Boor gaten in de grond met een grondboor en vul deze met een pvc buis met schelpen of grind. Zo zakt regenwater sneller naar diepere lagen. Wrik met een spitvork uw bodem los zodat regenwater sneller wegzakt. Bij ernstige regenval en grote plassen water wegpompen met dompelpomp.
Als u voortdurend een drassige tuin hebt betekent dit dat de bodemgesteldheid het water slecht doorlaat. Hier moet u iets aan doen. U kunt b.v. turfstrooisel strooien en door de grond werken. Turfstrooisel neemt veel water op en houdt dit lang vast.
Waterstand van de bodem
In een te natte bodem loopt een fruitboom of -struik het risico op wortelrot, waardoor de wortels afsterven. Van alle fruitbomen verdragen peren- en kweepeerbomen het beste een nattere bodem.
U kunt hier vaak erg fraaie borders aanleggen met bijvoorbeeld hortensia's, maar ook vaste planten zoals Hosta, Monnikskap, Astrantia, Eupatorium en bijvoorbeeld Persicaria. Vaak houden ook planten met grote bladeren zoals Brunnera en Rodgersia van vochtige grond.
Struiken en bomen
Ook hortensia's als Hydrangea macropylla en Hydrangea paniculata, fazantenbes (Leycesteria formosa) en Gelderse roos (Viburnum opulus) houden van flink wat vocht, en ook bepaalde bamboesoorten en blauweregen. Wilgen zoals Salix alba var.
Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan. Een andere optie is door middel van een motorboor (waar normaal schuttingpalen mee geplaatst worden) diepe verticale gaten te boren.
De populier is een goede keuze voor een wadi, omdat deze boomsoort goed gedijt op natte grond. Dit maakt populieren goed bestand tegen het wisselende waterpeil in de wadi's. Daarnaast zijn populieren snelgroeiende bomen die ook geschikt zijn voor drogere gronden, mits de bodem voldoende voedingsstoffen bevat.
Plant niet aan in natte grond
Bloembollen die nog niet geworteld zijn kunnen gaan rotten. Dit gebeurt wanneer deze in erg natte grond worden aangeplant.
Kies kalkrijke grond met een goede drainage
Lavendel is niet zo'n heel erg veeleisende plant. Daarom groeit de plant in veel tuinen goed. Alleen natte voeten heeft lavendel echt een hekel aan. Bij te natte grond is lavendel erg gevoelig voor rottende wortels.
Met een grondwaterpomp kun je water direct uit de bodem halen en over je planten sproeien. Het is niet drinkbaar, daarvoor moet je het eerst zuiveren, maar voor een groene tuin is het ideaal. Archieffoto van de aanleg van een waterput in de tuin.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Wateroverlast kun je het beste voorkomen door neerslag weg te laten zakken in de bodem, op de plek waar het valt. Dat heet ook wel infiltreren. Als dat niet kan, of als het niet voldoende helpt, kun je water tijdelijk bergen. Tot slot kun je het ook nog vertraagd afvoeren.
Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht.
Het is belangrijk dat je de bloembollen op een droge, luchtige en donkere plek opbergt. Een droge plek voorkomt dat de bollen gaan rotten. De beste plek is een (kelder)kast. Maak de bloembollen schoon en verwijder de oude resten, wortels en losse schubben.
Zo diep moet je lentebollen planten om zeker bloemen te krijgen. Bloembollen planten, hoe diep moet dat? Plant je ze te diep of juist niet diep genoeg, dan krijg je uiteindelijk vooral veel blad maar geen bloemen. Of ze komen zelfs helemaal niet op!
Eigenlijk is de watercipres (Metasequoia glypstroboides) de enige haagconifeer die wel tegen natte grond kan. In het wild groeit deze coniferensoort op moerasgrond, dus een tuingrond waar wat water in blijft staan is geen enkel probleem.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Grond verbeteren met gedroogde mestkorrels
Na de winter is de grond in je tuin niet meer zo luchtig. Door Pokon Gedroogde Mestkorrels te strooien in het voorjaar geef je de bodem een echte oppepper. Het verbetert je grond door het hoge gehalte organische stof en maakt het hierdoor weer een luchtig geheel.
Het is algemeen geweten dat lavagrond de beste grond is, het bestaat uit 100% oergesteentepoeder van vulkanen. Lavameel is de beste grondverbeteraar en is veruit het goedkoopste en meest efficiënte middel om uw bodem terug gezond te maken.
Krik je humusgehalte op door compost toe te dienen. De humusdeeltjes beletten namelijk dat klei of leem erg kleeft en/of uitdroogt. Een jaarlijkse dosis is wel belangrijk, want humus breekt ook af in de grond. Werk die compost heel oppervlakkig in of spreid hem gewoon over jouw moestuinbed.