Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C.Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)." "De dampremfolies kan je beter niet aansluiten tegen de schouwbuis.
Het is vooral de dikte van het materiaal dat ervoor zorgt dat de warmte wordt buitengehouden. Minerale wol, vooral glaswol van circa 26 cm dikte is zeer goed bruikbaar om je woning te isoleren tegen de warmte.
Schadelijke gevolgen
De stoffen die vrijkomen bij het werken met glaswol kunnen ingeademd worden en daarmee in de longen terechtkomen. In de longen zorgt dit uiteindelijk voor littekenweefsel (fibrose) die de ruimte van de lucht in de longen inneem en mensen steeds minder goed kunnen ademen. Fibrose hersteld niet.
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
De verwerking van glaswol is zeer eenvoudig. Je kunt het materiaal knippen met een schaar of snijden met een mes. Daarna kun je het vouwen en het aanbrengen om een ruimte mee op te vullen, bijvoorbeeld aan de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte van de woning.
Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.
Bij de verwerking van glaswol en/of steenwol is het aanbevolen om een beschermende overall, veiligheidsbril en handschoenen te dragen om aanraking met de splinters te voorkomen. Bij het werken met glas- of steenwol is het aanbevolen om dezelfde beschermingsmiddelen te gebruiken als bij het werken met asbest.
Glaswol bestaat daardoor vooral uit lucht. Het materiaal is niet brandbaar is, niet oplosbaar is in water en makkelijk om mee te werken. Glaswol weegt weinig, je kunt het knippen met een schaar of snijden met een broodmes. Je kunt het vouwen en vastzetten met een tacker, een nietapparaat.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
ROCKWOOL rotswol is onbrandbaar en voldoet aan EUROCLASS A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt amper rook of toxische gassen.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Vochtige lucht die op lange termijn het isolatiemateriaal kan aantasten en de isolatiewaarde naar beneden kan halen. In het ergste geval kunnen er zelfs schimmels ontstaan of kan het materiaal achter de isolatie rotten, met alle nadelige gevolgen van dien.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
Glaswol kan gerecycled worden of opnieuw als isolatiemateriaal gebruikt worden. Het grote voordeel van glaswol is namelijk dat het gewoon los te maken is en niet verlijmd is aan constructieonderdelen, een belangrijke voorwaarde voor circulair bouwen.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Wij raden een glaswol stofmasker met klasse FFP2 aan, zoals de 3M 8822.
ECOSE is een bindmiddel op basis van natuurlijke, biobased grondstoffen. Het bruinkleurige materiaal heeft geen chemische toevoegingen zoals formaldehyde, kleurstoffen, acryl, fenol of andere chemicaliën. Bovendien is het voor verwerkers veel prettiger omdat het niet jeukt en irriteert.
Naturoll 037 is een veerkrachtige, onbeklede glaswoldeken met ECOSE® Technology met een goede isolatiewaarde. Deze glaswol isolatie is specifiek ontwikkeld voor de thermische, akoestische en brandveilige isolatie van houtconstructies.