Je kind is dan niet meer vrolijk, huilt veel en vindt niets meer grappig. Lichamelijke klachten zijn vaak maagpijn, rugpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk of hyperventilatie. Thuis of op school is je kind waarschijnlijk afwezig en ongeïnteresseerd. Depressieve kinderen hebben meestal ook een negatief zelfbeeld.
Kenmerken die horen bij een depressief kind:
Somber en chagrijnig: heeft geen zin meer om te shoppen of wil niet meer naar feestjes. Zorg niet meer goed voor zichzelf: doucht niet meer en eet slecht waardoor het afvalt. Slaapproblemen: heeft ineens moeite met in slaap vallen en wordt 's nachts regelmatig wakker.
Een depressie kan gepaard gaan met bijzonderheden in eten, moeheid en wellicht slaapproblemen. Het kind kan in een korte tijd veel afvallen, of juist veel aankomen. De eetlust kan verdwijnen, of het kind kan last krijgen van vreetbuien en hierdoor te veel of te ongezond gaan eten.
Oorzaken depressie bij kinderen en jongeren
Zo kunnen hechtingsproblemen een rol spelen. Problemen met het ontwikkelen van een band met ouders/verzorgers, kan gevolgen hebben voor het zelfbeeld. Ook kan het sterke gevoelens van onbegrip en eenzaamheid opwekken.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.
Zoek professionele hulp
Maar als het over een depressie gaat, dan is het bijna onhaalbaar om er in je eentje uit te geraken. Stimuleer dat hij of zij professionele hulp zoekt, dat hij er over praat met de huisarts of met een andere hulpverlener. Er zijn therapieën en medicijnen die hem of haar kunnen ondersteunen.
We zien vaak dat tieners zich niet meer 'gesteund' voelen door hun ouders, waardoor ze automatisch minder gemotiveerd zijn om dingen voor en met ze te doen. Ook al is je kind al iets ouder, soms heeft hij of zij dat beetje extra aandacht nodig. Wil je iets bereiken? Praat erover om samen tot afspraken te komen!
Net als bij volwassenen kan depressie ook bij kinderen en adolescenten voorkomen. Een kind ervaart een depressie als een toestand van ontevredenheid.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Een depressie is een psychische stoornis waardoor je je bijna dagelijks neerslachtig voelt. Je hebt geen zin in de dag en voelt je constant moe en gespannen. Als je depressief bent, staat niet alleen de huishouding van je emoties op z'n kop. Je functioneert doorgaans ook slechter op lichamelijk en cognitief gebied.
Beweeg regelmatig: wandelen, sporten en bewegen lijkt misschien geen aantrekkelijk idee als je somber bent, maar het is bewezen dat sporten helpt wanneer je depressief bent. Blijf leuke dingen doen: leuke dingen blijven doen met vrienden of familie is erg belangrijk als je depressief bent.
Depressies kunnen zeer ingrijpende gevolgen hebben voor de persoon en hun omgeving. Naast het psychisch lijden en de beperkingen in het sociale leven van de cliënt, hebben depressies vaak grote gevolgen voor relaties. Partners kunnen overbelast worden of de relatie met de kinderen raakt mogelijk verstoord.
Er is niet één speciale oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Het is bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Erfelijkheid is de belangrijkste natuurlijke (biologische) factor. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere.
De huisarts kan samen met jou kijken wat er aan de hand is en je mogelijk doorverwijzen naar Lentis. Het is niet gek om contact op te nemen met je huisarts als je kampt met neerslachtige gevoelens. Neem jezelf en jouw klachten serieus en zorg goed voor jezelf.
Slaapproblemen verhogen het risico op depressie en angststoornissen en kunnen bijdragen aan een slechter beloop van deze stoornissen, blijk uit Nederlands onderzoek. Slaap is één van de factoren die een sterke invloed kan hebben op depressie en angststoornissen.
Met een lichte depressie voel je je somber, vermoeid en/of neerslachtig, maar kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden nog wel uitvoeren. Met een lichte depressie geniet je minder van activiteiten waar je voorheen meer plezier in had. Andere symptomen van een lichte depressie zijn: Prikkelbaarheid.
Een depressie is een multifactoriële aandoening. Dit houdt in dat meerdere zaken een rol spelen bij het ontstaan van de stoornis. Erfelijkheid is daar één van. Kinderen van ouders met een depressie hebben bijna 3 keer zo veel kans om zelf een depressie te krijgen.
Een depressie is een stemmingsstoornis, gekenmerkt door een verlaagde, sombere stemming en plezierverlies. Als de depressie ernstig is, kunnen psychoses voorkomen, vaak met wanen over armoede, schuld of dood. We spreken dan van een psychotische depressie.
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.