Banketstaaf (gebak) of Boterletter, een soort gebak bestaande uit spijs en bladerdeeg. Een bijnaam voor het dubbeldeksinterregiomaterieel, een treintype van de Nederlandse Spoorwegen.
Een boterletter, ook wel banketletter genoemd, is een letter, meestal een O-, S-, M- of (op de kop) W, van bladerdeeg, gevuld met spijs. Dit product wordt in Nederland doorgaans rond het sinterklaasfeest en kerst gegeten. Banketletters worden reeds vermeld in het boek Max Havelaar uit 1859.
Krokant gebakken roomboter bladerdeeg met een vulling van zuivere amandelspijs.
Banketspijs is niet van gemalen amandelen gemaakt, maar van gemalen soja- of witte bonen. De reden is de prijs, want banketspijs is een stuk goedkoper dan amandelspijs. Voor de vorm worden er nog wel eens wat amandelen, synthetische amandelaroma of gemalen abrikozenpitten aan toegevoegd.
Er zitten 235 kilocalorieën in 1 stuk (60 gram) banketstaaf. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'banketstaaf'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Banketbakkersspijs (ook banketspijs) is een goedkoop vervangingsmiddel voor amandelspijs. In plaats van amandelen worden gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen gebruikt. De overige ingrediënten zijn: suiker, citroenrasp, amandelessence, eieren en plantaardig vet.
Het verschil: neppe vulling
Een goedkope versie gemaakt van gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen is het alternatief. Door dit te mengen met citroensap, suiker, eieren, plantaardig vet en - heel belangrijk - amandelextract, krijg je een spijs die verdacht veel lijkt op de traditionele variant.
Amandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in bijvoorbeeld gevulde speculaas, boterletters en amandelbroodjes.
Je kan de banketstaaf zowel koud als warm eten. Ik vind het zelf warm het lekkerste. Plaats de banketstaaf voor serveren weer even terug in de oven voor en paar minuten om het warm te serveren.
Wanneer droog en koel bewaard blijft is de houdbaarheid 7-8 weken. De RB Banketstaaf is stevig verpakt in een doorzichtige zogeheten transparante flowpack.
Je kunt een banketstaaf prima ingepakt in folie invriezen. Verwarm voor het serveren nog 10 minuten in een voorverwarmde oven.
Een banketstaaf word gemaakt van bladerdeeg een een vulling van amandelspijs. In de supermarkt vind je ook wel een goedkopere variant. Bij deze variant word de banketstaaf gevuld met banketbakkersspijs. Dit is een spijs gemaakt van witte bonen en abrikozenpitten.
Waar komt de banketletter vandaan? De banketletter komt van origine van de Nederlandse Antillen, dit was vroeger een Nederlandse kolonie. De vorm van de banketletter hing altijd af van de initialen van familie leden. Tegenwoordig worden de O, S en M het meest gemaakt en de M het meest verkocht.
Amandelen zijn duur, maar marsepein is in de supermarkt vaak spotgoedkoop. Hoe kan dat? Doordat sommige producenten de amandelen vervangen door witte bonen waar ze wat amandelextract aan toevoegen. Dat is onder meer de reden dat marsepein van de ambachtelijke banketbakker meestal heel anders smaakt.
Marsepein is de vorm van amandelspijs die je direct zo kan eten, in mooie vormpjes gemaakt en soms gekleurd. Maar wat je ook wel ziet: dat deegwaren en koek gevuld worden met banketspijs, en daarvoor mogen officieel ook andere ingrediënten voor gebruikt worden.
Vertaal amandelspijs van Nederlands naar Engels
almondpaste.
Heb je amandelspijs over? Dan kun je amandelspijs invriezen. Verpak het luchtdicht. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Amandelspijs blijft, mits koel, droog en donker bewaard, zeker 2-3 maanden goed en ingevroren nog langer.
Ook heeft (goede) marsepein een hele fijne structuur doordat er poedersuiker wordt gebruikt. What is this? Amandelspijs heeft een verhouding van 1:1, gelijke delen suiker en amandelen dus. Spijs is veel grover van structuur, omdat er kristalsuiker wordt gebruikt en de amandelen minder fijn gemalen worden.
De echte pepernoten zijn iets lager in calorieën en hebben minder verzadigd vet. Er zit in bijna alle zakken ongeveer 8 klontjes suiker per 100 gram. In de chocolade pepernoten kan dit oplopen tot 11 suikerklontjes per 100 gram.
Wij raden aan om de oven voor te verwarmen op 175 °Celsius. Plaats de banketletter zo'n 5 tot 10 minuten op een bakplaat om deze lauw tot warm te serveren. De smaak van amandelspijs komt zo het beste tot zijn recht.