Lignine is een natuurlijk polymeer. Een voorbeeld hiervan is polyvinylchloride (PVC), waar veel plastic artikelen van gemaakt zijn. in de celwanden van planten en bomen. Lignine is een belangrijke grondstof voor het maken van consumentenproducten, zoals papier en verf.
Lignine is een natuurlijke lijmstof die bomen, maar ook grassen en stro, stevigheid én flexibiliteit geeft. Gemiddeld bestaat een boom voor een kwart uit lignine.
Lignine wordt door polycondensatie gevormd uit de stoffen p-coumarylalcohol, coniferylalcohol en sinapylalcohol. Ligninepolymeren zijn gecrosslinkte structuren met een molecuulmassa van 5.000 tot 10.000 u. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Houtvrij betekent niet dat het papier niet gemaakt is van hout, maar dat er weinig lignine in het papier aanwezig is. Het verwijderen van lignine gebeurt door houtsnippers te koken in de chemicaliën sulfaat of sulfiet. Om witte papiersoorten te maken wordt de pulp hierna nog gebleekt.
Kranten worden gemaakt van courantpapier. Courantpapier wordt geel door lignine dat in dekern (celstof) van papier zit. Dit papier noemen we daarom 'houthoudend'. We spreken over 'Houtvrij' papier op het moment dat lignine uit het papier verwijderd is.
Hout bestaat grofweg uit vezels en lignine. Lignine zorgt voor de verbinding van de vezels in de boom. De term houthoudend slaat op de aanwezigheid van lignine in het papier wat na verloop van tijd leidt tot vergeling van het papier. De term houtvrij slaat op de afwezigheid van lignine in het papier.
De term houtvrij duidt er op dat het papier volledig vrij van hout is. Dat is echter niet het geval. De term houtvrij wordt gebruikt bij papiersoorten waarvan de celstof voor de productie van het papier dusdanig bewerkt is, dat er nog maar weinig lignine aanwezig is. De celstof is dus wel van hout afkomstig.
De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit hout en oudpapier. Inmiddels is oudpapier de belangrijkste bron voor nieuw papier en karton. 86% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
Verzuring van papier is een natuurlijk verouderingsproces dat voor komt bij papier dat gemaakt is van houtslijp. Houtslijp bevat lignine dat onder invloed van lucht, licht en warmte verkleurt van geel tot donkerbruin.
De grondstof voor papier bestaat uit pulp. Dit zijn meestal houtvezels die zijn bewerkt en aangevuld met bindmiddelen en hulpstoffen om ze geschikt te maken voor de papierproductie. Er kunnen ook andere vezels worden gebruikt of toegevoegd, zoals vezels uit textiel of gras.
Lignine komt voor in de celwanden van bomen en planten en zorgt ervoor dat deze sterk en flexibel zijn. Lignine wordt gewonnen uit hout. Lignine werd eerst vooral gezien als een afvalproduct van de papierindustrie. Tegenwoordig wordt lignine op verschillende manieren in producten gebruikt, bijvoorbeeld als bindmiddel.
Cellulose en zijn functies in het menselijk lichaam
Dankzij cellulose gaat het voedsel sneller door het spijsverteringskanaal. Bovendien geeft het ons een verzadigd gevoel. De vezel ondersteunt stofwisselingsprocessen en de natuurlijke ontgifting van het organisme.
Cellulose is een hoofdbestanddeel van de celwanden van planten. Het is een organische verbinding die de meest voorkomende natuurlijke (biologische) polymeer (biopolymeer) is op aarde. Het komt ook voor bij verschillende algensoorten, en ook enkele bacteriën zijn in staat cellulose uit te scheiden.
De katoenvezel bestaat voor 90 procent uit zuivere cellulose, bij hout is dit 40-50 procent en bij gedroogde hennep 57 procent. Ook zijn er verschillende planten die cellulose produceren en geschikt zijn voor de papierindustrie. Denk bijvoorbeeld aan bamboe en riet.
Het gaat daarbij m.n. om hout en vezelgewassen zoals katoen, vlas, jute en kokos. Daarnaast maken de huidige industrieën gebruik van gerecyclede stromen (o.a. oud- papier) en in mindere mate ook van andere reststromen die cellulose bevatten.
Cellulose is een polymeer. Door fotosynthese worden snoeren van duizenden moleculen glucose gevormd. Cellulose komt in vrijwel alle organische stoffen op aarde voor. Cellulose bestaat uit fijne witte draadjes en geeft het hout treksterkte.
De productie van karton en papier veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Voor de productie zijn relatief veel grondstoffen (hout), water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, en dat is schaars.
Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij. Lignine verkleurt onder invloed van licht met een vergeling van het papier tot gevolg. De lignine wordt verwijderd en de overblijvende vezels worden gebleekt. Hierdoor worden de cellen wit.
Om papier een kleur te geven worden pigmenten toegevoegd. De meest gebruikte pigmenten zitten in de vulstoffen zoals zinkwit en titaandioxide. Pigmenten worden ook gebruikt om de papiervezels een kleur te geven. De pigmenten worden tijdens het papierproductieproces aan de vezelmassa toegevoegd.
Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas. Papiervezels verliezen tijdens het recyclingproces een deel van hun sterkte-eigenschappen; de vezels worden korter bij elke keer dat ze gebruikt worden.
Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden. De textuur is fluweel-achtig, ideaal voor kleurpotloden.
Hout of katoenvezels worden gebraakt tot ze in kleine deeltjes uiteenvallen, waarna de vezels worden verdund met water zodat er een pulp ontstaat en vervolgens wordt deze pulp in een reservoir geplaatst.
Wat is HVO Offset? HVO Offset (Houtvrij Offset papier) is een ongestreken papiersoort, waardoor dit papier ook goed beschrijfbaar of bestempelbaar is. Ook betekent dit dat het papier een mooie matte uitstraling heeft. De kleur van het papier is koelwit.
Het maken van papier begint bij de aanvoer van hout. Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig.
Nevertear is een speciale papiersoort die uiterst sterk is. De papiersoort is gemaakt van een speciaal ontwikkeld PVC materiaal en is daarom waterbestendig, bestand tegen intensief gebruik, zweet, smeerolie en andere vloeistoffen. Zoals de naam al doet zeggen is het papier niet te scheuren en kan het tegen een stootje.