Aanbetalingsgarantie. Sommige bedrijven hebben een aanbetalingsgarantie. Als het bedrijf failliet gaat, kunt u uw aanbetaling terugkrijgen. Kijk dit na in de algemene voorwaarden of in de overeenkomst.
Dit soort afspraken vind je terug in de koopovereenkomst of in de algemene voorwaarden. Een aanbetaling mag wettelijk gezien maximaal 50% van het totaalbedrag zijn. Vraagt de verkoper toch meer dan 50%, dan zou je dit kunnen weigeren. Met een aanbetaling loop je als koper namelijk een risico.
“Voor online aankopen geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dit betekent dat u altijd binnen 14 dagen kosteloos kunt annuleren (en dus uw betaling of aanbetaling terug kunt krijgen).
Wettelijk mag de verkoper niet meer dan 50 procent van het aankoopbedrag als aanbetaling vragen. Er mag meer gevraagd worden, zelfs het hele aankoopbedrag, maar alleen als koper en verkoper dit samen overeenkomen. De handtekening van de koper is daarbij vereist.
Aanbetaling: maximaal 50% van het aankoopbedrag
In de wet is vastgelegd: de aanbetaling mag maximaal de helft van het aankoopbedrag zijn. Staat er in de algemene voorwaarden dat je meer dan 50% moet aanbetalen? Dit kun je altijd weigeren.
Alleen in onderling overleg kunt u dan van de koop af. Annuleren is niet in de wet geregeld. Volgens de wet geldt namelijk dat beide partijen de afspraken na moeten komen. U zou extra reparatiekosten moeten betalen, maar u heeft geen opdracht gegeven voor reparatie.
Als een aanbetaling is gedaan, dan is sprake van een koopovereenkomst. Als de koper zich bedenkt voor de afgesproken levertijd, dan is deze de aanbetaling kwijt. Is een aanbetaling gedaan, maar kan de verkoper niet op tijd leveren, dan is het in sommige gevallen mogelijk om de koopovereenkomst te ontbinden.
Voor de aanbetaling bij producten heeft de wetgever wél regels opgesteld. De wet bepaalt dat je niet kan worden verplicht meer dan 50% van het aankoopbedrag aan te betalen. Soms bevatten de algemene voorwaarden ook regels over aanbetalen. Als hierin staat dat je meer dan 50% moet aanbetalen, kun je dit weigeren.
Volgens de wet mag een bedrijf maximaal 50% aanbetaling vragen.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
Partijen kunnen termijnen overeenkomen waarbinnen (deel)betalingen uiterlijk moeten zijn ontvangen. Als een (deel)betaling te laat wordt ontvangen, mag de wederpartij de overeenkomst ontbinden of schadevergoeding eisen vanwege een tekortkoming in de nakoming.
Voorschot betalen is geen verplichting
Er bestaat geen wettelijke verplichting om een voorschot te betalen. In de praktijk wordt echter meestal een voorschot van 10% van het aankoopbedrag gevraagd als voorschot. Als koper zal je dan toch een voorschot moeten ophoesten.
De wet zegt niets over de vraag of u als consument wettelijk verplicht bent om een voorschot te betalen. Dit betekent dat de onderneming u als consument in principe niet kan verplichten tot het betalen van een voorschot.
Rechten bij een koopovereenkomst
een product zonder beschadigingen; een compleet product; een product dat over de kwaliteiten beschikt die de verkoper heeft aangegeven; vermelding door de verkoper van bijkomende kosten, zoals bezorgkosten of installatiekosten.
Wat is redelijk
Een aanbetaling is niet wettelijk verplicht, maar in sommige gevallen stelt een leverancier dit als voorwaarde om tot levering over te gaan. Dit kan in de algemene voorwaarden van de leverancier staan.
Wat is een aanbetalingsfactuur? Een aanbetalingsfactuur maakt u wanneer u een bepaald bedrag vooraf wilt ontvangen. Op de aanbetalingsfactuur vermeldt u het aanbetalingsbedrag. Deze factuur moet aan dezelfde eisen voldoen als een gewone factuur.
Hoe en wanneer kan ik mijn reissom betalen? In de voorwaarden van Corendon is opgenomen dat je na boeking een aanbetalingsbedrag van 35% van de basisreissom plus de volledige kosten (100%) van de bijdrage aan het Calamiteitenfonds, de reserveringskosten en eventuele extra's die je los bijboekt moet voldoen.
Welk bedrag precies als voorschot betaald moet worden, is niet wettelijk vastgelegd. De verkoper kan dus met je in overleg gaan over hoeveel je precies moet betalen. In de praktijk zie je wel dat in de meeste gevallen een voorschot van ongeveer vijf tot tien procent van de aankoopprijs wordt gevraagd.
Een koopovereenkomst wordt ook wel voorlopig koopcontract of koopakte genoemd. De term voorlopig koopcontract wordt vaak gebruikt, maar is eigenlijk niet juist. Het contract is namelijk niet voorlopig, maar bindend zodra de wettelijke bedenktijd voorbij is.
De nieuwe auto kan op verschillende manieren betaald worden, overleg dit vooraf met de garagehouder en of particulier. Betalen kan vooraf via overschrijving, contant in euro's, op factuur achteraf of via een pinbetaling. Betaling vooraf via een overschrijving.
Ook voor de leverancier betekent een order een behoorlijke voorfinanciering. Daarom wordt er in de regel door de leverancier een aanbetaling gevraagd. Wanneer je bij een VKG-leverancier een bestelling plaatst mag de aanbetaling maximaal 30% van de orderwaarde bedragen.
Als u iets koopt via internet, telefoon, op straat of aan de deur, heeft u 14 dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd kunt u de koop ongedaan maken. De verkoper moet u vertellen over de bedenktijd.
Als je een koop op afstand doet, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je als je spijt krijgt je aankoop ongedaan maken. Dit mag zonder reden.
Nadat jij en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens deze periode kan je de koop nog ongedaan maken, daarvoor heb je geen wettelijke reden nodig.