Welke honden zijn gevoelig aan een maagtorsie? Maagtorsies komen vaker voor bij grotere hondenrassen met een diepe borstkas. We denken hierbij vooral aan Deense doggen, weimaraners, boxers, duitse herders… Ook oudere honden blijken gevoeliger voor maagtorsies dan jonge honden.
Alhoewel grote honden vaker maagtorsies hebben dan kleine, kunnen alle honden door een maagtorsie worden getroffen, ook puppy's.
Het kan helpen om vleesvoer / blikvoer en brokken te mengen. Voorkom activiteit 1 uur voor en 2 uur na het eten. Laat dus niet de hond uit na het eten, en geef hem ook niet zijn volle bak als hij net thuis is van een drukke wandeling. Als u van voer wilt wisselen, kunt u het oude en het nieuwe voer mengen.
Helaas kan een maagtorsie of maagkanteling bij honden dus niet worden voorkomen. De enige effectieve methode om een maagkanteling te voorkomen is om de maag bij voorbaat vast te zetten. Dit gebeurt nog wel eens bij grote rassen. En om niet te fokken met honden die al eens een maagtorsie hebben gehad.
De symptomen van een hond met een maagtorsie zijn: Rusteloos gedrag, vaak niet willen liggen. Braken zonder dat er iets uitkomt. Opgezette buik (met name aan de linkerkant is de buik hard en gespannen)
Hoe kan je een maagkanteling bij je hond herkennen? Eerst en vooral: een maagkanteling vindt meestal een uur tot anderhalf uur na het eetmoment plaats.
Het verhelpen van een maagkanteling bij een hond is een ingreep waar de kosten hoog oplopen. Het is dan ook een operatie waarin de handelingen voorzichtig en secuur uitgevoerd moeten worden. De kosten van een maagkanteling bij een hond beginnen dan ook vanaf 949 euro excl.BTW (prijzen 20222).
Oorzaken kanteling maag bij de hond
Factoren die mogelijk de kans op ontwikkeling van maagtorsie verhogen zijn: ras. erfelijkheid: als een eerste graad familielid in het verleden een maagkanteling heeft gehad. te weinig maaltijden per dag, één is te weinig.
Waarom is het zo belangrijk dat je een hond rustig houdt na het eten? Vooral bij grotere honden kan dit een maagkanteling veroorzaken. Doordat het eten nog niet goed verwerkt is kan eten in de maag gaan bewegen en zorgen dat de maag een kanteling maakt. Een maagkanteling wil je absoluut voorkomen.
En wacht tot zeker een uur na de wandeling met zijn eten. Een rustige eetomgeving voorkomt dat je hond te gulzig eet en daardoor teveel lucht inslikt. Deze eetroutines zorgen voor een stabiel metabolisme en een gezonde spijsvertering. Voorzie ook altijd vers water als je hond zijn brokken krijgt.
Een maagkanteling of maagtorsie is een ernstige aandoening waarbij de maag letterlijk gedraaid komt te liggen in de buik. Het komt gelukkig niet zo vaak voor en dan vooral bij de middelgrote tot grote hondenrassen (maar heel soms ook kleinere rassen).
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
De leeftijd van de hond
Heb je een jonge hond zonder verlatingsangst, dan kan hij waarschijnlijk makkelijk vier uur alleen zijn. Maar heb je een oudere hond, dan moet je ook rekening houden met dingen als incontinentie, staar, dementie, of doofheid, wat weer kan leiden tot desoriëntatie.
Drie tot vier keer per dag
Bijvoorbeeld in de ochtend, middag, avond en vlak voor het slapengaan. Zo kan hij verspreid over de dag zijn behoefte doen en kan hij zijn energie kwijt. Neem de tijd voor je wandeling, het liefst meer dan een kwartier per keer.
Bij een darmafsluiting, een ileus, zien we ook andere symptomen. De dieren hebben buikpijn en worden daardoor slomer, willen na enige tijd niet meer eten en drinken en als ze wel iets doorslikken komt het er vaak na korte tijd met een boog weer uit. Soms is er nog wel ontlasting!
Soms kan de maag een pathologische torsie krijgen, echter alleen indien de eerder genoemde ligamenten, die de maag vasthouden, verslapt of uitgerekt zijn. Er worden twee vormen van maagtorsie onderscheiden: – Bij de organo-axiale vorm draait de maag om zijn lengte-as, de as die de cardia en de pylorus verbindt.
Wanneer de hond braakt maar er komt niets uit de bek, dan noemen we dat loos braken.
Een maagtorsie is een echt spoedgeval en kan binnen een uur al tot ernstige schade leiden. De toestand van de hond verslechtert snel en de maagwand kan afsterven. Er bestaat een grote kans dat de hond het niet overleeft als u te lang wacht met ingrijpen.
Het noodfonds is bereikbaar via 088-811 3380.
Buikkrampen: als je hond ongemakkelijk lijkt en regelmatig zijn buik likt, kan dit duiden op buikpijn. Borrelende darmen: het horen van luide geluiden in de buikstreek van je hond kan ook wijzen op buikpijn. Veel winden laten: laat je laat veel scheten, dan kan dit betekenen dat hij buikpijn heeft.
Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.
Bij een snelle ademhaling, diepe ademhaling of andere ademhalingsproblemen is het verstandig om de hulp van een dierenarts in te roepen. Ademhalingsproblemen kunnen veroorzaakt worden door problemen van de neus, keel, het strottenhoofd, de luchtpijp en bronchiën, de longen, de borstkas, het middenrif of het hart.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.