Melkpoeder. Een ongeopende doos melkpoeder is bruikbaar tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Een geopende doos melkpoeder moet je binnen de maand opgebruiken. Bewaar op een koele, droge plaats.
In principe geldt de regel dat je klaargemaakte kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast mag bewaren (max 4°C) en maximaal een uur zonder koeling.
Opvolgmelk bewaren
Is de verpakking gesloten, dan kun je het poeder bewaren tot de aangegeven houdbaarheidsdatum. Is de verpakking geopend, dan kun je het poeder nog 4 weken bewaren op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast).
Op het moment dat flesvoeding bewaard of opnieuw opgewarmd wordt, kunnen deze bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kan de melk bederven. Heb je restjes flesvoeding over? Gooi het dan na maximaal één uur weg en warm het niet opnieuw op.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Een geopend flesje drinkvoeding kan maximaal 24 uur na openen in de koelkast bewaard worden. Buiten de koelkast kan een geopend flesje maximaal 1 uur bewaard worden.
U moet de creamer binnen een week consumeren als u deze opent. Als je een creamerfles eenmaal opent, blijft deze na 7-8 dagen niet eetbaar.
Je mag klaargemaakte flesvoeding maximaal acht uur in de koelkast bewaren (max 4°C) en maximaal een uur zonder koeling. Wanneer je flesvoeding te lang bewaart, bestaat de kans dat bacteriën zich vermenigvuldigen in de voeding. Je baby zou hier ziek van kunnen worden.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Strooi het aantal voorgeschreven maatschepjes poeder op het water in de fles. Voor elke 30 ml water gebruik je 1 los afgestreken schepje voeding in de fles, dus: 30 ml + 1 schepje = ongeveer 33 ml voeding; 60 ml + 2 schepjes = ongeveer 65 ml voeding; 90 ml + 3 schepjes = ongeveer 100 ml voeding.
Er bestaan verscheidene oplossingen om gewoon melkpoeder te vervangen. Ik denk maar aan amandelmelkpoeder, sojamelkpoeder of kokosmelkpoeder. Het hangt er natuurlijk van af waarvoor het melkpoeder in kwestie dient in het receptuur.
Melk – en dus ook melkpoeder – bevat melksuiker. Onder invloed van warmte kan deze karameliseren. Daarom wordt vaak een beetje melkpoeder toegevoegd aan allerlei degen: ze kleuren dan sneller en mooier bruin in de oven.
Poedermelk (ook wel flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding) wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen. Poedermelk bevat geen stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten.
Ga je voor maximale gezondheid, dan kun je goed een melkpoeder met caseinaat kiezen (met lactoferrine en CAIR toevoeging) of met magere melkpoeder. ' Voor veehouders die kiezen op basis van kosten: 'de melkpoeders op basis van wei-producten zijn vaak wat goedkoper.
Bewaar melkpoeder droog en koel. Het trekt gemakkelijk vocht aan waardoor klonten ontstaan.
Je kunt ook de flesvoeding verwarmen door gebruik te maken van een klassiek pannetje. Vul een pannetje met warm maar niet kokend water. Zet het flesje in het water en binnen een kwartiertje moet de melk ongeveer de juiste temperatuur hebben bereikt.
Door de fles een slag te draaien of zacht te schudden meng je alle voeding tot de juiste temperatuur. Duur van verwarmen van de fles in de magnetron bij 600 Watt: voor een fles van 100 ml: 30 seconden, voor een fles van 150 ml: 45 seconden, voor een fles van 200 ml: 60 seconden.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Gebruik schoon water
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.