Want het dier heeft wel degelijk één kop, compleet met bek, aan één van beide uiteinden. En daarin zit weliswaar geen brein, maar wel een knooppunt van zenuwen dat je zou kunnen vergelijken met een brein.
Zenuwstelsel. Regenwormen hebben een hoog ontwikkeld zenuwstelsel, net als andere ongewervelde dieren hebben ze geen hersenen maar een aantal knooppunten waar de zenuwen samenkomen. Een dergelijk knooppunt wordt een ganglion genoemd, meervoud ganglia.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Afhankelijk van de temperatuur en vocht duurt het 3 tot 6 maanden voordat een worm volwassen is. In potentie kunnen regenwormen 4 tot 8 jaar oud worden, maar in bouwland leven ze meestal niet langer dan een paar maanden. Bij droogte rollen regenwormen zich op in de bodem en gaan in diapauze.
Infectie door eten groente en fruit
Al lijkt dat niet genoeg: in de meeste gevallen zijn de mensen geïnfecteerd door het eten van fruit of rauwe groente, die door de slakken zijn vervuild. Als mensen de longworm binnenkrijgen, laat de parasiet zich meevoeren naar de hersenen.
Wormen zijn nuttig en intelligent
Regenwormen woelen bijvoorbeeld de grond in jouw tuin om. Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de vruchtbaarheid van de bodem, voor plantengroei en voor de stofkringlopen in het hele ecosysteem.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Veel dieren vinden regenwormen een heerlijk hapje. De duizendpoot, een roofdiertje onder de gronddiertjes, lust best een regenworm. Ook vogels zoals merels en grutto's eten graag wormen.En wat te denken van marterachtigen zoals de das.
De grootste natuurlijke vijand van de regenworm is de mol. Maar ook andere kleine zoogdieren zoals muizen, spitsmuizen, egels en dassen. En uiteraard tal van vogels zoals merels, kraaien, roodborstjes en zelfs buizerds. Ook geleedpotigen zoals de duizendpoot lusten regenwormen.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
De slak kan niet erg goed zien. Dus de voelsprieten zijn erg handig.Daarmee kan hij voelen en ruiken, om zo bij de sla te komen. Maar waarom heeft een slak nou een huisje?
Hoewel regenwormen geen zichtbare ogen hebben, kunnen ze wel licht en donker onderscheiden. Ze hebben een hekel aan licht.
Een regenworm legt eitjes, waaruit jonge regenwormen geboren worden. Een regenworm is tweeslachtig (hermafrodiet); hij is mannetje en vrouwtje tegelijk. Toch moet de regenworm “kroelen” met een andere regenworm om zijn eitjes te bevruchten.
Regenwormen hebben geen ogen, maar zijn wel gevoelig voor licht. De regenworm heeft geen speciale ademhalingsorganen, maar wel een gesloten bloedvatensysteem, waarmee door de huid zuurstof opgenomen wordt en uit de darm opgenomen voedingsstoffen worden getransporteerd.
Met 7,8 kilo heeft een potvis het grootste brein ter wereld. In vergelijking daarmee lijken de hersenen van de mens (1,3 kilo) en de hersenen van een zeeleeuw van (545 gram) erg klein. Het hebben van het grootste brein, betekent niet dat potvissen ook het slimste zijn.
Soorten wormen
Wormen die in de bovenste 60 cm van de bodem leven en zowel bladeren als grond eten. Wormen die zich verticaal tot diep in het grondwater bewegen en die voornamelijk grond eten.
Die zitten vlak na de mond. Ze zijn piepklein. Ze hebben niet één hart, zoals wij, maar wel tien. Die zitten hier, ze zijn vrij klein.
De Lineus longissimus is een snoerworm, waarvan men beweert dat hij wel 60 meter lang kan worden. Daarmee zou het het langste dier ter wereld zijn.
Humusrijke poep
Wat ze niet nodig hebben, poepen ze weer uit: regenwormenpoep bestaat voor zo'n 70% uit humus. Organische stof vol gerecyclede mineralen, die door de herbewerking in het wormenlijf weer beschikbaar worden voor planten.
Ademen zonder longen
De huid van een regenworm neemt dankzij de slijmlaag, gemakkelijk zuurstof op uit de omgeving. Zuurstof lost op in het slijmerige vocht, waardoor de worm ademt.
Bewaar je compostwormen op een koele plek
IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast. De compostwormen gaan dan in een soort van winterslaap. Zorg dat je de zak uit de zon houdt, liefst op een koele plek. En zorg dat je de zak weer goed dichtmaakt als je klaar bent met vochtig maken en/of voeren.
Wormen houden niet van licht en blijven in ieder geval IN de bak. Zorg dat je wormenhotel in de zomer niet in de volle zon staat. En dat de aarde in de bak lekker vochtig is.
Dit is afhankelijk van het soort worm en de grootte van hun populatie. Over het algemeen eten compostwormen ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht per dag. Dus als je bijvoorbeeld een kilo compostwormen in je normenhotel hebt, dan eten ze ongeveer 500 gram aan voedsel per dag.
A Een werkende wormenbak alleen laten zonder nieuwe voeding zou geen probleem moeten zijn tot aan 4 weken toe. De wormen reguleren hun activiteit naar gelang de hoeveelheid voedsel die aanwezig is.