Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.
De doorlooptijd van een strafzaak hangt af van meerdere factoren: de soort zaak: gaat het om een simpele winkeldiefstal of een meervoudige moord? de omvang van de zaak, bijvoorbeeld: hoeveel verdachten en getuigen zijn er? complexiteit: waar moet de rechter allemaal rekening mee houden?
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek.
Wanneer u bij de politie aangifte van een misdrijf hebt gedaan, kunt u bij het Slachtofferloket Politie terecht met vragen over de afhandeling van uw aangifte. Als het politieonderzoek is afgerond, draagt de politie uw zaak over aan het Openbaar Ministerie (OM).
De officier van justitie heeft 16 weken de tijd om op uw beroep te beslissen. Deze termijn gaat in één dag nadat u voor het laatst in beroep kon gaan.
Na het instellen van verzet tegen een strafbeschikking ontvangt u een reactie van de officier van justitie. Tot die tijd wordt de tenuitvoerlegging van de straf vermeld in de strafbeschikking stopgezet. Dit kan gemiddeld genomen tussen de 3 en de 12 maanden duren.
Een procedure bij de rechtbank duurt in de regel zes tot acht maanden. Soms kan het echter langer duren, bijvoorbeeld omdat uitgebreide bewijslevering nodig is. Dat is het geval wanneer er getuigenverhoren moeten plaatsvinden, of deskundigenonderzoeken. In dat geval is een jaar tot anderhalf jaar geen uitzondering.
Wanneer er sprake is van een behandeling zonder zitting, doet de rechter uitspraak binnen 8 weken na ontvangst van het beroepschrift. Als er een zitting plaatsvindt, doet de rechter binnen 6 weken na de zitting uitspraak. Heeft de rechter meer tijd nodig, dan laat hij dat tijdig weten.
De politierechter of kantonrechter doet meestal onmiddellijk na de zitting mondeling uitspraak. De rechtbank doet meestal niet direct uitspraak, maar uiterlijk 14 dagen na de zitting.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
De vraag ''hoe lang een strafzaak duurt'' is moeilijk in zijn algemeenheid te beantwoorden, maar in zijn algemeenheid zit er tussen de aangifte en de behandeling bij de rechtbank zeker een jaar, en komt er voor een hoger beroep nog eens een jaar bij. Soms gaat het sneller, soms duurt het ook nog langer.
Als u verliest, betaalt u de kosten van de andere partij. De vergoeding is voor de proceskosten en buitengerechtelijke kosten, zoals kosten voor bewijs. De vergoeding kan lager zijn dan de kosten die echt zijn gemaakt. Bijvoorbeeld als u de advocaat per uur heeft betaald of omdat de rechter niet alle kosten nodig vond.
Op rechtspraak.nl staat alle zittingsroosters, waarin staat welke rechtszaken er zijn. Op www.rechtspraak.nl vind je meer informatie over huisregels, zittingsroosters en ook alle adressen en telefoonnummers. Ook staat daar informatie de leeftijdsgrens die kan gelden.
Als u een strafzitting wilt bijwonen kunt u kijken in de agenda strafzittingen of er zaken zijn die uw interesse hebben. In de agenda staat een selectie van de strafzaken die door het Openbaar Ministerie aan de rechter worden voorgelegd.
Komt de tegenpartij wel op in het geding, dan zijn 75% van de kantonzaken met 6 maanden of minder afgerond.Met 12 maanden of minder is 90% van de kantonzaken afgerond. De doorlooptijd hangt bijvoorbeeld af van hoe ingewikkeld de procedure is en of er veel uitstel wordt gevraagd.
Wanneer krijgt u een gerechtelijke brief? U krijgt een gerechtelijke brief als het OM of het CJIB u wilt informeren. Dat kan zijn over een boete of wanneer u voor de rechter moet komen.
De zitting mag minimaal zeven dagen na het betekenen van de dagvaarding en maximaal een jaar na het betekenen van de dagvaarding gepland worden.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
De termijn om iemand te dagvaarden is minimaal acht dagen. De zitting moet dus minstens een week na de dagvaarding plaatsvinden. De dag van betekening, dus de dag waarop de dagvaarding wordt overhandigd, telt daarin niet mee.
Afhankelijk van de zwaarte van het strafbare feit wordt een zaak voorgelegd aan één of drie rechters (enkelvoudige of meervoudige strafkamer).
Als u verdachte bent in een strafzaak kan een officier van justitie verschillende beslissingen nemen. Afhankelijk van het strafbare feit kan hij een strafbeschikking afgeven, een dagvaarding uitbrengen of de zaak niet verder in behandeling nemen. Dat laatste wordt ook wel seponeren genoemd.
Wat is seponeren? Bevoegdheid van de politie of officier van justitie om de zaak niet voor de rechter te brengen, maar te laten rusten (sepot).