Frietjes zijn eigenlijk aardappelen en krijgen een Nutri-Score A omdat ze veel vezels, weinig zout, geen suiker… bevatten. Het is dus een gezond product. Maar je moet ze thuis wel nog bakken in vet en dan wordt het een vetrijker en calorierijker product.
,,Friet komt van de aardappel en de aardappel op zich is gezond. Nee, friet is niet ongezond. Geen enkel levensmiddel is gezond of ongezond'', aldus van Boekel in een video van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. ,,Zolang je maar gevarieerd eet, past friet prima in een gezond voedingspatroon.''
In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. In vloeibaar frituurvet en olie zit maar weinig verzadigd vet.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
De meeste vezels zitten echter in de schil. Door de schil te laten zitten, krijg je dus meer van deze gezonde voedingsstoffen binnen. Daarnaast bevat de schil nog andere belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, vitamine C en antioxidanten.
Probeer niet vaker dan 1x per vier weken friet te eten. Neem als bijgerecht een salade of groenten en mager vlees in plaats van gefrituurd vlees. Hierdoor zal je ook minder frietjes eten.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt je van het eten van één portie frietjes per week niet dik. Op het moment dat je gezond en gevarieerd eet, is het eten van frietjes dan ook geen enkel probleem, mits je niet dagelijks een portie op je bord schudt.
De loempia komt als gezondste snack uit de test.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
Zelfs als je bezig bent met afvallen kan je best eens een lekker patatje eten. Ook een zak patat plakt namelijk niet gelijk op je heupen, zoals dit voor ieder voedingsmiddel geldt. Je kunt wel zeggen dat een zak patat met mayonaise niet de meest bewuste keuze is. Het is erg hoog in koolhydraten, vetten en calorieën.
'Neem geen chocola of friet, daar krijg je puistjes van! ' Grote kans dat dit tegen jou als puber wel eens is gezegd. Dit is echt een fabel; er is helemaal geen relatie te vinden tussen het eten van friet of chocola (of mayonaise) en het krijgen van een slechte huid.
Want je weet wellicht wel dat frietjes niet dagelijks op het menu hoeven te staan, maar op de verpakking zie je een Nutri-Score A staan. Laat dat geen reden zijn om ze toch elke dag te eten. Frietjes zijn eigenlijk aardappelen en krijgen een Nutri-Score A omdat ze veel vezels, weinig zout, geen suiker… bevatten.
Friet. Friet is dan weer een mooie match met Duitse Riesling, met name een Riesling Kabinett. Zowel de aciditeit als het subtiele zoetje in de wijn balanceert het zoute in de friet mooi uit.
In 'gewone' frietjes van de snackbar of die je thuis zelf kunt frituren zitten ongeveer 3 calorieën per gram. Dan kom je uit op iets meer calorieën: 15 calorieën per stuk. Dat komt omdat patat van de snackbar of uit een diepvrieszak vaak wat dikker is dan de friet bij de McDonald's.
Ongeveer de helft van de Belgen eet minstens één keer per week frieten, veel mensen zelfs vaker.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
Gezond of niet, Nederlanders eten heel veel friet. Ruim vier op de tien mensen doet dat minstens één keer per week. En dan het liefst van de snackbar, met mayonaise.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
De frikandel is de snack die in deze vergelijking het laagst scoort qua calorieën, maar dit zegt niet gelijk dat dit de minst ongezonde snack is. De kroket en de bamischijf hebben namelijk iets meer calorieën, maar bevatten minder vet en zout.
2. Hoeveel friet eet een Nederlander per jaar? Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2014 eet elke Nederlander jaarlijks gemiddeld maar liefst 18 kilo friet!
Het verschil tussen de twee is minuscuul. “Beide aardappelen bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels,” zegt Moskovitz. “Dit komt neer op respectievelijk 120 calorieën en 30 gram koolhydraten voor een middelgrote aardappel.
Broodje ongezond
Een broodje gezond als lunch een goeie keuze? Het is maar hoe je het bekijkt. Het broodje en het pak frieten bevatten evenveel calorieën: 600 kcal.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.