Zet eerst het geblesseerde been - tegelijk met de kruk - naar voren, en daarna pas het goede been. Loop je met twee krukken en mag je niet op je zwakke been steunen? Dan kun je het best eerst beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde (sterke) been aansluiten.
Het leren lopen met krukken is niet moeilijk. Meestal gaat het vanzelf, maar soms is het fijn als een fysiotherapeut u hierbij kan helpen. Neem contact op. Het kan helpen om in uw hoofd een ezelsbruggetje te herhalen: “krukken, geopereerde/slechte been, goede been.
Het is belangrijk dat u de krukken zo instelt dat de handsteunen op hoogte van uw polsen zijn. Let er op dat u het handvat van de elleboogkruk niet te hoog af stelt. U kunt gemakkelijk zien wanneer de elleboogkruk te hoog staat afgestelt.
Veelgestelde vragen. Hoe lang dien ik na de operatie met krukken te lopen? Houd er rekening mee dat u na de operatie ongeveer zes weken met krukken moet lopen.
Hoe werkt een douchekruk? U zet de douchekruk in de doucheruimte onder de waterstraal. U gaat zitten of u laat iemand plaatsnemen op de kruk. U kunt na het douchen de kruk weer uit de doucheruimte halen of daar laten staan.
Hoe stelt u een kruk in? Ga rechtop staan met de armen ontspannen naast u. In deze positie zijn uw ellebogen licht gebogen en de schouders ontspannen en laag. De hoogte van de kruk is goed als de muis van uw hand, in die stand kan steunen op het handvat (3) van de kruk.
Je kunt kiezen voor (elleboog)krukken met een gesloten of open manchet. De krukken met een (half)open manchet zijn voor de helft open en blijven niet aan de arm hangen, zoals dat wel het geval is bij loopkrukken met een gesloten manchet.
Medische (zadel)krukken zijn naadloos gestoffeerd, waardoor er geen vuil in de naden kan gaan zitten. Bovendien kan het materiaal eenvoudig worden schoongemaakt. Een medische kruk is handig wanneer je veel in de weer bent, bijvoorbeeld als behandelaar. Je beweegt makkelijk en flexibel door de ruimte heen.
Waarom lopen met krukken? Na een operatie of behandeling mag of kan je doorgaans niet op het geblesseerde been staan. Door tijdens het lopen goed op de krukken te steunen, wordt het been minder belast en doet het minder pijn.
(Gedeeltelijk) belast mobiliseren
Is door uw behandelaar aangegeven dat u gedeeltelijk mag gaan belasten, dan gebruikt u de krukken op een andere manier. Dit mag u alleen toepassen wanneer de arts hier advies over heeft gegeven.
U kunt het gebruik van krukken afbouwen in 4 tot 6 weken na de operatie.
Om de juiste lengte van een elleboogkrukken te bepalen:
Ga rechtop staan, met u dagelijkse schoenen aan. Houdt u arm(of armen ontspannen langs uw lichaam. De hoogte van uw pols, is de juiste hoogte van het handvat.Het manchet moet tussen de 3-5 cm onder uw elleboog zitten.
Helpt een zadelkruk bij rugklachten? Ja, een zadelkruk kan helpen bij rugklachten. Op de voorwaarde dat je zadelkruk op de juiste manier gebruikt! Met de juiste zithouding neemt de druk op je onderrug namelijk af, waardoor automatisch de druk op de bovenrug en je schouders ook wordt verminderd.
Zet het geopereerde been iets naar voren. Het andere been is gebogen. Zet beide krukken iets naar voren en zet u met beide handen af, terwijl de krukken om uw armen hangen of de handvaten in de hand worden gehouden. Als u staat kunt u de krukken goed vastpakken en gaan lopen.
Actief zitten doe je op een kruk
We kunnen er niet alleen in zitten, we kunnen er zelfs onderuitgezakt in hangen. En dat doen we ook steeds vaker omdat onze houdingsspieren steeds meer verslappen door te weinig gebruik. Het is dus beter om het puntje van je stoel te zitten of op een kruk.
De algemene regel over de juiste zithoogte van een barkruk luidt: 25 tot 30 cm onder (de bovenkant van) het tafelblad. Als het tafelblad van bijvoorbeeld een kookeiland 94 cm hoog is, dan moet de zithoogte van de kruk tussen de 64 en 69 cm zijn. De één zit liever iets hoger en de ander zit liever iets lager.
Reken met minimaal 60 cm per barkruk om comfortabel aan een kookeiland te zitten. Met een breedte van 140 cm kun je dus twee barkrukken kwijt en kun je royaal zitten. Dit is hetzelfde voor eetkamerstoelen aan een eettafel.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Het bovenbeen mag u niet naar achteren bewegen als u rechtop staat. Draai het geopereerde been niet naar buiten. Zorg er voor dat uw voet recht naar voren wijst. U mag het been niet naar achteren zwaaien en tegelijk het been naar buiten draaien, zoals bij het opstappen op een herenfiets.
De laatste dag zal de fysiotherapeut het trappen lopen met u oefenen. Koelen met ijs: Zorgen dat er een dunne doek tussen het ijs en de huid is om vrieswonden te vermijden. Met het ijs wordt zwelling van het kniegewricht voorkomen en de kniepijn vermindert. De eerste 2 à 3 weken kunt u het best op de rug slapen.