Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris.Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
Wat langdurend zorgverlof precies is
Per jaar mag je 6 keer het aantal uren opnemen dat je per week werkt.
Tijdens uw verlof betaalt de werkgever 70% van uw loon, maar minimaal het minimumloon. U krijgt een ander bedrag als er andere afspraken staan in uw cao of in de bedrijfsregels.
Als u iemand uit uw omgeving wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, heeft u recht op langdurend zorgverlof. U kunt ook langdurend zorgverlof aanvragen als iemand uit uw omgeving langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat u de enige bent die deze zorg kan geven.
De werkgever is verplicht het zorgverlof te geven. Ook is deze verplicht om tenminste 70% van het loon door te betalen. Hierdoor wordt voorkomen dat werknemers deze noodzakelijke zorg niet geven omdat het financiële consequenties heeft.
Salaris kortdurend zorgverlof
Tijdens het verlof betaalt uw werkgever minimaal 70% van uw salaris door. Als dat minder is dan het minimumloon, ontvangt u het minimumloon.
Je kunt in sommige gevallen calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof geven van maximaal twee weken. Je betaalt minimaal 70 procent van het loon door. Als de situatie dit vereist kan je werknemer ook een beroep doen op langdurend zorgverlof van maximaal zes weken. Je hoeft geen loon te betalen over deze uren.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Wanneer het kind van een werknemer plotseling ziek wordt, wordt de eerste ziektedag (of deel ervan) als calamiteitenverlof gerekend. Ook hier gaat het weer om de noodzakelijke verzorging. Daarna kan de werknemer bijvoorbeeld kortdurend zorgverlof opnemen als hij de enige is die de noodzakelijke verzorging kan bieden.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Om te zorgen voor 'zwaar zieke' gezinsleden of familieleden kan je 'zorgverlof' aanvragen. De voorwaarden zijn: Onder 'zwaar ziek' begrijpt men iedere ziekte die door de behandelend arts als dusdanig wordt beschouwd. Je vraagt hiervoor een attest aan.
Je werknemer heeft tijdens de verlofperiode geen recht op salaris. Bij gedeeltelijk verlof betaal je hem natuurlijk wel loon voor de uren die hij werkt. Wijs hem erop dat een lager of geen loon gevolgen kan hebben voor de hoogte van een mogelijke huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of studiefinanciering.
Verlof bij overlijden
De regels voor verlof bij overlijden zijn: echtgenoot/partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie) bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie)
Als u uw zieke kind wilt verzorgen, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde is dat uw kind verzorging nodig heeft. En u bent vanwege de situatie de enige die uw kind zorg kan geven.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is opgenomen dat werknemers recht hebben op kortverzuimverlof bij 'spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek'.
Bij de overgang van kortdurend naar langdurend zorgverlof kan het kortdurende verlof op verzoek van de werknemer helemaal of voor een deel worden aangemerkt als langdurend zorgverlof.
U kunt uw verlof voor medische bijstand opnemen in periodes van 1 tot 3 maanden. Als u helemaal niet werkt, kunt u in totaal maximaal 12 maanden verlof krijgen. Als u halftijds of 4/5 werkt, kunt u in totaal maximaal 24 maanden verlof krijgen.
Word je ziek of arbeidsongeschikt tijdens het onbetaald verlof? Dan krijg je geen loon of uitkering. In geval van ziekte kun je wel in overleg met je werkgever bepalen om het onbetaald verlof stop te zetten. Zo kun je zo snel mogelijk beginnen met re-integreren en ben je weer verzekerd van de Ziektewet en WIA.
Als u met (gedeeltelijk) onbetaald verlof bent, ontvangt u voor deze verlofuren geen salaris. U bouwt hiervoor dus ook geen pensioen op. U kunt uw pensioenopbouw vrijwillig voortzetten, door zelf de premie te betalen.
Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever. Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV).
Onbetaald verlof is niet in de wet geregeld. In je cao kunnen er wel regels over opgenomen zijn. Maar meestal is onbetaald verlof iets wat je zelf met jouw werkgever afspreekt.
Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen. Het akkoord van de werkgever is nodig.
Waarom bijkopen? Gunstiger voor werknemer. In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode.
Je hebt volgens de wet geen recht op onbetaald verlof (behalve als het om ouderschapsverlof of langdurig zorgverlof gaat). Je leidinggevende mag je aanvraag om de sabbatical te nemen dus weigeren.