Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract.
Bij stijgende energieprijzen bent u beter af met een vast contract, bij dalende energieprijzen profiteert u mee met een variabel contract. Voor u een contract kiest, maakt u dus best voor uzelf uit hoeveel prijsrisico u bereid bent te lopen.
Dynamische energieprijzen: de nadelen
Je energieprijs staat niet vast. Je maandbedrag kan per maand wisselen. Negatieve stroomprijs bij teruglevering zonne-energie. Geen welkomskorting.
Bijna zeven op de tien Nederlanders overwegen inmiddels een vast energiecontract voor een jaar af te sluiten, blijkt uit onderzoek. En dat is volgens energie-experts een verstandige keuze. ,,Dit is hét moment.”
Door de enorm hoge energieprijzen is de kans daarom groot dat energiemaatschappijen meer voor jouw energie betalen dan dat jij ze betaalt. Dan vraag je je misschien af: wat is de kans dan dat ze mijn vaste contract op mogen zeggen? Gelukkig is het antwoord hierop: niet!
3. Kan mijn energieleverancier eenzijdig mijn vast contract aanpassen naar een variabel contract? Dat kan niet voor contracten of elementen in je contract van bepaalde duur (bijvoorbeeld bij een prijsgarantie van 1 of 2 jaar).
Variabel tarief
Dan kan de prijs van uw stroom of gas wijzigen. Meestal gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. De energieprijs kan dan hoger of lager worden.
Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl.belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je afneemt, dan krijg je voor het jaarlijks restant na salderen de afgesproken netto terugleververgoeding.
Als je meer verbruikt hebt of een te laag termijnbedrag hebt ingesteld, moet je bijbetalen. Als je minder verbruikt hebt of een te hoog termijnbedrag hebt ingesteld, krijg je geld terug. Wil je weten wat je gemiddeld aan energie betaald hebt? Neem dan de eindafrekening(en).
Vanaf januari 2023 dalen de energieprijzen weer. De verwachting is dat de energieprijs dit jaar zal blijven dalen. Zo zal de kale gasprijs op de beurs waarschijnlijk fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.
De energieleverancier die het best uit deze score komt, wordt tot 'De Beste Energieleverancier' bekroond en ontvangt de Gaslicht.com Award. In 2023 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
Een nadeel van een vast contract is dat het voor de werkgever minder flexibel is. De werkgever kan niet zomaar het contract beëindigen en moet zich houden aan de opzegtermijn en de wettelijke regels.
Sinds er begin dit jaar weer vaste contracten op de markt werden aangeboden, kwamen er maandenlang zo'n 100.000 huishoudens per maand netto bij op een vast contract. De laatste 2 maanden is dit meer dan 200.000 per maand. Wel hebben nog altijd bijna 900.000 minder huishoudens een vast contract dan eind december 2022.
In 2024 gaat stijgt de energierekening van een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1500 kuub gas met € 7,50 per maand. Dit komt door een stijging van de energiebelasting. Huishoudens betalen volgens de gepresenteerde plannen op jaarbasis dus € 90 meer voor energie.
Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd, er is geen einddatum.
Een vast contract heeft een vaste prijs en een vaste looptijd. Je zet de prijs van je energie dan voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar vast. In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie-uitgaven.
Toch heeft ruim 60 procent van alle huishoudens nog een variabel contract; met alle bijbehorende risico's.
Waarom niet? Je kunt ook een risico nemen door nog even te wachten op een goedkoper contract. Sommige experts verwachten namelijk een verdere daling van de energietarieven. Daarnaast zijn de energietarieven op dit moment nog altijd fors hoger dan voor de start van de energiecrisis.
Overstappen van energiecontract en/of energieleverancier kan je veel geld besparen en is helemaal gratis. Zelfs als je ieder jaar overstapt. Sterker nog, het is aangeraden om de energietarieven minstens één keer per jaar onder de loep te nemen.
Een variabel contract heeft geen vaste looptijd. Je kunt het daarom altijd opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Je betaalt geen overstapboete. De prijs van een variabel contract kan meerdere keren per jaar hoger of lager worden.
Essent behoort wel bij één van de voordeligere energieleveranciers, dit komt door de combinatie van duurzame en niet duurzame energie. Vergelijk de leveranciers van zakelijke energie met elkaar om de beste keuze te maken.
Op basis van de jaarcijfers van 2021 zijn er vier bedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren. Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power, Mega Energie en Budget Energie.
Een energiecontract met een looptijd van 3 jaar is slim als: je geen zin hebt om elk jaar naar je energiecontract te kijken. de tarieven voordelig zijn en je deze voor 3 jaar wilt vastzetten. je verwacht dat de prijzen gaan stijgen en je dit risico wilt uitsluiten.