Zet de sensor op een tafel of kast, tegen de muur of midden in de ruimte. Zet de sensor niet naast een deur of raam of toevoer van het ventilatiesysteem. Zorg dat de meter veilig staat, zodat deze niet omvalt of er niet op gemorst kan worden. Adem niet uit vlakbij de sensor; dit kan de meting beïnvloeden.
De hoogte van de plaatsing van een CO-melder is niet van groot belang omdat CO een diffuus gas is en zich dus gelijkmatig verspreid in een ruimte. CO is ongeveer even zwaar als lucht. Je kan de CO-melder op de slaapkamer dus eenvoudig op 'slaaphoogte' plaatsen en in de woonkamer op 'zithoogte'.
Het is bekend dat elke CO2 meter met sensor een meetfout heeft. Voor een CO2 meter met een meetbereik tot 5000 ppm is 50 ppm een aanvaardbare meetfout. Een meetbereik tot 10.000 ppm heeft een aanvaardbare meetfout met 100 ppm. Dit zijn twee aanvaardbare waarden.
Een CO2meter wordt gebruikt om de luchtkwaliteit in huis in de gaten te houden. Dit is belangrijk, omdat de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes erg snel achteruit gaat. De meter geeft zeer nauwkeurig weer wat de concentratie CO2 in een ruimte is. Een CO2meter maakt een melding wanneer het CO2-gehalte te hoog is.
Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden. Boven 5000 ppm CO2 kan je aannemen dat de luchtkwaliteit zeer slecht is.
CO2-gehalte in huis
Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op. Een maximum van 800 ppm (parts per million) is ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 is de bovengrens.
CO2-meters zijn niet goedkoop. Afhankelijk van de functionaliteiten en het design zit de prijs doorgaans ergens tussen 100 euro voor een instapmodel en 500 euro voor professionele modellen.
Een koolmonoxidemelder dient aan de wand te worden gemonteerd op een hoogte van circa 1,40 meter. Plaats de CO-melder aan de kant het verbrandingsapparaat op minimaal 1 tot 3 meter afstand ten opzichte van het toestel. Houdt ook enige afstand tussen de plek waar de melder is gemonteerd en het plafond.
Het natuurlijk CO-gehalte in de omgevingslucht bedraagt ongeveer 0,2 ppm (parts pro million).
Richtlijnen voor CO2 in binnenruimten
Groen: 400 tot 800 ppm is goed (±400 is het niveau van de buitenlucht). Oranje: 800 tot 1200 is medium. Rood: 1200+ is slecht (1200 is echt de limiet voor binnen-lucht, ventileren is noodzakelijk).
CO2-niveau indicatie
Volgens de NRC heeft buitenlucht een CO2-concentratie van 400 parts per million (ppm). In een gebouw mag de concentratie in een ruimte tussen de 800 en 1.200 ppm bedragen; dat is mede afhankelijk van het gebruik. Bedraagt de concentratie 1.500 ppm of meer, dan is het ook te ruiken.
Het beste zet je de CO2 monitor op tafelhoogte op een plek waar er niet direct in geademd wordt, want dat geeft onbetrouwbare, hoge waarden. Zet de CO2 meter ook minimaal 1,5 meter van een open raam of deur af, dit zou natuurlijk valsspelen zijn. Je kunt de monitor ook aan de muur hangen.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
De meest simpelste manier is door natuurlijke ventilatie of verluchting. Door je ramen regelmatig open te doen, laat je frisse lucht naar binnen waardoor op een natuurlijk wijze de vochtige lucht door schone wordt vervangen. Je merkt dat de muffe geur vermindert en dat de schimmel geleidelijk aan verdwijnt.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
Gezonde lucht heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Te droge lucht zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of gebarsten lippen. Erg vochtige lucht is vooral slecht voor je huis: hout zwelt op en schimmel groeit sneller.
Voor het kalibreren van een CO2 meter maak je gebruik van twee soorten gas: nulgas en kalibratiegas. Het nulgas gebruik je om het nulpunt van de CO2 meter in te stellen. Dit is dan ook de eerste stap. Je sluit de fles met het nulgas met behulp van een drukregelaar aan op de CO2 meter en opent de toevoer.
De uHoo Home meter is naar onze mening de beste veelzijdige luchtkwaliteitsmeter. Met deze meter meet je de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 gehalte én nog veel meer waarden op.
CO2 gevaarlijk? Ja en nee, CO2 is op zich ongevaarlijk of zoals wetenschappers zeggen inert, niet brandbaar en niet toxisch. Echter een grotere hoeveelheid CO2 in de ruimte,verdringt de zuurstof opname in ons lichaam en dat fenomeen is niet wenselijk.
CO2 geldt als het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer.
Zuurstof wordt omgezet in CO2. Wat velen niet realiseren is dat een CV-installatie, gashaard, houtkachel, geiser, gasfornuis en openhaard véél zuurstof verbruiken en CO2 produceren als gevolg van het verbrandingsproces.