Vind je HBO-Rechten een moeilijke opleiding? 'Het is een intensieve studie.Je moet er veel tijd in stoppen als je de opleiding wil halen en goed wil worden in je vak. Je kunt niet op je luie reet gaan zitten en vervolgens makkelijk alle toetsen halen.
Het is geen moeilijke studie (door sommigen plagerig eerder "cursus" genoemd), dus je houdt zeker tijd over voor activiteiten er naast. Ook leuk en goed voor je ontwikkeling.
De studie is best pittig en soms ook wel echt saai. Wetten en jurisprudentie zijn behoorlijk droog, maar wat je er uiteindelijk mee kunt doen is heel leuk. Het is dus even doorbijten tot je kunt doen wat je zo graag wilt. Je moet goed kunnen luisteren, veel kunnen lezen en stressbestendig zijn.
Hoewel de studie rechten mateloos populair is, zijn er veel studenten die uiteindelijk toch afhaken. Een belangrijke oorzaak daarvoor, is dat ze rechten zijn gaan studeren om de verkeerde redenen. Gerelateerd: Welke opleiding heb je nodig om rechter te worden?
Toelatingsvoorwaarden bacheloropleiding (180 studiepunten)
Iedereen met een diploma secundair onderwijs mag starten in een academische bacheloropleiding. Je slaagkans hangt sterk af van de mate waarin jouw beginprofiel aansluit bij het verwachte profiel van de opleiding.
Waarom kiezen voor rechten? Je bent geboeid door maatschappelijke evoluties en hoe die zich vertalen in rechtsregels. Historische evoluties interesseren je en je volgt de actualiteit op de voet. Ook de economische, psychologische en sociologische context van het recht interesseren je.
Het collegegeld voor het hoger onderwijs in het collegejaar 2020/2021 bedraagt 2.143 euro. Dit komt neer op zo'n 178,58 euro per maand.
De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid maakt van jou een allround jurist, met kennis van privaatrecht, strafrecht, staatsrecht, bestuursrecht, Europees recht en internationaal recht. De brede kennis en de vele vaardigheden die je met deze studie opdoet, zijn van groot belang voor je carrière na de studie.
Je volgt vakken zoals Publiekrecht, Privaatrecht, Bedrijfsrecht en Sociaal Recht. Ook leer je hoe je moet onderhandelen, hoe je juridisch onderzoek doet en hoe je juridisch advies geeft.
Onlangs is besloten dat de numerus fixus voor Rechten wordt afgeschaft. Dit betekent dat de decentrale selectie voor de studie Rechten in Groningen komt te vervallen.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
De rechtenopleiding kent jaarlijks een drop-out van ongeveer 20%. Bijna 50% van alle studenten slaagde niet voor 50% van de studiepunten van de eerste bachelor en moest dus het eerste jaar bissen of een andere opleiding kiezen.
De opleiding in de Rechten wordt georganiseerd door de faculteit Rechts ge leerd heid. Het volledige programma bestaat uit een driejarige bachelor opleiding (180 studie punten) en een tweejarige masteropleiding (120 studie punten).
Dit jaar heeft 34% van de eerstejaarsstudenten het propedeutisch diploma in één jaar gehaald. Dit is een mooie prestatie die we op zaterdag 23 november gezamenlijk hebben gevierd met de betreffende studenten en hun naasten. Deze 34% komt neer op exact 1.007 van de in totaal 2.925 instromende studenten.
Hoe lang duurt de opleiding? De bacheloropleiding duurt drie jaar (180 ECTS), de masteropleiding een of twee jaar (60 of 120 ECTS).
De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht.
Studieprogramma Rechtsgeleerdheid
Je leert verschillende rechtsgebieden kennen; strafrecht, jeugdrecht, staatsrecht, bestuursrecht, sociaal recht, verbintenisrecht en internationaal recht. Ook krijg je een inleiding in het Nederlandse rechtssysteem evenals een kennismaking met wetboeken en juridische begrippen.
Na een bachelor in de geesteswetenschappen word je Bachelor of Arts. Na een bètastudie of een studie op het gebied van sociale wetenschap kan je de titel Bachelor of Science gebruiken. Na de bachelor Rechten zet je Bachelor of Laws achter je naam. Dit geldt ook voor masters.
De driejarige bacheloropleiding bestaat voor 70% uit Recht en voor 30% uit Economie. Gedurende je bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid volg je een ruim pakket met economische vakken, waarbij veel aandacht wordt besteed aan praktische economische vraagstukken en economisch beleid.
Vroeger moest je gymnasium hebben om rechten te studeren, nu kun je met atheneum echt wel het doctoraal (de master) halen. Goed met het recht omgaan, weten hoe recht te maken en toe te passen, is moeilijk, maar het leren van recht is niet lastig.