La Palma is een Spaans eiland, het meest noordwestelijke van de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika. Het onderscheidt zich van andere Canarische Eilanden als Tenerife en Gran Canaria door het ontbreken van massatoerisme.
De lava stroomt uit acht kleine kraters, ook genoemd vents, langsheen de fissuren. De Cumbre Vieja is namelijk geen steile kegelvormige stratovulkaan met één grote krater aan de top, zoals de Vesuvius, Mount St Helens of de Fuji. Cumbre Vieja is een brede, afgeplatte schildvormige vulkaan van 1949 meter hoog.
De natuur heeft La Palma in het epicentrum van de wereld geplaatst met de vulkaanuitbarsting in de zone van Cabeza de Vaca (Cumbre Vieja). De vulkaanuitbarsting begon op 19 september 2021 en eindigde op 25 december in hetzelfde jaar, waarbij het 10% van het oppervlak van het eiland aantast.
De steilrand die de groene kustvlakte in het oosten begrenst is het oude kustklif, waar ooit zeewater tegen aan klotste. De twee vulkanen op de zuidpunt van het eiland zijn die van San Antonio en Tenegua. La Palma vormt samen met El Hierro de meest westelijk gelegen eiland van de Canarische archipel.
Typen vulkanen en erupties
Doordat de lava van samenstelling en stroperigheid verschilt bestaan er verschillende vormen van vulkanen: stratovulkaan, schildvulkaan en spleetvulkaan. Taaiere lava veroorzaakt eerder explosieve erupties, en vormt daarbij een stratovulkaan.
De beroemdste uitbarsting aller tijden is waarschijnlijk die van de vulkaan Vesuvius bij Napels in Italië, in 79 na Christus.
De oorsprong van La Palma en de Canarische archipel
Door de eeuwen heen heeft de lava van onderwatererupties zich opgehoopt tot het boven de zeespiegel uitkwam, waardoor er aan de oppervlakte verschillende en zeer uiteenlopende vulkanen ontstonden.
La Palma, ook wel La Isla Bonita genoemd, staat bekend om haar ongerepte natuur, bijzondere wandelroutes en authentieke eilandcultuur.
La Palma kent een lange geschiedenis van vulkaanuitbarstingen. Toch zijn de vurige grillen van het eiland meestal niet echt gevaarlijk. Door de chemische samenstelling van de lava stroomt deze hier traag de berg af, in plaats van abrupt te exploderen.
Afgelopen week werd al duidelijk dat er meer dan normaal seismische activiteit was rond een van de vele vulkanen van de Cumbre Vieja keten op het Canarische eiland La Palma. Rondom de vulkaan werd het waarschuwingsniveau meteen opgeschaald en zondagmiddag kwam het daadwerkelijk tot een eruptie.
De Cumbre Vieja is een actieve vulkanengroep op het zuidelijk deel van het Canarische Eiland La Palma. De keten is 18 km lang en telt ongeveer 120 dicht bij elkaar gelegen vulkanen met als hoogste de Deseada, 1945 m. De Cumbre Vieja sluit in het noorden aan op de oudere en lager gelegen Cumbre Nueva.
De vulkaan ligt in het Parque natural de Cumbre Vieja dat 7.500 hectare groot is en ligt in het zuiden op de westelijke flank van het Canarische eiland La Palma dat samen met Tenerife, El Hierro en La Gomera behoort tot de westelijke Canarische provincie van Spanje.
De westkant van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma (Canarische Eilanden) staat op instorten. Een grote uitbarsting zal daardoor een aardverschuiving veroorzaken die een gigantische vloedgolf de Atlantische Oceaan over zal sturen.
Tambora, 1815
Vijf dagen lang hadden rijstboeren op het eiland Sumbawa in het toenmalige Nederlands-Indië lava van de vulkaan Tambora zien stromen en de aarde voelen trillen. Op 10 april 1815 werd de druk te groot en explodeerde de 4300 meter hoge vulkaankegel.
Indrukwekkende beelden vanuit Big Island, Hawaii waar de Mauna Loa zondag net voor middernacht plaatselijke tijd (maandagmiddag bij ons) voor het eerst in bijna 40 jaar begint uit te barsten. Mauna Loa is de oudste actieve vulkaan ter wereld.
La Palma is een eiland van vulkanische oorsprong en is naar schatting tussen drie en vier miljoen jaar geleden vanuit de bodem van de Atlantische Oceaan opgerezen.
Woordherkomst en -opbouw. [A] Ontleend aan Latijn palma, vanwege de overeenkomst van de hand- en bladvorm ontstaan uit de oudere betekenis “(vlakke) hand”, aangetroffen vanaf de 12e eeuw. [B] Ontleend aan Latijn palmus “de lengte van de handpalm”, aangetroffen vanaf de 11e eeuw.
2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland - Reykjanes - Litli Hrutur.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
Sinds 2010 maken de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) deel uit van Nederland. De twee vulkanen daar, de Quill op Sint Eustatius en de Mount Scenery op Saba, waren de reden dat het KNMI De Zeeuw heeft aangesteld als vulkanoloog.
Gestold magma wordt dieptegesteente of ganggesteente genoemd. Gestolde lava wordt uitvloeiingsgesteente genoemd.