Armoedepercentages per gemeenteAmsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben ook het grootste aantal uitkeringsontvangers en het grootste aantal inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze kenmerken verhogen het risico op armoede (zie Werkende en niet-werkende armen en Armen met en zonder migratieachtergrond).
Rotterdam nog altijd bijstandshoofdstad, Scherpenzeel snelste groeier. Rotterdam is al twaalf jaar de gemeente met relatief de meeste bijstandsontvangers. In Scherpenzeel nam het aantal inwoners met een bijstandsuitkering in die periode het snelst toe, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van de niet-westers allochtone ouderen ontving namelijk 59 procent – 43 duizend personen – een uitkering (grafiek 2). Ook de niet- westerse allochtonen van 45–54 jaar doen vaak een beroep op een uitkering. Van hen is 37 procent uitkeringsontvanger.
Het jaar 2022 kenmerkte zich door een historisch laag aantal WW-uitkeringen. Eind december 2022 waren dit 149.200 WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen nam ten opzichte van vorig jaar toe met 7,8%, oftewel 160.780 WW-uitkeringen. Dit aantal is relatief laag ten opzichte van voorgaande jaren.
Voorwaarden algemene bijstand
u woont in Nederland.En u bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfsvergunning;u bent 18 jaar of ouder;u heeft niet genoeg inkomen of vermogen om van te leven.
Uitkering en spaargeld – Als je WW-uitkering afloopt
Als alleenstaande mag je vermogen maximaal 7.575 euro bedragen om recht te hebben op een bijstandsuitkering. Alleenstaande ouders en gehuwden mogen gezamenlijk maximaal 15.150 euro aan vermogen hebben.
'De meeste huisvrouwen en -mannen zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt', zegt Petra Foubert, professor arbeidsrecht aan de UHasselt. 'Dat is hun eigen keuze. Ze ontvangen ook geen uitkering en zijn niet ten laste van de maatschappij.
Het CPB raamt het gemiddelde aantal bijstandsuitkeringen op 336 duizend in 2023. Dit is een daling van 5 duizend uitkeringen ten opzichte van het gerealiseerde volume in 2022. De daling komt voornamelijk door de daling van de werkloze beroepsbevolking in 2022.
Sinds het begin van de coronacrisis loopt het aantal Amsterdammers dat een bijstandsuitkering ontvangt op. Waren er eind februari dit jaar nog 38.700 Amsterdamse huishoudens met een bijstandsuitkering, eind juni is dit opgelopen tot 40.500, een groei van 5 procent.
U krijgt misschien een bijstandsuitkering als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U woont in Nederland. U bent 18 jaar of ouder. U heeft niet genoeg inkomen of spaargeld of vermogen om van te leven.
De regio Groningen spant de kroon: hier hebben 11 van de 27 gemeenten een bovengemiddeld armoedepercentage. Er zijn ook arbeidsmarktregio's waar geen enkele gemeente boven het landelijke armoedepercentage uitkomt. Zoals de regio Achterhoek, de regio Gorinchem en de regio Amersfoort.
In 2021 bedroeg de werkloosheid onder deze groep 8,4% ten opzichte van 4,0% voor de gehele bevolking. 1 Divosa; Factsheet statushouders: jaarrapportage werk, onderwijs en inburgering 2020. 2 Dieleman et al. 2021.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders. Er woonden aan het begin van 2022 iets meer dan 1,2 miljoen buitenlanders, inwoners zonder de Nederlandse nationaliteit, in Nederland.
Pekela is met een gemiddeld inkomen van 25.800 euro per jaar de 'armste' gemeente van Nederland. Wel steeg het Pekelder gemiddelde inkomen met bijna duizend euro. Stadskanaal staat op plek 2 met een gemiddeld jaarinkomen van 26.500 euro.
Groningen en Zuid-Holland kenden met 4,9 procent de hoogste werkloosheid. Het werkloosheidspercentage daalde in 2021 ook in de gemeenten Den Haag en Utrecht maar nam toe in Amsterdam en Rotterdam. Van de vier grootste gemeenten kent Rotterdam al jaren de hoogste werkloosheid (7,3 procent in 2021).
Hoeveel Amsterdammers zijn arm? In 2021 behoort 17 procent van de Amsterdamse huishoudens tot de minimahuishoudens. Dit komt neer op circa 73.400 huishoudens.
Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon.De volgende maanden ontvangt u 70%.
In januari 2022 zijn er in het Vlaams Gewest 120.526 volledig werklozen, in het Waals Gewest 132.479 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 63.745. De volledige werkloosheid van korte duur (< 1 jaar) neemt af op jaarbasis met 26.198 eenheden (-21,2%), net zoals die van 1 tot 2 jaar: -20.254 eenheden (-28,3%).
Het referentiemaandloon per 1 januari 2024 is vastgesteld op € 2.069,40 per maand, exclusief vakantiegeld. In verband hiermee zal het netto minimumloon (referentieminimumloon), als bedoeld in artikel 37 van de Participatiewet per genoemde datum eveneens wijzigen.
Als je (bijna) geen inkomen hebt en geen recht op een andere uitkering, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente. Je doet dan een beroep op de Participatiewet. De gemeente kan ook je inkomen tot bijstandsniveau aanvullen, als dat nodig is.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.