Troje of Truva ligt 30 kilometer ten zuiden van
Troje (het huidige Hisarlık) lag bijzonder strategisch in het noordwesten van het huidige Turkije aan de Dardanellen. De Dardanellen verbindt de Egeïsche Zee met de Zee van Marmara. Troje had de controle over de Dardanellen.
Troje was een stad. De stad Troje lag in Turkije en heeft een historische informatiebron zoals de oorlog met het houten paard (het paard van Troje) en de Trojaanse Oorlog waarin het paard van Troje in voor komt en daarin een grote rol speelt. Ook kwam de stad voor in de Ilias en de Odyssee van Homerus.
Er is weinig bekend over de taal die in Troje werd gesproken. Sommige wetenschappers vermoeden het Luwisch, anderen het Lydisch. Kloekhorst kwam tot de slotsom dat de oorspronkelijk taal van Troje mogelijk een voorloper van het Etruskisch was.
Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
Dood van Achilles
Volgens de meeste verhalen werd Achilles vermoord door een pijl, afgeschoten door Paris. In sommige legenden wordt daarbij verteld dat die pijl in Achilles' hiel geschoten werd, dat de pijl giftig was of dat de pijl geleid werd door Apollo.
De Helena in Troje was volgens deze lezing slechts een hersenschim.Menelaus kwam daar pas na de val van Troje achter en redde zijn vrouw vervolgens uit handen van de Egyptische koning. De Trojaanse oorlog werd in dit verhaal bestempeld als onnodig en leek vooral het gevolg te zijn van een wraakactie van de godin Hera.
Maar Priamus is vooral bekend als de koning van Troje tijdens de Trojaanse Oorlog. Aan het begin van de oorlog was hij een machtige en rijke koning, wiens rijk zich uitstrekte van Lesbos via Frygië tot aan de Hellespont.
Lang geleden is de Griekse stad Sparta in oorlog met Troje. Odysseus bedenkt een list om Troje te overmeesteren: een groot houten paard waarin soldaten verstopt zitten. In de oudheid zijn er in het huidige Griekenland verschillende kleine staten.
Homeros' boek de Ilias (Ἴλιον = Troje) is een epos, dat een episode uit het laatste jaar van de tien jaar durende oorlog tegen Troje beschrijft. Een coalitie van Grieken, die Homeros Achaeërs noemt, zou onder leiding van koning Agamemnon Troje hebben belegerd en ingenomen.
'De redevoering Troje is nooit veroverd! hield hij in Ilium, het Trojaanse gebied dat toen al zeer geruime tijd in handen was van de Romeinen. Je zou de bewoners van dat gebied kunnen omschrijven als Romeinse Trojanen.
Troje, met zijn 4000 jaar geschiedenis, is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld. De eerste opgravingen werden er in 1870 uitgevoerd door de archeoloog Heinrich Schliemann.
De geschiedenis van Troje wordt uitvoeriger behandeld in de artikelen Troje I-III, Troje IV-V, Troje VI-VII en Ilion. Hier volgen de verschillende lagen van Troje. Welke laag het Troje van koning Priamus is, is nog niet bekend.
Na wat vrije tijd voor de lunch, ontmoet je je lokale gids om de door UNESCO beschermde site van Troje te bezoeken. Tijdens de tour zal je gids de mythologie rond Troje uitleggen, evenals de geschiedenis en ontdekkingen van de archeologische opgravingen.
Al sinds de oudheid dachten historici dat de stad – als deze al bestond – aan de Dardanellen in het huidige Turkije lag. De Bunarbashi-heuvel zou dan ongeveer de plek zijn waar de ruïnes van Troje moesten liggen, aldus de doodenkele onderzoekers die het bestaan van de stad niet direct afwezen.
Het paard van Troje is een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. Het vertelt hoe belegerende Grieken erin slaagden om Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werd gehaald.
De oorlog ontstond volgens de mythe uit een twist tussen de godinnen Hera, Athene en Aphrodite, nadat de godin van de twist, Eris, op het huwelijksfeest van Peleus en Thetis, waarvoor zij niet werd uitgenodigd, een gouden appel naar binnen had geworpen waar "voor de mooiste" in gesneden was.
Troje was een rijke en relatief grote stad. De stadsmuur van deze periode is een ruwe cirkel met een doorsnee van ongeveer 250 m. Het inwoneraantal wordt op 6000-12000 geschat.
De oudste is van het 3e millennium v.Chr., de jongste uit de Byzantijnse tijd. De stad werd meerdere malen verwoest en vervolgens op de puinhopen van de vorige weer opgebouwd. Vandaag de dag vermoeden de meeste wetenschappers dat op Troje VIIa het Troje van de Ilias is gebaseerd.
De Trojaanse Oorlog begon bij de Griekse goden. Thetis en Peleus gingen trouwen en alle goden werden uitgenodigd, behalve Eris, godin van de twist. Ze waren haar vergeten, en dat vond ze niet bepaald leuk. Daarom bedacht ze een list.
De oorlog ontstond volgens de mythe uit een twist tussen de godinnen Hera, Athene en Aphrodite, nadat de godin van de twist, Eris, op het huwelijksfeest van Peleus en Thetis, waarvoor zij niet werd uitgenodigd, een gouden appel naar binnen had geworpen waar "voor de mooiste" in gesneden was.
Menelaüs, die het niet over zijn hart kon verkrijgen haar te vermoorden, nam haar terug naar Sparta en werd met haar oud.
Op aanwijzing van God Apollo, schoot Paris een pijl af op zijn zwakke plek en doodde Achilles.
Helena was immers getrouwd met Menelaos, die met hulp van zijn broer, de oppermachtige Agamemnon, terstond de Griekse vloot bijeen riep om haar terug te halen. De vrouw als speelbal van hanige mannen. Een klassiek gegeven, samengebald in een mythologische verhaal dat altijd actueel zal blijven.