Suriname is erg rijk aan bodemschatten: op de wereldranglijst staat het land zelfs op de zeventiende plek als het om natuurlijke rijkdommen gaat. In de Surinaamse grond is onder andere goud, olie en veel bauxiet aanwezig; daarnaast zorgt het tropische regenwoud voor een hoop hout voor de houtkap.
In Suriname wordt goud gewonnen. Circa 30% van de bevolking houdt zich bezig in de goudsector. Op dit moment wordt er veel goud gewonnen in het district Brokoponde en in het gebied iets ten zuiden Moengo. Goud is goed voor zo een 80% van de Surinaamse inkomsten uit export en levert ca.
De WIC koopt tot slaaf gemaakten aan de West-Afrikaanse kust, verscheept en verkoopt ze aan plantage-eigenaren in Amerika, de Nederlandse Antillen en Suriname. Daar verrichten ze vervolgens dwangarbeid op de plantages. De producten (katoen, suikerriet) worden door de handelaren weer voor veel geld verkocht in Europa.
De legale en illegale goudwinning produceren tezamen rond de 30.000 kilogram goud op jaarbasis. Goudwinning in Suriname valt onder te verdelen in kleinschalige en grootschalige goudwinning. De goudvondsten zijn geconcenteerd in de Marowijne groensteengordel in Oost-Suriname.
De export wordt gedomineerd door delfstoffen, vooral goud en tot 2015 ook bauxiet, die het land afhankelijk maken van de prijzen op de wereldmarkt, maar tegelijkertijd ook bruikbare buitenlandse valuta opleveren. De import bestaat voor het grootste deel uit investeringsgoederen, grondstoffen en hulpstoffen.
Het is al langer bekend dat de Surinaamse bodem naast olie ook veel aardgas bevat. Tot nu toe was het nog niet rendabel om Surinaams gas naar boven te halen. Nu er echter sprake is van een oorlog in Oekraïne, is de situatie totaal veranderd en kan het Surinaamse gas uitkomst bieden, zo redeneert Teter.
Zo'n feest is het in Suriname nog niet, maar oliebedrijven Apache en Total meldden op 7 januari wel de eerste grote olievondst in Surinaamse wateren. De Britse energieconsultant Wood Mackenzie schatte de vondst op 300 miljoen vaten olie en 1400 miljard kubieke meter aardgas.
Doordat ieder land goud op een andere manier 'maakt', heb je veel kleurverschil in goud. Het Surinaamse goud is duidelijk veel geler dan het 'doffe' Nederlandse goud. Een veel gemaakte fout is om te zeggen dat het gelere goud meer waard is.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
Hoewel Suriname rijk is aan belangrijke grondstoffen en tevens een verzorgingsstaat is, leeft 20% van de bevolking in armoede (ter vergelijking: in Nederland leeft 'maar' 8% van de bevolking in armoede). Dit komt door de hoge werkloosheid (geen werk is geen loon), maar ook door de hoge staatsschuld.
Suriname is een smeltkroes van culturen. Het mag dan wel een van de kleinste landen in Zuid-Amerika zijn, het is ook een van de meest veelzijdige landen. De culturele diversiteit van zie je voornamelijk terug in de Surinaamse keuken, talen, religie en de multiculturele samenleving.
Goud wordt niet gemaakt. Goud is een metaal dat overal in de grond zit. Goud is een zacht metaal, dat zich vormt in de aders van vulkanisch gesteente. Deze aders waren spleten gevuld met heet water, dat rijk was aan mineralen.
Surinaams goud is vaak iets donkerder, feller en geler dan Nederlands goud. De felle kleur zorgt voor een duidelijke eigen identiteit. Vandaar dat je Surinaams goud vrijwel meteen herkent. Dit betekent niet dat al het Surinaamse goud 18 karaats of hoger is; de kleur zegt niets over het karaat gehalte.
Tussen 1973 en 1980 steeg de goudprijs van zo'n $ 100 naar ruim $ 800 per troy ounce. In de 20 jaren daarna daalde goud en bewoog het voornamelijk zijwaarts zo rond de $ 400. Vanaf 2000 begon de goudprijs weer te stijgen en in 2020 bereikte het glanzende metaal een hoogtepunt van $ 2.074.
Wanneer u goud aanschaft, heeft u fysiek goud in handen. Er kan niet zomaar extra goud worden geproduceerd waardoor het zijn waarde goed behoudt. Ook blijft er altijd vraag naar fysiek goud waardoor goud zijn waarde blijft behouden. Dit maakt het kopen van goud vaak een verstandige keuze.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
Wie goud koopt, doet er goed aan een magneet mee te nemen. Als het gouden object wordt aangetrokken door de magneet, dan is het nepgoud. Echt goud wordt niet of nauwelijks aangetrokken door een magneet. Ook handig om mee te nemen: een schoonmaakdoekje voor juwelen.
Suriname heeft sinds 1980 een eigen nationale oliemaatschappij en sinds 1997 een eigen raffinaderij, maar pas de laatste jaren worden echt grote hoeveelheden olie gevonden. De ontginning van de nieuwe olievelden botst met de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs.
De olie werd gevonden op bijna 4800 meter diepte in Blok 52, een gebied ten noorden van Paramaribo met een oppervlakte van ruim 4700 vierkante kilometer. Eerder dit jaar werd door het Amerikaanse Apache Oil en het Franse Total olie gevonden in Blok 58, in de boorputten Maka Central-1 en Sapakara West-1.
Suriname wint al sinds 1982 olie, maar dan op land. In 2020 ging het om 6 miljoen vaten ruwe olie met een bruto opbrengst van 432 miljoen dollar. Op zee bedraagt de ontdekte olievoorraad naar schatting 2 miljard vaten.