De regel voor wat een paard aankanEen paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Verschillende paardenrassen kunnen bomen slepen (bv. Ardenner, Brabander, Haflinger,…). Een paard sleept vlot lasten van 500 kg en kan kortstondig veel grotere trekkrachten ontwikkelen, bijvoorbeeld om een hangende boom onderuit te trekken. Een trekpaard wordt gemend met het kordeel en de stem.
500 – 800 kilo: Fries/Tinker.
In verhouding tot zijn gewicht, is de Shetlander het sterkste paardenras ter wereld. Hij kan lasten trekken die twee keer zijn eigen lichaamsgewicht wegen. Hij kan echter maximaal 20% van zijn eigen gewicht dragen!
Het gewicht van de ruiter is een gevoelig onderwerp. Een paard kan 12-20% van zijn eigen gewicht dragen.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
Voor wie te zwaar is maar toch graag paard wil rijden, is ruiterfitness een optie. Bij deze sport train je de spieren die je gebruikt bij het paardrijden. Belangrijk voor de ruiter én het paard. Femke Dölle geeft hier les in en vertelt dat je houding op het paard erg belangrijk is.
Op een harde ondergrond zonder veel hoogteverschil kan een paard 3x zijn eigen gewicht trekken; Op een zachte ondergrond zonder veel hoogteverschil kan een paard 2x zijn eigen gewicht trekken; Op een zachte ondergrond met hoogteverschil kan een paard 1x zijn eigen gewicht trekken.
Een paard kan slechts 12 – 20 % van zijn eigen gewicht dragen. Afhankelijk van het paard zijn eigen gewicht en bouw, is het maximale gewicht inclusief kleding, schoenen en zadel.
In werkelijkheid is het maximale vermogen van een gemiddeld fit paard dus niet gelijk aan 1 pk, maar wel ergens tussen de 12 en 14,9 pk.
Een grasbuik betekent simpelweg dat je paard vol zit met vezels en kan absoluut geen kwaad. Wanneer een paard veel stro eet wanneer hij op stal staat, kan dit ook een soort 'grasbuik' veroorzaken.
In hun geboorteland Engeland worden Shire Horses, de grootste paarden ter wereld, ook wel liefkozend 'Gentle Giants' genoemd. Want in tegenstelling tot hun imposante verschijning, tonen ze een zeer zachtaardige kant.
Uit het onderzoek bleek dat onder Nederlandse omstandigheden de geschatte uitstoot van CO2 5900 kg CO2 per paard per jaar is wanneer je een paard thuis houdt. Ter vergelijking: de totale CO2-uitstoot van een gemiddelde Nederlander is 10.000 kg CO2 per jaar.
Een enkele chauffeur mag maximaal twee keer 4,5 uur rijden, met een rust van 45 minuten tussen de twee delen door. Een dag duurt dan maximaal 10 uur voor een paard, waarna het op stal gaat.
De hartslag stijgt tot 80-100 slagen per minuut in stap, 130–200 slagen per minuut in draf en galop en van 200–260 slagen per minuut bij een tot maxi- maal stijgende snelheid. De maximale hartfre- quentie verschilt van paard tot paard en varieert van 225 tot 265 slagen per minuut.
Het Belgisch trekpaard is het sterkste van alle paardenrassen in de wereld. Er zijn paardenrassen die sneller zijn, doch geen ander ras beschikt over dezelfde harmonische combinatie van kracht, macht, adel en elegantie. Dit maakt het tot een unicum onder de zware koudbloeden.
Dus heb ik wat onderzoek gedaan: Wilde paarden in Australië, gemiddeld 15,9 kilometer per dag. Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag. Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
Met een aanhanger voor 1,5 paard schaft u een geremde tandemas trailer aan waarvan het totaalgewicht bij de meeste merken 1600 kg bedraagt. Algemeen gezien liggen de laadvermogens tussen 830 en 950 kg.
Wie nog steeds vindt dat paardrijden geen sport is, die mag zelf eens een uurtje komen rijden. Paardrijden is goed voor de balans en het versterken van de core- en beenspieren. Los van dat het helpt om lichamelijk sterk te worden, helpt het ook bij mentale focus en de ademhaling.
De blessures die door paardrijden ontstaan, zijn echter ernstig te noemen. De meeste letsels ontstaan door een val of trap van een paard. Van al deze blessures is 13% letsel van het bekken of een heup (bron: Consument en Veiligheid, www.veiligheid.nl/ongevalcijfers/Cijfers-sportblessures-door-paard--en-ponyrijden).
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt.Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Eenmalige kosten
Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Milieuwetgeving. In de milieuwetgeving staat dat vanaf vijf paarden er een meldingsplicht geldt. Wanneer paarden hobbymatig worden houden is geen sprake van een inrichting. Daarom geldt de vuistregel dat hobbymatig maximaal vijf paarden mogen worden gehouden.