Het stagebedrijf moet je ziekte doorgeven aan het UWV. Het stagebedrijf kan eisen dat je de dagen inhaalt die je afwezig bent geweest. Het kan zelfs besluiten om je stage voortijdig af te breken wanneer je langdurig of vaak ziek bent.
Hier moet je wel antwoord op geven:
- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent.
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.
Hoofdpijn kan een symptoom zijn van griep of een andere besmettelijke ziekte die het rechtvaardigen om thuis te blijven van het werk, maar er zijn ook veel niet-besmettelijke oorzaken. Een zeurende of hevige hoofdpijn kan je ervan weerhouden om je werk goed te doen en het kan een goede reden zijn om je ziek te melden.
Opdat het om een geldige ziektemelding gaat, moet de werkgever de melding ook effectief hebben ontvangen. De rechtspraak lijkt daarbij geen moer te geven om de manier waarop de ziektemelding werd gecommuniceerd. Ook een telefonische ziektemelding of een ziektemelding via WhatsApp kan dus rechtsgeldig zijn.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Je tijd nemen
Zeg dan zeker niet direct ja. Neem rustig je tijd en geef aan dat je hier later op terug komt. Beter nog: vraag wanneer je collega of leidinggevende antwoord van je verwacht, zodat je weet wanneer je op het verzoek moet terugkomen. Vervolgens kun je rustig je tijd nemen om je antwoord te formuleren.
7. ... je hebt een voedselvergiftiging. 8. ... je zit op het politiebureau, want je bent net getuige geweest van een ongeluk. 9. ... je bent gebeten door een vleermuis en moet gecontroleerd worden op ziektes. 10. ... je moet een gecompliceerde operatie ondergaan waarvan je een week moet herstellen.
Per ziekmelding mag je maximaal twee wachtdagen rekenen. Per jaar is er wettelijk gezien geen maximum aantal. Toch kan een werknemer in de praktijk nooit meer dan 20 wachtdagen per jaar krijgen.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Je moet je eigenlijk ziek melden op het moment dat je weet dat je ziek bent. Maar meld je in ieder geval ziek, zo lang mogelijk voordat je op je werk wordt verwacht. Word je bijvoorbeeld op maandagavond ziek en moet je dinsdagmiddag werken, bel dan dinsdagochtend.
En langdurig verzuim kent alleen maar verliezers. Het gaat ten koste van je inkomen, de relatie met je werkgever, het contact met je collega's en je dagritme. Daarnaast kost het je werkgever veel geld en moet hij vervanging voor je regelen.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Allereerst komt vaak de vraag naar voren of een ontslag op staande voet per e-mail of WhatsApp rechtsgeldig kan worden gegeven. Om hier direct een antwoord op te geven, ja dat kan.
Meestal zijn mensen één week ziek van griep. Daarnaast zijn ze volgens het RIVM besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen erna. We kunnen veel, heel veel, maar tijdreizen (nog) niet. Daarom is dag 1 van het besmettingsgevaar nooit te voorkomen.
Een ziekmelding via WhatsApp of per mail is niet acceptabel. Stuur een appje of e-mail en vraag of de medewerker telefonisch contact met u opneemt, omdat u via WhatsApp of mail de ziekmelding niet in behandeling kunt nemen.
Mijn werknemer is besmet met het coronavirus, heeft geen of milde klachten en kan nog wel werken. Mag ik hem nu als ziek registreren? Volgens de overheidsmaatregelen moet uw werknemer thuisblijven. U kunt de werknemer niet als ziek registreren indien de werknemer de werkzaamheden nog kan verrichten vanuit huis.
Is je werknemer een dag afwezig wegens ziekte of een ongeval? Dan is hij niet verplicht om een medisch attest voor te leggen. En dit kan tot drie keer per kalenderjaar. Die vrijstelling geldt zowel voor een arbeidsongeschiktheid van één dag, als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid.
Vertel uw huisarts waar u last van heeft. U bespreekt samen uw situatie, bijvoorbeeld wat u zelf kunt doen en welke behandeling of zorg mogelijk is in uw situatie. Stel vragen. Vragen die kunnen helpen zijn de 3 goede vragen, bijvoorbeeld 'wat zijn de voordelen en nadelen van een behandeling?'
Nieuwe bepalingen: het maximum aantal keren dat men kan afwezig zijn voor één dag wegens ziekte zonder attest wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd van twee naar drie keer op jaarbasis. daarnaast moet ook het geneeskundig getuigschrift voortaan ingediend worden binnen de 'twee werkdagen' in plaats van 'zo snel mogelijk'.