Bedenker Arthur Valkieser wilde een systeem zonder filters, om zo het onderhoud tot een minimum te kunnen beperken. Door de hoge aanschafkosten (de consumentenprijs bedraagt €3475) wordt de Hydraloop tot nu toe wereldwijd alleen in het hogere prijssegment toegepast.
Het 'instapmodel' van de Hydraloop, met een capaciteit van 300 liter, kost rond de 3000 euro. Inmiddels werkt het bedrijf echter ook aan kleinere versies die bijvoorbeeld in de badkamer kunnen worden geplaatst en grote versies voor bijvoorbeeld hotels.
Hoe het werkt? Het water dat in je doucheputje of de afvoer van de wasmachine verdwijnt wordt door de Hydraloop opgevangen. Door verschillende, bestaande technologieën te combineren verwijdert het systeem vuil, zeep en andere deeltjes uit het water - zonder dat er filters of chemicaliën aan te pas komen.
Grijs water hergebruiken
Ongeveer 50-80% van al het afvalwater in een huishouden is grijs water. Gezuiverd grijs water is te hergebruiken. Bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen of om de tuin en het gazon mee te besproeien, vooral in droge tijden. Hier bespaar je flink wat drinkwater mee.
Staat je fles water dicht, maar heb je de dop er al eens afgedraaid, vanaf dan is het advies om het water tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. De houdbaarheid van water in een fles is dus langer dan wat er op het etiket staat.
Bij grijswatersystemen wordt het grijze water afkomstig van douche, wastafel en bad afgevoerd naar een opvangtank. Het licht vervuilde grijze water wordt daar eerst biologisch gereinigd.
Volgens het RIVM is regenwater niet schoon genoeg om zo als drinkwater te gebruiken. Het heeft geen constante kwaliteit en moet eerst gezuiverd worden. Ook is de hoeveelheid regenwater die via daken wordt opgevangen, niet genoeg om een gezin het hele jaar voldoende drinkwater te bieden.
Wanneer is een IBA verplicht? Het plaatsen van een IBA is verplicht in individueel te optimaliseren buitengebied.
Nadelen zijn de meervoudige leidingenstructuur waardoor grijs water per abuis op het normale drinkwaterleidingsysteem kan worden aangesloten (meermalen is dit voorgekomen met ernstige schade aan de gezondheid van de burgers!) en de hoge extra kosten die een lange terugverdienperiode hebben.
In het grijze water zitten soms ook haren en huidschilfers. De term 'grijs water' wordt ook wel gebruikt voor water van andere kwaliteit (minder zuiver) dan drinkwater, zoals bijvoorbeeld regenwater, dat je kunt gebruiken voor het toilet en de was. Dit noemen we ook wel 'huishoudwater'. Dit water kun je niet drinken.
De bruine kleur is afkomstig van roestvorming op de binnenkant van de waterleiding. Als het water op een constante snelheid door de leidingen stroomt, blijft het roest aan de leiding vastzitten.
Je eigen leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Er zijn al veel self-sufficiente huishoudens in Nederland die gebruik maken van gefilterd grondwater als bron van drinkwater. Dit komt omdat grondwater in Nederland vaak van hoge kwaliteit is en door middel van filtratieprocessen kan worden gezuiverd tot het veilig en gezond is om te drinken.
Als je regenwater gebruikt voor de wasmachine, heb je minder wasproduct nodig. Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaat moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn. Daarvoor gebruik je regenwater dus niet.
Met een watermeter betaalt u voor het water dat u verbruikt. In 2023 is dat 1,03 euro per m³. Dat is 16 cent duurder dan in 2022. De vaste kosten stijgen met 26,64 euro naar 109,46 euro per jaar.
Klanten die een watermeter hebben betalen precies voor de hoeveelheid water die ze verbruiken. U betaalt in 2022 82,82 euro aan vaste kosten per jaar (was 76,42 euro).
In 2022 betaalde een huishouden met 1 persoon zo'n 155 euro voor drinkwater.In 2023 stijgt dit naar ongeveer 195 euro. Een stijging van 3,23 euro per maand.
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren. De stelregel is dan ook om je drinkwatervoorraad elke zes maanden te verversen.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn. Vergeet ook de buitenkraan en tuinslang niet.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.