Wanneer je laminaat zonder plinten legt, oogt de vloer onaf.Het wordt daarom afgeraden laminaat zonder plinten te leggen. Kies voor plakplinten of hoge plinten en maak je ruimte één mooi geheel.
Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Type vloer
Het weglaten van plinten is heel geschikt in combinatie met een gietvloer. Een gietvloer wordt namelijk naadloos gegoten tot aan de wand. Zo sluit de vloer mooi aan op de muur.
Plinten zijn lijsten die op vloerhoogte aan de wand worden bevestigd, zodat er een mooie overgang tussen vloer en wand wordt gevormd. Ze beschermen je wand bovendien tegen beschadigingen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat vloer en wand er netjes afgewerkt uitzien.
Plakplinten voor laminaat worden ook wel platte plinten of afwerkplinten genoemd. Heb je een ruimte tussen de randen van de vloer en de wand? Dan is een plakplint een goede keuze. De plakplint dekt deze ruimt af en met deze plinten heeft het laminaat nog de ruimte om uit te zetten en te krimpen.
De gemiddelde plint in het Nederlandse huishouden is 9 tot 12 centimeter hoog, maar natuurlijk kunnen de plinten ook korter of juist hoger zijn. Het is net wat je het mooiste vindt staan bij de woning. Wanneer je een kleine woning hebt is het mooi om voor een lagere plint te gaan.
Overzetplinten worden ook wel renovatieplinten genoemd, omdat ze veel ingezet worden bij verbouw of renovatie. Overzetplinten of holle plinten zijn de ideale oplossing wanneer je oude plinten moeilijk kunt verwijderen, in verband met het beschadigen van je wand of vloer.
Tot slot is ook de afwerking niet onbelangrijk. Heb je een deur waarbij de ene vloer in een ander soort overloopt (bijvoorbeeld van laminaat naar tegels)? Dan kun je een overgangs- of afwerkingsprofiel gebruiken die de vloer netjes over laat lopen. Houd ook rekening met een eventuele plint langs de deurkozijnen.
Bij tapijt en vinyl is het beter om de plinten eerst te zetten. De stoffeerder kan dan het tapijt of vinyl daar tegen aan snijden.
Colorsealant kleurkit is uitermate geschikt voor het afkitten van laminaat en hout rondom kozijnen en andere naden. Colorsealant is elastisch, en zal daarom niet gaan indrogen en scheuren.
Plinten voor PVC vloer zijn niet altijd perse nodig. Dit komt omdat een verlijmde PVC vloer vaak strak tegen de muur wordt gelegd. PVC vloeren kunnen ook met een staande plint gelegd worden. Je hebt in dit geval dus geen plakplinten nodig om de PVC vloer af te werken; iets dat je heel veel tijd kan schelen.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Een verlijmde PVC vloer kan strak tegen de muur of met een staande plint gelegd worden. Hierdoor zijn er geen platte plinten nodig voor de afwerking van de vloer. Dit scheelt veel werk. Wel raden we aan om altijd hoge plinten te plaatsen.
Begin in een hoek
Bij het leggen van een laminaatvloer begin je altijd in een hoek. Leg de eerste baan laminaat planken. Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank. Let op: voor je gaat leggen is het handig om altijd de gebruiksaanwijzing te lezen (deze kun je vinden in de verpakking van het laminaat).
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Regel is dat de tegelvloer eerst gelegd wordt - dan vaak gevolgd door het plaatsten van de keuken - en dan pas de houten vloer.
Een gips- of tegelvloer kan gelegd worden voordat de keuken geplaatst wordt. Dit geldt ook voor een verlijmde ofwel een PVC-vloer. Je kunt de verlijmde PVC-vloer onder de keuken namelijk doorleggen. In andere gevallen is het aan te raden om altijd éérst de keuken te plaatsen.
Kort samengevat kunt u laminaat doorleggen in meerdere kamers, mede afhankelijk van het aantal strekkende meters. Echter, om achteraf problemen te voorkomen adviseren we u om uitzettingsvoegen en overgangsprofielen te gebruiken. Dan weet u zeker dat het goed komt!
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Je kunt ervoor kiezen om laminaat te scheiden per kamer, maar je kunt laminaat ook door leggen naar een andere ruimte. Doordat je hierbij laminaat legt zonder drempels creëer je één ruimtelijk geheel. Dit heeft als voordeel dat de ruimte groter oogt.
Wilt u een plint over een bestaande plint plaatsen? Dan biedt een overzetplint (ook wel renovatieplint genoemd) de uitkomst. Doordat de achterkant van deze plinten een uitsparing heeft, kunt u deze heel handig over de oude plint heen plaatsen.
Een overzetplint is een staande plint. Deze plint ligt dus juist niet op de vloer, maar staat tegen de muur aan. Voor deze plint moet je eerst houten latten tegen de muur bevestigen. Vervolgens kun je de overzetplint op de houten latten schroeven of spijkeren.