De werking van honing is niet alleen goed voor eczeem, maar ook voor andere huidaandoeningen. Zo werkt honing tegen een schimmelinfectie en andere vervelende kwaaltjes.
De organische zuren in honing helpen je huid zich te verbeteren. De stuifmeelpollen en het nectar hebben een ontstekingsremmende werking. Honing heeft zowel inwendig als uitwendig een helend effect. Een honing die rijk is aan enzymen werkt zuiverend, antibacterieel en desinfecterend voor je huid.
Rauwe honing is ook heel erg gezond voor huid, haar en nagels. Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen.
Ongeveer een theelepel honing is genoeg om je gezicht, en eventueel je nek, in te smeren. Laat het minimaal een kwartier inwerken en spoel het daarna af met water. Onzuiverheden worden aangepakt en je huid wordt intensief gevoed. De rode, gevoelige huid wordt rustiger en vertoont minder puistjes.
Ze zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen en kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem. Commercieel verwerkte honing heeft vaak een verminderd pollen-gehalte door de filtratieprocessen. Bovendien bevatten de aminozuren in rauwe honing antioxidanten en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven.Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Wat doet honing in de wond? Honing bevat veel suikers, onder meer glucose en fructose. De suikers houden de honing in de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. De zuigkracht van de honing is zo sterk dat ook het vocht uit de aanwezige bacteriën wordt onttrokken waardoor zij verschrompelen en dood gaan.
Breng de honing aan op je gezicht en laat het ongeveer 10-15 minuten op de huid zitten voor je het er afspoelt. Daarnaast is honing een aanrader als lippenbalsem. Vooral wanneer je last hebt van droge lippen, wondjes of kloofjes in de mondhoeken.
Breng een dun, egaal laagje manuka honing aan op de gevoelige, onzuivere huid en laat het 30 minuten intrekken voor je het honingmasker weer afspoelt. Honing staat bekend als een natuurlijke bevochtiger – en kan dus ook helpen om de huid gehydrateerd te houden.
Honing geneest en ontsmet
Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat honing een antibacterieel effect heeft. Dit betekent dat honing een genezend effect kan hebben op bepaalde beschadigingen aan de huid. Bepaalde wonden, zoals een schram, snee of open wond kunnen worden genezen doormiddel van honing.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Als je het echt wilt testen dan kun je het ook testen met een glas water. Het is je waarschijnlijk wel een opgevallen dat honing na lang roeren pas door het water wordt opgelost. Bij nagemaakte lost deze direct op, waardoor het verschil snel is gevonden.
(1)Uit recente wetenschappelijke studies is gebleken dat bepaalde soorten honing een antibacteriële werking hebben, zoals Manukahoning. De vraag is of medische honing meer antibacterieel is dan supermarkthoning, imkerhoning of Manukahoning.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver. tijmhoning: deze honing vol, bruinkleurig, geurig en pittig. woudhoning: dit is een donkerbruine vloeibare honing.
U gebruikt de zoetende kracht van honing bijvoorbeeld om thee te zoeten, yoghurt te zoeten, een dressing op smaak te brengen of voor het zoeten van bijvoorbeeld een cake. Gebakjes en desserts als muffins, pannenkoeken en baklava zijn stuk voor stuk gebaat bij het gebruik van honing.
De honing is verrijkt met essentiële oliën die het inslapen bevorderen. In alle rust genieten van dit moment zorgt voor een deugddoende ontspanning van lichaam en geest en bereidt u voor op een serene en herstellende slaap.
Honing heeft geen acute desinfecterende werking, maar heeft langere tijd nodig om haar antibacteriële werk te doen.
Gebruik geen honing voor de lippen, er zijn veel scrubs en DIY te vinden met honing voor de lippen. Maar honing heeft juist een tegengesteld effect, honing is namelijk water aantrekkend.Wat er voor zorgt dat de lippen nog verder uitdrogen.
1: Een medicijn tegen bacteriën en ontstekingen
Neem eens een theelepeltje Manuka honing! Dit heerlijke goedje staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en schimmeldodende werking.
Allereerst wil je natuurlijk weten welke soort honing er gebruikt wordt in het product. Vaak zul je de Manuka of Medical grade honing tegenkomen. Vanuit de wetenschap wordt gesteld dat 5% honing het absolute minimum is om het product werkzaam te laten zijn voor wondheling.
De honingzalf kan ook gebruikt worden bij open wonden die al wel schoon zijn. De honingzalf maakt de wond dicht, zodat er geen vuil meer bij kan. De Vetramil zalf is antibacterieel en zorgt ervoor dat de wond snel heelt. Vetramil spoelvloeistof heeft als werking dat de wonden schoon gespoeld worden.
Vetramil honingzalf
Dan kunt u het best honingzalf Vetramil kiezen. Vetramil is een zalf op basis van medicinale honing en wordt gebruikt voor kleine zoals hond, kat, knaagdier of vogel, maar ook bij grotere dieren zoals paarden. De Vetramil zalf is ontwikkeld door onder andere de Universiteit van Wageningen.
Wonden behandelen met honingzalf
Voor een oppervlakkige wonde is het aangeraden 1 maal daags een laag zalf te smeren en af te dekken met een verband of gaas. Is de wonde groot of bevat de wonde veel wondvocht dan is het aangeraden om een geïmpregneerd gaas of verband met honing te gebruiken.
. Honing met een hogere zuurgraad (bijvoor- beeld kastanje- en honingdauwhoning) hebben ook een antibacteriële werking. Ook verdunde honing heeft deze werking. Daarom moeten er naast suiker- gehalte en zuurgraad nog andere factoren zijn die de antibacteriële werking van honing veroorzaken.