind. Ben je nachtblind dan heb je dat aan beide ogen.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Door de kleuren uit de kleurencirkel met elkaar te mengen, kun je alle kleuren maken die er bestaan. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel.
Een mix van groen en blauw, groen en geel, rood en geel of rood en blauw is geen probleem. Maar roodgroen of geelblauw, dat mixt niet. De kleuren bestaan dus wel, maar we kunnen ze nooit zien. Dat geheimzinnige deel van het kleurenspectrum blijft voor altijd off limits voor ons beperkende oog.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
Dus orka's en zebra's zijn zwart-wit om het patroon ven hun verschijning te doorbreken.
Aura's zijn het beste te zien op een lichte achtergrond. Houd bijvoorbeeld je hand voor een witte muur, of een vel papier. Staar dan naar je hand en ook tussen je vingers door, maar staar je niet blind op één plek. De kunst is nu om je ogen te ontspannen en niet met je fysieke ogen te kijken, maar vanuit je derde oog.
Erfelijkheid. Erfelijke nachtblindheid wordt meestal veroorzaakt door retinitis pigmentosa. Dit is de verzamelnaam voor erfelijke aandoeningen aan het netvlies waarbij de kwaliteit van de staafjes en kegeltjes langzaam achteruit gaat. Deze vorm van erfelijke nachtblindheid komt bij 1 op de 3500 mensen voor.
De combinatie van vlekken en flitsen komt meestal doordat het glasvocht vrij plotseling krimpt. Dit wordt ook wel glasvochtloslating genoemd. Glasvochtloslating is een proces dat bij het ouder worden hoort. Meestal is het onschuldig, maar soms is het het begin van een netvliesprobleem.
Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur.
Zoals je aan elke regenboog kunt zien, bevindt zwart zich niet op het spectrum van zichtbare kleuren. Alle andere kleuren zijn reflecties van licht, behalve zwart. Zwart is de afwezigheid van licht. Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Hoewel katten over meer staafjes in het netvlies beschikken voor een goed nachtzicht, beschikken zij over minder kegeltjes dan de mens. Kegeltjes zorgen ervoor dat kleuren goed onderscheiden kunnen worden. Hierdoor zien katten (net als honden) minder kleuren en details. Ze zien enkel blauw en groen tinten.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Nachtblindheid kan grote gevolgen hebben. Het kost veel meer tijd om de overgang te maken van licht naar donker en autorijden 's nachts kan ronduit gevaarlijk zijn. Nachtblindheid is een aandoening waarbij je zicht slechter wordt naarmate er minder licht is.
Autorijden in de schemering of 's nachts kan erg inspannend zijn voor je ogen. Een nachtbril zorgt ervoor dat je zo'n 56% minder last hebt van verblinding in het donker. Hierdoor zijn koplampen van het tegemoetkomend verkeer minder hinderlijk en kun je diepte beter inschatten.