Bieslook, dragon, pimpernel, munt, citroenmelisse: wie heeft ze niet in de tuin? Al heb je geen tuin nodig; ook in een grote pot doen ze het prima. Munt en citroenmelisse zet je sowieso beter in een pot, in de tuin gaan ze woekeren.
Kruiden kweken in volle grond
Ga je kruiden kweken in de volle grond, dan kun je het beste kiezen voor winterharde kruidenplanten zoals bieslook, oregano, laurier, salie, maggikruid en citroenmelisse. Deze plant je één keer en vervolgens geniet je er jaren van.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Kruiden kweken in de tuin
De meeste soorten kruiden kan je in maart, april of mei zaaien in de tuin. Na een paar weken kan je ze oogsten, vaak kan dat de hele zomer door. De meeste kruiden sterven af in de winter en komen dan de volgende lente gewoon weer op.
De juiste plek voor kruiden
Zon en droog: kruidenplanten die zeer zonnig willen staan en vrij goed tegen droogte kunnen zijn rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hyssop, bonekruid en citroenkruid.
Als je kunt kiezen, is de beste ligging van je kruidentuin dan ook een zonnige, beschutte plek. Maar ook als je een dergelijke plek niet hebt, kun je prima kruiden kweken. Want er zijn ook kruiden die het goed doen in de (half)schaduw. Kruiden voor in de zon: plekjes in de tuin die minstens 6 uur zon te zien krijgen.
De meeste kruiden houden namelijk van de zon en kunnen dus deze zomer lekker gaan groeien in jouw tuin. Vooral mediterrane kruiden zoals basilicum, rozemarijn en tijm houden van een warm klimaat en genieten net als jij graag van de zon!
Zelfs in de schaduw hebben kruiden licht nodig om te groeien. Probeer daarom voor zoveel mogelijk indirect licht te zorgen door bijvoorbeeld een grote ramen of een serre te gebruiken. Kies de juiste grond. Kruiden hebben vooral behoefte aan een goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen.
Ze houden van veel warmte 20-25°C, veel licht en goed vochtige grond in een grote pot. Staan ze te koud kleuren de groene blaadjes roodachtig. Vermijd wel het verplaatsen of draaien van de pot, wanneer ze gerust gelaten wordt zal ze zelfs later knoppen en bloemen geven.
De meeste kruiden zijn makkelijk te kweken. Rozemarijn, salie en tijm zijn soorten die oorspronkelijk rond de Middellandse Zee groeien. Ze verlangen een zonnige plek en vrij droge, goed gedraineerde grond. Andere kruiden, zoals bieslook, kervel en peterselie groeien ook goed in de halfschaduw.
Snoeien rozemarijn
Een rozemarijn kun je snoeien na de bloei en na de winter in maart. In de zomer kun je de lange bloemtakken halveren, maar dit is niet noodzakelijk. Als je regelmatig takjes afknipt voor gebruik in de keuken snoei je de rozemarijn uiteraard ook al.
Rosmarinus officinalis (Rozemarijn) is een houtige en aromatische altijd groene en winterharde heester. De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen.
Lavendel
De geliefde paarse kleur in combinatie met de heerlijke geur van de bloemen maakt de Lavendel een populaire plant. Bovendien kan Lavendel goed tegen het Nederlandse zomerklimaat en is bestand tegen droge periodes. Plant de Lavendel in de volle zon in een zandgrond en hij zal helemaal tevreden zijn.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien ze planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
Koriander
Koriander is een snelle groeier, dat maakt het een van de makkelijkere kruiden om zelf te kweken. Het is belangrijk dat je koriander wel regelmatig oogst of in ieder geval bij snoeit, anders zal het een flinke plant worden die door blijft groeien.
Enkel bij zeer warm weer is het aangeraden om ze tweemaal per week van water te voorzien. Elke dag water geven is uit den boze! Maak een aantal kuiltjes rond de kruiden- en moestuinplantjes, en giet er water in zodat ze goed vochtig blijven. Hoe groot de waterbehoefte is, verschilt natuurlijk per gewas.