Fietsen in de kou betekent dus dat ook de beenspieren aanmerkelijk minder bloed en dus ook minder brandstof en zuurstof krijgen aangevoerd, maar ook het afvoeren van afvalstoffen behoorlijk wordt verminderd. Daarom zal je bij temperaturen rond het vriespunt nooit zo goed kunnen presteren als bij warmer weer.
Fietsen in de winter is gezond
En dat terwijl het zo goed is voor je luchtwegen, door de grote inname van frisse lucht. Zuurstof is ook belangrijk voor je hersenen, bloeddruk en hartslag.
Pas je fietstocht aan
Onthoud: fiets liever kort, maar krachtig. Lange ritten zijn met deze temperaturen geen aanrader. Je lichaam kan in deze vrieskou simpelweg niet urenlang warm blijven. Fiets daarom een korter rondje op hoge snelheid, zodat je lichaam continu moet inspannen en warm blijft.
Hoe kouder wordt, hoe zwaarder de lucht en dus hoe meer weerstand je ervaart tijdens het fietsen. De luchtweerstand (naast het beklimmen van een berg natuurlijk) is sowieso je grootste vijand op de fiets. Je frontaaloppervlak bepaalt in gigantische mate je luchtweerstand.
Tolerantie tegen kou kun je niet trainen; wel went het na verloop van tijd om in de kou te trainen en, belangrijker nog: je leert ermee om te gaan. Want trainen in de kou vraagt om een aantal aanpassingen in kleding, trainingsvorm en voedsel.
Koud weer is geen reden om niet te gaan trainen. Sterker nog, buiten sporten in de vrieskou is zelfs heel gezond!
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Elke dag fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een manier van leven! Dus, ben je klaar om te gaan? Fietsen is uitstekend voor je gezondheid. Je hoeft je lichaamsgewicht niet te dragen en je traint je gewrichten.
Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.
Bewegen is goed voor je. Aangeraden wordt om minimaal een half uur per dag te bewegen. Vaak komen mensen hier wel aan in verband met de gewone dagelijkse bezigheden.
Fietsen in de regen is niet alleen (letterlijk) verfrissend, het zorgt namelijk voor een betere fietstechniek. Het vergt meer concentratie om te fietsen tijdens regendagen, omdat een nat wegdek gladder is. Maar dat zorgt er wel voor dat je je lichaam beter leert controleren op de fiets.
Goed voor je hart- en bloedvaten
Daarnaast zorgt regelmatig fietsen ervoor dat je hart in ruststand gezonder is. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 2,5 uur bewegen per week het risico op hart- en vaatziektes verlaagt. Door elke dag een halfuur te fietsen kom je dus al aan de beweging die je nodig hebt.
Door dagelijks 30 minuten te fietsen, versterk je je spieren. Ook zorg je dat je bloed flink door blijft stromen in je lichaam. Dat is goed voor je hart en bloedvaten. Voor je hart betekent regelmatig bewegen dat het groter en sterker wordt.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur en een lichaamsgewicht van 70 kilo, verbrand je ongeveer 280 calorieën als je één uur fietst.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Afvallen bij je buik: beweging. Hardlopen, fietsen en zwemmen zijn voorbeelden van duursporten waarmee je op een constante manier gewicht verliest. Het is een laagdrempelige manier van trainen en is dus ideaal wanneer je wilt beginnen met sporten. Hoe snel en hoe lang je beweegt, hangt af van je conditie.
Volgens een studie gepubliceerd door Harvard Health verbrandt een persoon van 60kg elke dertig minuten fietsen ongeveer 240 calorieën met een snelheid van 20 km/u. Terwijl een persoon van 80kg zo'n 350 calorieën verbruikt.
Als u puur kijkt naar het aantal calorieën wat u verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van uw tempo en de intensiteit kunt u al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
De Leidse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan kou de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlaagt en dat het ontstekingen en slagaderverkalking voorkomt. Hiermee zou het dus ook hartinfarcten en beroertes kunnen voorkomen.
Het verminderd de kans op stofwisselingsziekten. Door te slapen in een koude kamer kan de kans op diabetes verlagen. Daarnaast verbrand je meer calorieën in een koude ruimte en blijf je fitter.
Als je in een te warme slaapkamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine namelijk geremd. Dit stofje vertraagt het verouderingsproces. Om er toch voor te zorgen dat je lichaam melatonine aanmaakt, kun je daarom beter slapen in een frisse kamer.