Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Pijpen zonder condoom is – net als 'de daad' zelf – niet geheel zonder risico. Als je iemand pijpt zonder condoom, kun je namelijk een soa oplopen. Zeker als je wisselende sekspartners hebt, heb je een vergroot risico op chlamydia, gonorroe en syfilis.
Een condoom is een niet-hormonale anticonceptiemethode en bestaat uit een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt geplaatst. Het condoom vangt zaadcellen op voor ze in de vagina komen en voorkomt daarmee zwangerschap. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa's.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) en anale seks met een condoom zijn veilig. Dat geldt ook voor strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen. Ook orale seks (pijpen) met een condoom is veilig.
Condooms zijn zo dun dat je ze bijna niet voelt. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen wat het beste bij je past. Een condoom vangt het sperma (zaad) op bij het klaarkomen.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
Elke maand zijn er ongeveer 5 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: ongeveer 5 dagen vóór de eisprong tot het moment van de eisprong. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je redelijk voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt.
Sperma. Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Je man moet proberen zijn penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina te houden, zodat er zoveel mogelijk zaad op de goede plek terechtkomt. Blijf na de zaadlozing nog even liggen, zodat het zaad niet meteen uit je vagina loopt.
In de vagina, de baarmoeder en de eileiders behouden de zaadcellen nog twee dagen hun bevruchtend vermogen en blijven ze tot drie dagen in leven. Slechts een klein aantal zaadcellen slaagt erin om de eileiders te bereiken waar zich op dat moment een eicel kan bevinden.
Hoe vaak seks hebben? Om de kans op zwangerschap te bevorderen kun je rond je ovulatie het best om de twee tot drie dagen vrijen. Als jullie elke drie dagen seks hebben, dan weet je in elk geval dat de kans groot is dat er levende zaadcellen aanwezig zijn op het moment dat er een eisprong plaatsvindt.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Je bent het meest vruchtbaar rond de periode van de eisprong. Een eicel overleeft 24 uur, zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in de baarmoeder en eileiders. De leeftijd waarop je vruchtbaar bent is voor vrouwen en mannen verschillend.