* Bananen zijn rijk aan vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem en voor een vlot herstelproces als de winterse verkoudheid of griep je te pakken heeft. * Ze bevatten ook veel vitamine B6, goed voor de regeling van glucose in het bloed en dus ook voor onze gemoedstoestand.
Een banaan is in dat geval een ideale, snelle hap. Bananen zijn makkelijk verteerbaar en zitten boordevol gezonde vezels en koolhydraten. Op die manier krijg je toch voldoende voedingsstoffen binnen, wat het genezingsproces zal versnellen.
Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen.
Sowieso is fruit goed voor je als je ziek bent, maar vooral wanneer je misselijk bent of last hebt van diarree wordt het eten van een banaan aangeraden. Bananen zijn makkelijk te kauwen en vallen licht op de maag, maar zorgen er wel voor dat je een flinke hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt.
Als je een flinke griep te pakken hebt, moet je misschien helemaal niet aan eten denken. Toch is het goed om te proberen wat kleine beetjes te eten, zodat je lichaam voldoende energie houdt om te herstellen. Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout.
Fruit - bevat flavonoïden genaamd anthocyaninen, die virussen en bacteriën kunnen bestrijden en het immuunsysteem versterken. Flavonoïdensupplementen kunnen ook goed werken. Een paar van de beste bronnen zijn aardbeien, cranberry's, blauwe bessen en bramen.
Veel verkouden mensen zweren bij een grog voor het slapengaan. Een grog is een glas heet water met een goeie scheut rum of cognac, een kneepje citroen en een theelepel honing. Warme dranken verlichten de verkoudheidsklachten, maar alcohol (en dus grog) werkt juist averechts.
IJslolly's kunnen de pijn wat verzachten. Kies wel voor een waterijsje (melkproducten kunnen slijmvorming in de hand werken) en liefst niet op basis van zure ingrediënten, omdat deze de keel kunnen irriteren. Wat ook helpt, is water met ijsblokjes drinken.
Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol.
Het drinken van warme kamillethee.
De warmte van de thee verwarmt je keel, wat het herstel bevordert. Daarnaast verzacht het de keel waardoor de irritatie minder wordt. Kamille heeft bovendien een rustgevende en kalmerende werking. Een theelepeltje honing is ook een goede oma weet raad tip.
Als je griep hebt, moet je veel drinken om afvalstoffen af te voeren en omdat je mogelijk veel zweet door koorts. Kruidenthee is dan een goede drank. Want er zijn een aantal geneeskrachtige kruiden die helpen bij klachten. Zo kalmeren zoethout en venkel je keel en maag en en helpen salie en tijm bij hoesten.
Simpel: een banaan zit vol vitamine C, wat weer helpt tegen verkoudheid en vooral tegen de pijn in je keel. Ook lekker is om de banaan bevroren te eten.
Een banaan is rijk aan vitamine C en bevat weinig zuren, zodat er geen extra irritatie in je keel ontstaat. Top het af met wat honing, een theelepel kaneel en een beetje gember.
Vitamine D is van groot belang in de bestrijding van veel voorkomende infectieziekten zoals griep en verkoudheid. In de zomer bouwt ons lichaam Vitamine D op. Echter we moeten hiervoor wel voldoende buiten zijn. Minimaal 15 minuten onbeschermd in de zon.
Wanneer je verkouden bent is dat niet fijn. Zure zuivelproducten zoals karnemelk, kwark en yoghurt kun je wel gewoon gebruiken. Ja, je leest het echt goed.
Neem vooral koude dranken of ijsjes om te pijn te verzachten. Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten.
Dat wordt grotendeels bepaald door je biologische klok.En die schakelt je immuunsysteem 's nachts in de hoogste versnelling, waardoor je je tijdens je slaap stukken slechter kan voelen dan overdag." In de namiddag en in de vooravond schakelt je immuunsysteem meestal net een versnelling lager.
Vruchtensap niet zo nuttig
Wat bij hoest en ook bij koorts helpt: ,,Veel drinken, thee of water. Geen frisdrank. Veel vruchtensap drinken voor de vitamine C kan gezond voelen, maar je hebt de griep toch al te pakken, dus dat heeft niet zoveel zin. En er zit ook nog eens veel suiker in, net als in frisdranken.”
Volg deze 8 tips om je razendsnel beter te voelen! Hydrateren. Het allerbelangrijkste bij een verkoudheid is hydrateren. Zorgt dat je alcohol, koffie en zwarte thee even achterwege laat en probeer minimaal 3 liter water per dag te drinken.
De deelnemers rapporteerden tijdens de kiwiperiode minder verkoudheidssymptomen.Keelpijn nam af van 5,4 naar 2,0 dagen en hoofdverkoudheid van 4,7 naar 0,9 dagen in vergelijking met de banaanperiode. Het eten van de gele kiwi leidde ook tot hogere concentraties van vitamine C en antioxidanten in het bloed.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsel. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen.
Geraffineerde koolhydraten
Werk dus als je ziek bent liever bijvoorbeeld geen wit brood, witte rijst, pasta, snoep en ontbijtgranen zoals cruesli naar binnen. Ga liever voor ongeraffineerde (onbewerkte) koolhydraten zoals fruit, groenten, peulvruchten, volle rijst, volle pasta, haver, gierst en quinoa.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kippensoep echt werkt tegen verkoudheid. In kip zit namelijk het stofje 'carnosine'. Dit stofje helpt je immuunsysteem om van verkoudheid af te komen.