Doordat de bank een vast element is, zet je deze op een afstand van ongeveer 60 cm van de tafel. Zo kan je gemakkelijk plaatsnemen en goed bij de tafel komen én bespaar je dus 40 cm aan ruimte. Eetkamerbanken zijn er in alle vormen en maten.
Bij stoelen reken ik van tafelrand tot aan de muur één meter. Deze afstand heb je nodig om aan te schuiven en nog langs te kunnen lopen. Met een vast element als de eetkamerbank beperk je deze ruimte tot zo'n 50 centimeter.
De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70cm. Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig.
Een eetbank aan de eettafel: 50 cm ruimte
Een perfecte oplossing om ruimte te besparen is door te kiezen voor een eetbank tegen de muur. Hierdoor heb je minder ruimte nodig aan de zijde waar de eetbank staat. Zet de eetbank strak tegen de muur en zo'n 50 cm van de tafel.
Ideaal is een ruimte van ongeveer 15 cm tussen de armleuning en de onderkant van de tafel. Houdt ook rekening met de zithoogte van de stoel en of er nog voldoende beenruimte is tussen de onderkant van het tafelblad en het zitvlak van je eetkamerstoel. De zithoogte van een eetkamerstoel ligt meestal rond de 45 cm.
Aan een eettafel/werktafel/keukenbank zit je actiever, dus wat meer op de punt van de bank. De minimale zitdiepte die je over wil houden is dan 40 cm, maar 45-50 is fijner. Als je nog met een rugkussen wil werken, dan moet je die dikte nog bij de zitdiepte optellen.
De standaard maat van een eettafel is 140 cm, maar wij hebben banken van 140 cm tot 220 cm. Ongeacht welke maat je kiest, is een van de vele voordelen van een bank is dat je meestal een extra gast kunt uitnodigen.
Een vaste eetkamerbank is ideaal als de eettafel in een smalle keuken of doorloop komt te staan. Wanneer je een vaste bank tegen de muur maakt of laat maken – met extra opbergruimte in de zitting – win je daar ruimte mee.
Houd 80 cm afstand van je eettafel tot een muur of een kast tegen de wand. Zo is er genoeg ruimte om te zitten en kan er toch iemand achterlangs. Als je je benen wilt strekken na een lange maaltijd, heb je genoeg plek om je stoel wat naar achter te zetten.
Als je een smalle ruimte hebt, is het handig om een rechthoekige tafel te kiezen. Een rechthoekige eettafel kan je namelijk tegen de muur aan zetten en blijft er genoeg ruimte voor iedereen aan de lange zijde van de tafel over. Als je wat gezelliger wilt zitten, kies dan een ovale of ronde tafel.
Dankzij een ovale eettafel kunnen er gemiddeld meer mensen aanschuiven. Omdat je geen rechte hoeken hebt, is een extra eetkamerstoel aan schuiven simpel. Ook is bijpraten gemakkelijker aan een ovale tafel dan aan een rechte eettafel; je kan de hele tafel overzien en elkaar gemakkelijker aankijken.
Een ronde tafel is ideaal voor de kleinere ruimtes. Ten eerste neemt een ronde tafel minder ruimte in beslag en kan je je gemakkelijk om de tafel heen bewegen. Daarnaast kan je gemakkelijk extra stoelen bijschuiven, zo kan je op een kleiner oppervlakte meer zitplekken creëren.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
De gemiddelde zithoogte van een bank zit tussen de 40 en 42 cm.
Wil je een bankje of salontafel maken, dan hebben we daarvoor poten van 40-42 cm op voorraad. Deze poten zijn goed te gebruiken in combinatie met de standaard hoogte van een eettafel.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep.
Komt je tafel tegen een wand te staan? Dan moet heb je ongeveer 60 tot 70 centimeter nodig om je eetkamerstoel naar achteren te schuiven. Daarnaast is het handig als je ook nog voorbij de eettafel kunt lopen.
Een tweepersoonsbank heeft ongeveer de afmetingen: 180 x 90 x 80 cm (lengte x breedte x hoogte). Een driezitsbank heeft de afmetingen: 225 x 90 x 80 cm. Als het om een degelijke bank gaat kun je deze het beste van links naar rechts opmeten.
De beenruimte in de economyclass varieert tussen de 74 cm en 90 cm. Budgetmaatschappij easyJet biedt de minste beenruimte aan haar passagiers, slechts 74 cm. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen varieert de beenruimte van een standaard stoel tussen de 76 en 80 cm.
Nooduitgang (extra beenruimte)
Bij sommige airlines heb je tijdens het boeken van je vliegticket de mogelijkheid om een stoel bij de nooduitgang te boeken. Deze stoelen worden in het oranje getoond en bieden in de meeste gevallen meer beenruimte. Iedereen zonder medische indicatie of zwangerschap mag hier plaats nemen.
Je bent niet verplicht om een stoel te reserveren. Als je geen stoel reserveert, kun je tijdens het online inchecken kiezen uit de stoelen die nog vrij zijn.
Je kunt hiervoor het beste schaal 1:50 aanhouden. Dit kun je thuis zelf doen, maar onze specialisten en adviseurs kunnen je daar eventueel ook bij helpen. Rekenhulp: deel het aantal daadwerkelijke centimeter door 50, dan krijg je de maat die je moet tekenen in centimeter. Voorbeeld: Je bank is 230cm breed.
Lengte en hoogte van de stoelen
In principe zit hier ook iedereen goed op. Een tafel is tussen de 75cm en 80cm hoog, afhankelijk van de lengte van de persoon. Als u langer bent dan 190cm mag de tafel best een hoogte hebben van 79cm - 80cm. De zithoogte van de stoel is gewoon 46cm.