De eieren verven: Vul een beker of schaaltje met 3/4 water, 1/4 azijn en 15-20 druppels voedingskleurstof. Leg je ei in het verfbadje en duw hem met een lepeltje voorzichtig onder water. Als het ei de kleur heeft die je wilt, haal je hem er weer uit en laat je hem drogen op bakpapier of in de eierdoos.
Het perfecte koken begint met het helemaal onder water zetten van de eieren op kamertemperatuur. Zet vervolgens het vuur onder de pan hoog en laat de eieren vanaf het moment dat het water echt kookt, nog 1 minuut lang koken. Zet dan het vuur uit en laat de eieren 12 minuten in de pan staan.
Als je speciale eierverf of eierviltstiften gebruikt, kunnen zelf versierde eieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Een andere veilige keuze is het gebruik van voedingskleurstoffen of -gels die ook gebruikt worden bij het decoreren en kleuren van bijvoorbeeld suikerfondant voor taarten.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
Naast de natuurlijke kleurstoffen wordt er vaak voor acrylverf gekozen. Acrylverf blijft namelijk goed hechten op de schaal van het ei. Daarnaast kun je met behulp van acryl leuke effecten creëren. Paaseieren schilderen met acrylverf is een leuke bezigheid om met Pasen te doen.
Eierverf van natuurlijke ingrediënten
Voor de paaseitjes die je ook op wilt eten. Met Duits eco keurmerk. Vijf kleuren: geel, oranje, rozerood, groen en paars. In de verpakking zitten 5 kleine zakjes met de kleurstof in poedervorm.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook.
Eieren kun je prima verven met natuurlijke kleurstoffen. Zo worden eieren bruin als we gele uienschillen gebruiken, geel als we kurkuma nemen, en blauwgrijs als we bosbessen gebruiken.
Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Maal de eierschalen goed fijn in een grote vijzel. Meng het poeder door je eten of door water of sinaasappelsap. Gebruik dagelijks een half theelepeltje, zo'n 2.5 gram.
Acrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders.
Uitblazen doe je zo:
Maak één gaatje iets groter dan het andere. Blaas door het kleinste gat voorzichtig de struif uit het het ei (vang dit op in een schoon bakje en bak er een lekkere omelet van). Het uitblazen is best vermoeiend. Je kunt het ei ook leegblazen met een grote injectiespuit.
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren? Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water.
De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Via een vertaald Duits boek was de paashaas in ieder geval in 1825 in Nederland bekend.
Wel ben je minder tijd kwijt met het koken van een pan met water. Voor een zachtgekookt ei houd je 6 minuten stoomtijd aan, voor halfzacht 10 minuten en voor hardgekookt ongeveer 12 tot 15 minuten.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje ( ongeveer halve theelepel) gemalen eierschaal-poeder heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.