Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Voor de aanvoer van water gebruikt men 'druk'-pvc leidingen. Afhankelijk van de versie kunnen ze een druk van 16Bar weerstaan. De buizen en fittingen worden verlijmd met een speciale lijm. Belangrijk hierbij is dat de buizen voor de verwerking grondig ontvet worden.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Bij ieder waterleiding in de muur is het raadzaam mantel te gebruiken, maakt niet uit wat voor materiaal je gebruikt. de leidingen zullen uitzetten door temperatuur wisselingen en deze moeten dan wel kunnen uitzetten, dat kan in een mantelbuis zonder manteluis heb je kans op scheuren.
Normaal wordt er een diepte van 80 cm aangehouden om de leiding ook vortstvrij te houden.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Cv buis. Het voornaamste doel van een cv buis is het transporteren van warm water tussen de warmtebron (condensatieketel) en de radiatoren. Tijdens dit transport moeten de buizen zo weinig mogelijk warmte afgeven, zodat het water nog voldoende warm is om de radiator van warmte te voorzien.
Waterleidingen van koper
Koper is een materiaal met gunstige eigenschappen. Dit metaal is redelijk flexibel en kan men daardoor goed in verschillende bochten buigen. Doormiddel van messing knelkoppelingen kan met koperen leidingen aan elkaar bevestigingen. Daarnaast kan men koperen leidingen ook solderen.
De tyleenslang waterleiding is minder geschikt voor warm water. De buis zelf kan wel een temperatuur aan tot 70 graden Celcius.
Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.
PVC wordt het meest toegepast. Dit materiaal is relatief hard en wordt gebruikt voor de brede hoofdleidingen. Van de hoofdleiding tot de watermeter in huis wordt vervolgens PE gebruikt. Dit materiaal is juist zachter en daardoor makkelijker in bochten te wringen in en rondom het huis.
Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
1- Gaat oneindig lang mee (geen veroudering want er zit geen rubber in.
Waarom kiezen voor een meerlagenbuis? De meerlagenbuis (ook wel composietbuis genoemd) is opgebouwd met aan de binnen- en buitenzijde kunststof. De tussenlaag bestaat uit een dunne laag aluminium. Hierdoor zijn de buizen drukbestendig en maatvast.
Koper roest niet, maar er kan wel sprake zijn van corrosie. Dat zit zo. Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen. De meest bekende vorm van corrosie is de elektrochemische reactie waarbij lucht en vocht reageren met metaal en het laten oxideren.
Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer. Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan 'kruispunten' zijn de buizen wel dikker.
Koper In de EG-Drinkwaterrichtlijn is voor de koperconcentratie in drinkwater bij het verlaten van het pompstation de norm- waarde van 0,1 mg/l opgenomen; voor drinkwater na 12 uur stilstand in een koperen leiding geldt een norm van 3,0 mg/l.
De diameter van een cv leiding is altijd 15 mm. Door middel van een T koppeling te gebruiken 22 x 115 x 22 mm een knelkoppeling genoemd kunt u een aftakking maken van de 22 mm hoofdleiding. U moet er wel voor zorgen dat de radiator zo dicht mogelijk bij de 22 mm hoofdleiding zit.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Polyvinylchloride (PVC)
Voor de aanvoer van water gebruikt men zogenaamde 'druk'-PVC leidingen. Afhankelijk van de versie kunnen ze een druk van 16 bar weerstaan. De buizen en fittingen worden verlijmd met een speciale lijm. Belangrijk hierbij is dat de buizen voor de verwerking grondig ontvet worden.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.