Hoe weet ik of bloemkool niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Verse bloemkool in de koelkast is zeker drie dagen houdbaar, en als je het loof om de kool laat dan blijft de bloemkool tot een week goed. Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid.
Verwijder dan eerst de bladeren en snijd de onderkant eraf. Was de bloemkool goed onder de kraan, soms kan er namelijk nog zand tussen zitten. Je kunt de bloemkool ook eerst even in een bak water laten weken.
Een bloemkool met bruine spikkels laat zien dat er een borium-gebrek is ontstaan, dat is een enzym dat een rol speelt bij de celdeling. Als je de bloemkool langer bewaart, is de kans groter dat de bruine vlekken tevoorschijn komen.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Als je je buik voorlopig vol hebt van bloemkool, snijd je alles in roosjes die je ongeveer 4 minuten kookt. Even laten afkoelen en daarna kun je de bloemkool invriezen. Handig voor als je een keer minder tijd hebt. Je haalt het bakje bloemkool uit de vriezer en kiepert het bijvoorbeeld zo in jouw Thaise curry.
Bloemkool kan in principe rauw worden gegeten. Bloemkool gezond rauw eten doe je door een kleine hoeveelheid te eten. Het kost je lichaam namelijk meer moeite om rauwe groenten te verteren. Bij sommige mensen leidt het eten van (een te grote hoeveelheid) rauwe groente tot maag- en darmklachten.
Een bloemkool met bruine plekken? Geen zorgen. Dit laat zien dat de bloem borium-gebrek heeft - een enzym dat een rol speelt bij de celdeling. De bruine plekjes hebben géén invloed op de smaak of kwaliteit.
Groenten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool kunnen vaak een opgeblazen gevoel verzorgen. Het ongemak van een opgeblazen gevoel kan ertoe leiden dat mensen aannemen dat deze groentesoorten meer kwaad dan goed doen. Probeer ze anders klaar te maken in plaats de intake hiervan te verminderen.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Maar laat je het langer staan (een kwartier bijvoorbeeld) dan gaan de celwanden in de broccoli kapot. De groente wordt zacht in plaats van knapperig, en de aroma's ontsnappen al tijdens het koken. De hap die je neemt, smaakt dus naar niks.
Groente uit blik of pot bewaren
Twijfel je of je ingeblikte groenten die over de datum zijn nog kunt eten? Open het blik of de pot en kijk, ruik en proef eventueel een beetje. Let op: als het blik bol staat, gooi het blik dan weg. Er kunnen ziekmakende bacteriën in zitten.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Hoe kun je bloemkool opwarmen? Heb je diepvriesbloemkool gekocht? Die is klaar voor gebruik en hoef je niet te ontdooien. Kook de bloemkool eventueel kort voor (let op: korter dan verse groente) of voeg de bloemkool direct toe aan je wok- of ovengerecht.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Groenten die erg geschikt zijn voor in de magnetron zijn: Doperwtjes. Worteltjes. Bloemkool.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.