In alle gevallen treedt een kneuzing van bloedvaatjes op, waardoor bloed in het omliggende weefsel lekt. Dit kan net onder je huid gebeuren, maar ook dieper. Het lichaam breekt dit bloed af en neemt het weer op. Hierbij wordt ook hemoglobine afgebroken.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Ook verminder je de kans op een zwelling. De volgende dag geneest je huid juist sneller als je de plek warm houdt. Door de warmte zetten de bloedvaatjes onder je huid uit en stroomt het bloed weer sneller. Zo herstelt je huid sneller.
Wanneer je een blauw plek hebt, verloopt het genezingsproces een beetje zoals die van een toverbal in slow motion. De eerste dagen is de plek rood, blauw, paars en gezwollen. Na een kleine week wordt de plek groen, daarna geel, om na anderhalve week bruin te kleuren.
In de meeste gevallen hebben blauwe plekken een relatief onschuldige oorzaak. Toch kunnen deze onderhuidse bloedingen wijzen op een ernstigere onderliggende aandoening. Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand.
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Het zijn rode of paarse puntvormige huidverkleuringen die evenmin verheven zijn. Typisch is dat je ze niet kunt wegdrukken.
Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid. Je lichaam denkt dat bloed hoort daar niet dus die gaat het opruimen. Door de stofjes die het bloed opruimen, verandert de plek de hele tijd van kleur.
Blauwe plekken en een gescheurde huid
UV-straling tast het collageen aan, waardoor de huid dunner wordt. Een dunne huid raakt sneller beschadigd en je ziet er de bloedvaten makkelijker door.
Vandaag gaan we eens dieper in op een specifiek product, namelijk de Arniflor Eerste Hulp gel en zalf. Arniflor Eerste Hulp is een gezondheidsproduct. Het is een plantaardig middel en je gebruikt het bij 'blauwverkleuring van de huid', dus als je een blauwe plek hebt opgelopen.
Arnica zalf
Bloeduitstortingen trekken hierdoor sneller weg. Arnica zalf is vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Smeer de zalf meerdere keren per dag op de aangedane plek totdat de klachten verdwenen zijn.
Arnica is een belangrijke plant bij traumata en werkt genezend, desinfecterend en ontstekingsremmend bij wonden. Arnica helpt bij het regenereren van het weefsel en is een goede keuze bij de behandeling van alle soorten wonden als gevolg van een stoot, val, steek of snijden. Ook vele van de volksnamen geven dat al aan.
Kies de juiste kleur: geel heft rode vlekjes op; perzik heft blauw, purper en grijs op, lila heft geel op. Beige is een concealerkleur die neutraliseert. Gebruik het alleen of breng in laagjes aan. Inclusief aanbrengspatel.
Het meest voorkomende hematoom is de gewone 'blauwe plek', een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Een tekort aan vitamines, zoals vitamine B12 kan ook zorgen dat er sneller blauwe plekken ontstaan, doordat een tekort van vitamine B12 bloedarmoede kan veroorzaken. Ook een tekort aan vitamine C of K kan zorgen voor meer blauwe plekken.
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Zo'n blauwe plek is diep van binnen eigenlijk rood. Door de klap raken de fijne adertjes onder je huid beschadigd. Er komt flink wat bloed vrij, en daarom heet zo'n plek ook wel een bloeduitstorting. Jouw huid werkt als een soort kleurenfilter, waardoor je het rode bloed ziet als blauw.
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
Wat kun je zelf doen bij een bloeduitstorting? Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.
Een subduraal hematoom kan gepaard gaan met één of meer van de volgende symptomen: hoofdpijn. misselijkheid (soms met braken) verlamming aan een arm of been.