de snelheid in plaatsing : op een dikte van 5 cm kan tot 1000 m² per dag geplaatst worden (bij traditionele chape is dit ongeveer 150 m²) het ergonomische comfort voor de verwerker : gezien de chape gegoten wordt ; is op de knieën afreien en verdichten niet meer nodig.
Snelle uitvoering, tot 1000 m2/dag.
Na 2 à 3 dagen mag je de chape voorzichtig betreden. Alles hangt natuurlijk af van de drogings mogelijkheden. Na 10 dagen mag je gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Vooral bij parket is het belangrijk dat de chape volledig droog is. Een goede vuistregel is 1 week droogtijd per centimeter chape. Om écht zeker te zijn dat de chape droog is, raadt Isospray een dieptevochtmeting aan.
Zodra de toplaag van de chape buiten droog is, kan je daarop lijmen. Op een natte chape zal de lijm niet kleven : die zal oprollen of wegzwemmen. Plastiek op chape buiten leggen is nuttig tegen neerslag en moet er dan weer af om de verdamping haar werk te laten doen.
Goed ventileren. Je kan een chape sneller laten drogen door de toevoeging van droogversnellers en door voldoende te ventileren, voornamelijk bij goed weer, een normale kamertemperatuur ( +/- 20° ) en een lage luchtvochtigheid. De ideale mix voor een snelle droging.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Jazeker, in de praktijk ligt de belasting voor gespoten PUR ligt tussen 150 en 250 kPa. Omgerekend ligt deze waarde tussen 15.000 en 25.000 kg/m².
De gemiddelde prijs van chape per m2 kunnen we wel doorgeven. Voor een traditionele gewapende zandcement chape van 8 cm dik met een minimum wapening, randisolatie en folie bedraagt de prijs gemiddeld 20 tot 22 euro per vierkante meter. Bij kleine oppervlaktes tot 40 à 60 m² worden vaak forfaitprijzen gerekend.
Door een niet voldoende uitgedroogde chape kan je in huis te maken krijgen met vochtproblemen en schimmels. Een ander risico is dat jouw vloerafwerking beschadigd raakt. Het bouwvocht dat nog in de chape zit zal namelijk langs boven ontsnappen. De vloer houdt dat vocht tegen en kan zo beschadigd raken.
Door een bouwdroger in te schakelen wordt het droogproces van de chape eigenlijk te veel versneld. Het oppervlak droogt te snel uit waardoor het mengsel niet volledig kan hydrateren en verharden.
Idealiter mag er 3 weken niet op de chape gelopen worden tijdens het drogen. Als dit toch moet gebeuren, is het van belang dat er planken over het chape worden gelegd om zo de druk evenredig te verdelen. De vuistregel voor het berekenen van de droogtijd is dat de chape 10 dagen moet drogen per centimeter dikte.
De dikte bedraagt gemiddeld 6 tot 8 centimeter. Deze wat dikkere laag is nodig voor een correcte temperatuurverdeling. De dikte van de chape boven de leidingen moet minstens 30mm bedragen.
De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
De verhouding zand/cement bepaalt de sterkte van de chape. Er zijn een aantal sterkteklassen (32.5, 42.5, 52.5). Voor dekvloeren gebruikt men vaak type CEM II 32,5 N. Dit type cement laat zich bij temperaturen tussen 10 en 20 graden Celsius gemakkelijk verwerken.
Ter vergelijking: voor stabilisé gebruikt men ongeveer 150 kilogram cement per kubieke meter (1 kubiek zand is ongeveer 1650 kilo), voor chape +/- 220 kg/m³.
De dikte van de laag gestabiliseerd zand hangt af van het gebruik. Voor een looppad is dat anders dan voor een oprit bijvoorbeeld. Voor een terras is een dikte van 15 cm oké." "Onder de stabilisé kan je ook een onderfundering in steenslag of betonpuin leggen voor extra stevigheid.
Wat is de minimumdikte van een chape voor een terras? Een gewapende niet-hechtende dekvloer voor een buitenterras is doorgaans 5 tot 8 cm dik. Als de dekvloer niet-hechtend is, moet die een minimumdikte van 5 cm hebben en gewapend worden met een metalen net van minstens 50 x 50 x 2 x 2 mm.
Is er wel kans op opstijgend vocht of scheuren, dan kies je het best voor een niet-hechtende dekvloer. Tussen de draagvloer en chape wordt dan een waterkerende of pvc-folie bevestigd. Bij vloerisolatie, voor zowel akoestische of thermische isolatie, wordt dan weer een zwevende dekvloer gelegd.
Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50. Voor iedere kuub extra wordt er € 82,50 extra gerekend.
Ter inschatting van de totale droogtijd kan volgende vuistregel gebruikt worden: 1 week per cm voor een vloer van 1-4 cm dikte bij normale drogingscondities en goede ventilatie. Vanaf 5 cm wordt 2 weken per extra cm gerekend.
Aangezien de cement moet kunnen kristalliseren. Na 7 dagen mag u dan starten met bouwdroging. Wanneer het om een chape van 6 à 8 centimeter gaat trekken wij deze meestal droog op 6 à 8 weken voor parket. Wanneer u PU vloer (Polyurethaan) gaat leggen moet u hier meestal nog eens 4 weken bij rekenen.
Zorg dat je de vochtigheid van de chape over de volledige dikte meet. Voor een zwevende plaatsing is de vuistregel dat je tot 6 cm dikte van het beton anderhalve week per cm wacht. Voor elke cm dikte boven 6 cm, wacht je vier weken extra.