Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken: het lichaam herstelt zich. De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
In het begin kan stoppen met roken er juist voor zorgen dat je chagrijnig bent en meer gespannen dan anders. Dat is normaal: dat zijn ontwenningsverschijnselen. Je lijf protesteert dat er geen nicotine meer binnenkomt. Na twee weken voel je je fijner als je gestopt bent.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
48 uur: Alle nicotine is uit het lichaam. Smaak- en reukvermogen verbeteren. 72 uur: Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie. 5 jaar: De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt (longziekte) is vergelijkbaar met een nooit-roker.
Goed om te weten: als je stopt met roken, kan een te lage dosis nicotine de oorzaak van je vermoeidheid zijn. De tabakologen van Tabakstop staan klaar om je meer uitleg te geven.
Het zou handig zijn als je zomaar terug kon naar één sigaret per dag, maar dat lukt eigenlijk geen enkele roker. Dat komt doordat de nicotine in sigaretten verslavend werkt. Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen.
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie. Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam. Tussen de 3 en 9 maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid. De achteruitgang van de longfunctie stopt en kan licht verbeteren.
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.
Sommige mensen krijgen als zij stoppen met roken bijvoorbeeld last van hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, darmproblemen, transpiratie, beven of ze zijn sneller geïrriteerd en hebben een slechter humeur. Dit zijn ontwenningsverschijnselen, deze gaan vanzelf over als uw lichaam went aan het niet-roken.
Zoek naar afleiding die ongeveer even lang duurt: bekijk bijvoorbeeld een kort filmpje of bel naar een vriend. Roken betekent dat je iets met je hand en je mond doet. Enkele groentesnacks eten of kauwgom kauwen kan daarom ook helpen. Blijf actief!
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Eerst het slechte nieuws: gemiddeld worden mensen die stoppen met roken zo'n vier kilo zwaarder. Dat komt doordat de nicotine in sigaretten je stofwisseling stimuleert. Als je stopt, krijgt je stofwisseling weer haar natuurlijke tempo: meestal wat langzamer. Je moet er dan aan wennen dat je iets minder eten nodig hebt.
U voelt zich benauwd
Vanaf het moment dat u stopt met roken maakt de koolmonoxide weer plaats voor zuurstof. Als u in hetzelfde tempo blijft ademhalen, krijgt u dus meer zuurstof binnen dan voorheen. U zou dus eigenlijk rustiger moeten gaan ademhalen.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Al na het roken van één of een paar sigaretten kun je verslaafd raken. Hoe komt dat eigenlijk? Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt.
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
Leer van de fout van de terugval
Onthoud dat iedere mislukte stoppoging u dichter bij de laatste succesvolle heeft gebracht. Wees daarom niet boos of teleurgesteld: stress zorgt juist voor meer neiging tot roken. In plaats van focussen op wat er fout ging, kunt u beter focussen op wat er de volgende keer beter kan.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Minder roken maakt het risico op longziekten en longkanker kleiner dan bij veel roken. Er zijn minder ontstekingen van de bronchiën en longcellen staan minder bloot aan kankerverwekkende stoffen. Het risico wordt echter niet weggenomen. Het risico op hart- en vaatziekten neemt ook af.