38% van alle woningbranden komt door het stoken van haardvuur. Een schoorsteenbrand komt hierbij het meeste voor. Je voorkomt dit door loofhout te gebruiken dat minstens 1,5 jaar gedroogd is.
De grootste veroorzakers van woningbrand
De grootste oorzaak hiervan is het gebruiken van verkeerd brandhout en het niet regelmatig vegen van de schoorsteen.
Brandweer Nederland stelt dat de meestvoorkomende branden ontstaan door: roken, koken, stoken, elektra en werkzaamheden in en rondom het huis. Samen met Goutier en Van Setten staan we stil bij bijzondere brandoorzaken binnen deze categorieën.
Een wasdroger is de nummer 1 brandoorzaak in huis, aldus de Nederlandse Brandweer. Het gevaar schuilt in het stof. Door het droogproces komen er allemaal pluisjes van de kleding vrij. De meeste pluisjes vormen tot stof in het filter.
Brand door elektra en kortsluiting zijn de grootste oorzaken van bedrijfsbranden. Kortsluiting, een stopcontact dat in brand vliegt of een verkeerd aangesloten elektrische installatie: vaak ontstaat dit doordat de elektra slecht is aangesloten of is aangepast door iemand in het bedrijf.
De 'Risicomonitor Woningbranden' die het Verbond van Verzekeraars later deze maand uitbrengt, toont aan dat de kans dat je in Nederland thuis een brand meemaakt 1 op 65 is. Deze kans verschilt in grote mate van eerder uitgebrachte cijfers, omdat in de 'Risicomonitor Woningbranden' álle woningbranden zijn geteld.
Brand door een wasdroger kan meerdere oorzaken hebben, we zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij: Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat het apparaat oververhit raakt. Opgehoopt stof kan vlam vatten door een heet verwarmingselement of een defecte motor. De afvoerslang kan verstopt raken.
Van alle elektrische apparaten zijn wasdrogers het meest brandgevaarlijk.
In 2021 waren er 66.657 claims voor woningbranden per jaar.
Voor het ontstaan van brand zijn er drie zaken nodig: zuurstof, brandstof en een ontbrandingstemperatuur. Zuurstof is aanwezig in de lucht, brandstof kan aanwezig zijn in de vorm van olie of vet, voedsel en keukenkastjes. Tenslotte is de werktemperatuur bij ontstekingsbronnen en ovens hoog in de keuken.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel.
Het aantal woningbranden is flink toegenomen: in het eerste halfjaar van 2023 rukte de brandweer 3884 keer uit voor een woningbrand, waar dat 3576 keer was in het eerste halfjaar van 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Elke dag ontstaan er in Nederland zo'n dertien woningbranden. Gelukkig kunt u zelf veel doen om brand te voorkomen: Zet apparaten niet op stand-by, maar zet ze helemaal uit als u het huis verlaat of gaat slapen. Laat de wasmachine, droger of vaatwasser niet draaien als u niet thuis bent.
Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, veel stof in de machines, overbelasting of ouderdom. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van uw droger of wasmachine. Dit apparaat geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.
Een brand kan zomaar ontstaan. Zorg er daarom voor dat je altijd goed bent voorbereid. Zo kun je de kans op brand in huis aanzienlijk verkleinen.
Rook bevat koolstofmonoxide, een gas dat mensen bedwelmt. Bovendien vatten in een woningbrand heel wat zaken vuur waarin kunststoffen verwerkt zijn. Zo worden allerlei giftige gassen gevormd. De hitte die vrijkomt bij een brand gaat alle voorstelling te boven: ze kan oplopen tot 1 200 °C.
Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug.
Nog steeds vinden er veel branden plaats door wasdrogers en wasmachines. Dit komt doordat stof zich ophoopt in de apparaten. Bij gebruik worden de apparaten warm, er zitten immers verwarmingselementen in en de combinatie hitte en stof kan voor brand zorgen.
Als u een koffiezetapparaat te lang aan laat staan, kan deze oververhit raken. Schakel het koffiezetapparaat na gebruik altijd uit. Gebruikt u een magnetron of oven voor ander materiaal dan voedselproducten, dan levert dit brandgevaar op. Gebruik de magnetron en of oven alleen voor drinken en voedselproducten.
Naast het uitzetten van elektrische apparaten, is het ook belangrijk om deze schoon te houden. Als er stof en vuil in een apparaat zit, kan dit in brand vliegen als deze warm wordt. Dit is vooral het geval bij apparaten met een ventilator, zoals magnetrons, elektrische ovens, computers, föhns en elektrische kachels.