6 kleine of 3 grote maaltijden… Wat is beter? De afgelopen jaren wordt veelal gesuggereerd dat het beter is om dagelijks 6 kleine porties te eten in plaats van 3 grote maaltijden. De gedachte hierachter is dat 6 kleine maaltijden je hongergevoel en bloedsuikerspiegel beter onder controle zouden houden.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Als je bloedsuikerspiegel onstabiel is dan zul je meer vet opslaan dan wanneer je een stabiele bloedsuikergehalte hebt. Vaker eten op een dag resulteert uiteindelijk in minder vetopslag en een hogere vetverbranding. Om af te vallen moet je wel zorgen dat de 6 maaltijden gezonde maaltijden zijn.
3 keer per dag eten
Dit is niet alleen gunstig voor de glucosespiegel in het bloed, het zorgt er ook voor dat een hongergevoel gedurende de dag wegblijft. Drie maaltijden in plaats van 6 maaltijden per dag zou ook een positief effect hebben op de aanmaak en het behoud van vetvrije massa.
Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Omdat mensen slechts een enkele maaltijd per dag mogen eten, heb je kans dat ze zich overeten. Hoewel sommige mensen meer voedsel kunnen verteren dan anderen, zal het eten van een grote maaltijd met meer dan duizend calorieën in één keer een behoorlijke belasting zijn voor je spijsverteringsstelsel.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Bij een energiebeperkt dieet neem je minder calorieën. Ga bij een energiebeperkt dieet uit van 1.800 kilocalorieën per dag voor mannen en 1.500 kilocalorieën per dag voor vrouwen. Deze kilocalorieën zijn een gemiddelde aanbeveling. Het kan zijn dat jij net iets meer of minder nodig hebt.
Je lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig. Als je tussendoor wel zin hebt in iets dan kunnen gezonde tussendoortjes uit de Schijf van Vijf wel helpen voorkomen dat je te veel snoept en snackt. Ook kun je een deel van je maaltijden tussendoor eten, zoals brood, groente, fruit of yoghurt.
Ontbijt: Havermoutpap van 250ml melk, 40g havermout, een banaan en een beetje kaneel. Lunch: Twee volkoren boterhammen met daarop een omelet van 2 eieren met veel groenten naar keuze. Warme maaltijd: Quinoa met rucola en Parmezaanse kaas. Tussendoor: Twee droge rijstwafels en een stuk fruit naar keuze.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje. Een stuk fruit bijvoorbeeld.
Binnen een gezond voedingspatroon is het belangrijk om regelmaat te hebben: 3 hoofdmaaltijden en eventueel 2 tussendoortjes. Kies je tussendoortjes verstandig: fruit en zuivel zijn de betere keuze. Al kan een koek van maximaal 100 à 150 kcal per dag ook geen kwaad.
Om 1 kilo vet af te vallen moet je ongeveer 7000 kcal minder innemen en/of meer verbruiken. Dus wil je in 1 week 1 kilo afvallen, dan komt het erop neer dat je élke dag een verschil van 1000 kcal moet overbruggen.
Onder ultrabewerkte voedingsmiddelen vallen producten die veel suiker, vet en zout bevatten, maar juist arm zijn aan vitamines, mineralen en vezels. Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat.
Toch is er wel een algemene regel van wat je aan gewicht kunt verliezen per week. Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen. Let op: dat is dus vet! Als mensen willen afvallen of gewicht willen verliezen, willen ze eigenlijk altijd vet verliezen.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.