Gevolgen Nitrietpiek beperken
Voer ook weinig de dagen (weken) na een ernstige nitrietpiek. Omdat nitriet de opname van zuurstof in het bloed bemoeilijkt is het belangrijk om het de vissen makkelijker te maken om zuurstof op te nemen. Voeg dan ook zoveel mogelijk zuurstof toe aan het water.
Het duurt in de regel meestal 11-14 dagen totdat er voldoende bacteriën aanwezig zijn om het giftige Nitriet in onschadelijk Nitraat om te zetten. Deze zogeheten "nitrietpiek" zal dus even moeten worden afgewacht, voordat er dieren in het aquarium worden geïntroduceerd. Geduld is dus erg belangrijk.
De aanwezigheid van nitriet in het water wijst op organische vervuiling, gewoonlijk afkomstig van urine en/of uitwerpselen. Nitriet is tussenstap in de omzetting van ammoniak (NH3) tot nitraat (NO3) door de nitrosomonas bacteriën. Nitrobacter bacteriën zetten vervolgens het nitriet om in nitraat.
Nitraat is een stadium in het afbreken van stoffen in je aquarium. Alle vissen in je aquarium maken ammoniak aan, wat door de bacteriën in je filter wordt omgezet in nitriet (NO2). Vervolgens wordt nitriet omgezet in nitraat, wat vervolgens wordt opgenomen door je aquariumplanten.
Dit is ook de reden waarom men in het aquarium regelmatig de waterwaarden zou controleren en deze als het noodzakelijk is aanpast. Al vanaf een concentratie van 0,5 mg/l nitriet is het noodzakelijk voor de aquariaan om iets te ondernemen, want uiterlijk vanaf 1,0 mg/l is nitriet schadelijk voor de aquariumbewoners.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Ook kan onder bepaalde omstandigheden nitriet omgezet worden in waarschijnlijk kankerverwekkende nitrosamines.
Nitraat is een belangrijk bestanddeel van kunstmest. Nitraat wordt door planten en bacteriën omgezet in nitriet. Veel levensmiddelen bevatten nitriet dat door bacteriën is gemaakt. Soms wordt nitriet ook aan conserven toegevoegd om bacteriën te doden.
Nitriet giftig voor vissen
Nitriet is niet direct giftig voor vissen. Maar indirect wel! Nitriet bindt zich namelijk aan de rode bloedlichaampjes van de vis en daardoor wordt het voor de vis moeilijk om zuurstof tot zich te nemen.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Nitriet ontstaat op basis van de nitraat en nitraat is een stof die voorkomt in o.a. groente en ook in grondwater. Wij krijgen via voeding weinig nitriet binnen, dit gehalte is bijna te verwaarlozen. De grootste bron van nitriet is ons lichaam zelf. Ons lichaam zet namelijk nitraat om in nitriet.
Wanneer je je filter schoonmaakt en je de sponsen en biomedia met water afspoelt verdwijnen er een hoop bacteriën door het putje. Het is daarom aan te raden om na iedere schoonmaakbeurt van je filter even wat bacteriën toe te voegen.
De meeste hobbyisten beginnen een nieuw aquarium door het te laten draaien als een gefilterd verwarmd aquarium met dagelijks voer gedurende 4 tot 8 weken. Dit heet “indraaien” van het aquarium. Meestal kun je dit het beste doen zonder vissen in het aquarium.
De pH waarde geeft de zuurgraad van je aquariumwater aan. Een pH waarde van 0 is zeer zuur, 14 is het tegenovergestelde. Voor een gezelschapsaquarium ligt een gezonde pH waarde tussen de 6,8 en de 7,5. Een hogere waarde wordt basisch genoemd, een lage waarde betekent dat het aquarium te zuur is.
Nitraat en groenten
In de factsheet is een lijst opgenomen van groenten die veel nitraat bevatten, namelijk: andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla, snijbieten, spinazie, spitskool, venkel, waterkers en de reeds genoemde rode bieten.
Nitrosomonasbacteriën zetten eerst stikstofgas om in nitriet (NO2-) en daarna zet de nitrobacter bacterie nitriet om in nitraat (NO3-), een voedingsstof voor planten.
Nitrietzout is een vacuümzout die bij uitstek geschikt is voor de vleesverwerkende industrie. Het wordt veel gebruikt bij het maken van worsten en vleeswaren. Het bevordert zowel de houdbaarheid van je vleesproducten als de uitstraling ervan. Zo is het een hulpstof met verschillende functies.
Cl, de chloor waarde van uw aquariumwater. Het leidingwater bevat vaak chloor en dit komt bij een nieuwe inrichting en bij het verversen van water in het aquarium terecht. Chloor is voor de slijmhuid van de vis in een geringe dosis al een bijtende stof.
Door veel te verversen kan de Nitriet uit de vijver worden gehaald. Regelmatig meten is van belang om te kijken of de concentratie Nitriet in het water toe of afneemt. Eventueel kan het toevoegen van Zout aan het water (2kg/m3).
De kH waarde staat voor de carbonaathardheid van het water. Het is een maateenheid die gebruikt wordt om de hoeveelheid opgeloste calcium en magnesium in het water aan te duiden. De carbonaathardheid wordt aangegeven met kH, maar soms ook met dH (Duitse hardheid) of CO32.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.