De tijd tussen het zaaien en de rijping van de eerste vrucht bedraagt zo'n vijf weken. Ongeveer 2 weken daarna kun je een maand lang mini-komkommers oogsten.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
Hoe lang duurt het voordat je komkommer kunt oogsten? Na ongeveer zes weken kun je de eerste komkommers gaan oogsten. Het oogsten vindt meestal rond half juli tot het einde van de zomer plaats.
De vruchten bestaan voor 95 % uit water. Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad.
Gebruik voor de teelt in een pot een diameter van minimaal 40 centimeter want komkommers zijn grote (slinger)planten. Ze kunnen in de buitenteelt wel 50 centimeter breed en 150 centimeter lang worden.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten.
Komkommer kan je op de grond kweken of opbinden. Het zijn éénjarige rankende planten met harige stengels. Vrouwelijke lichtgele bloemen geven eetbare, langwerpige, vlezige vruchten tot 30 cm. Ze zitten vol water, zijn caloriearm, vitaliserend en heel rijk aan mineralen, vitamine B en E en provitamine A.
De juiste plaats ð¥
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Net als tomaten zaden moeten komkommers namelijk gediefd en getopt worden, zodat deze optimaal kunnen groeien. Komkommers hebben niet alleen veel water nodig om goed te kunnen groeien, maar ook mest.
Komkommerplanten steunen of laten woekeren
Als je de komkommerplant wilt laten klimmen, kun je hoofdstengel het beste langs een stevige steun leiden, zoals een (bamboe)stok, draad, touw of een trellis. Bind de plant vast aan de steun als dat nodig is.
Voorzaaien en planten
Zaai voor in de maand april en zet de potten op een warme, het liefst lichte plek neer. Komkommerzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden. Buiten planten doe je halverwege mei, wanneer de kans op nachtvorst zeer klein is.
De komkommerplant houdt van warmte en veel zonlicht. Laat je komkommerplant of augurkenplantje natuurlijk wel eerst even wennen aan de zon (afharden), zoals eerder besproken. Daarna mag een augurk of komkommer altijd in de volle zon staan. De warmte van een kweekkas is ideaal maar het kan ook buiten.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Bemesting. Behalve veel water hebben komkommerplanten ook veel voedingsstoffen nodig. Bemest wekelijks met een vloeibare meststof voor groenten.
Elke dag zet je ze iets langer buiten, totdat je ze na een paar dagen ook 's nachts buiten laat staan. Als de plantjes zijn afgehard, is het tijd om ze op hun definitieve plek te zetten. Zorg ervoor dat je een zonnige plek uitkiest, want komkommers houden van warmte en zon.
Oogsten van komkommers gaat het best met een mesje of snoeischaar – zo voorkom je dat de plant beschadigt. Als je te lang wacht met oogsten, zal de komkommer dikker worden. De zaden worden dan ook taaier en dikker. De smaak wordt dan iets bitterder, en bovendien zal de komkommer minder sappig zijn.
Welke meststof is geschikt voor komkommers? Organische meststoffen hebben de voorkeur voor komkommers, maar minerale speciale meststoffen zijn net zo geschikt voor groentegewassen.
Oplossing: Komkommer voldoende water geven
Is de grond erg nat, plant je komkommer dan ergens anders op een goed afwaterende plek. Bedek de grond met een mulchlaag van compost om een te snelle verdamping van vocht in de grond tegen te gaan. Geef bij warm weer dagelijks water, maar niet als de grond nog nat is.
Oogst. Al vanaf eind juni (broeikas) of juli (volle grond) kunt u met de oogst beginnen. De komkommers van de volle grond hebben echter wat meer smaak.
Komkommers houden van goed bemeste en luchtige grond. Om te voorkomen dat de komkommerranken de hele tuin door gaan kun je de plant de hoogte in leiden. Help de plant omhoog te klimmen door de ranken op te binden aan stokken of aan een hek. Om sterke komkommerplanten te kweken is het van belang om de plant te 'dieven'.
Zaai vollegrond-komkommers binnen voor op het einde van de lente. Komkommers voor buiten, kun je ook rechtstreeks in de volle grond planten in het begin van de zomer. Ze hebben een beschut en zonnig plekje nodig en goede aarde.
Zaai je klimmers in rijtjes op 5 tot 10 cm afstand en zaai ze 2,5 cm diep. Dun ze uit als ze ongeveer 8 cm hoog zijn en laat afhankelijk van de opkomst 20 tot 30 cm tussen de planten.