De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken.
Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid. Het is ook voor de woning belangrijk dat de luchtvochtigheid optimaal is.
Waarom is een te hoge vochtigheid niet gezond? Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, veelvuldig hoesten en slijm in de neus- en keelholte zijn enkele voorbeelden van ongemakken.
Luchtvochtigheid <40% veroorzaakt lichamelijke klachten
De ogen, huid en slijmvliezen van de luchtwegen staan in permanent contact met de omgevingslucht. Ze vormen een belangrijke barrière tussen de binnenkant van het lichaam en de microben en ziekteverwekkers die in de lucht zweven.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Uit een droge lucht halen je longen minder zuurstof, waardoor er ook minder zuurstof is voor de rest van je lichaam. Je keel en longen drogen ook sneller uit, omdat er geen water in de lucht zit. En niet alleen jij kunt last krijgen van klachten. Ook je huisdieren krijgen een droge keel en laten haar los.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Vaak ziet men de klachten van droge lucht als standaard “verkoudheidje” en onderneemt men geen actie. Buiten een droge hoest en/of keelpijn zijn er nog meer klachten welke kunnen ontstaan door een te droge lucht, o.a.: Droge huid. Droge branderige ogen.
Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
Belangrijk is dat de hygrometer op een plaats hangt of ligt waar een luchtvochtigheid gemeten wordt die representatief is voor de lucht die de piano omgeeft. Een goede plaats is vlakbij of in de piano (zorg er voor dat de hygrometer niet door meetrillen storende geluiden tijdens het spelen geeft).
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Door een bakje met water op de verwarming te plaatsen, wordt er warme maar ook vochtige lucht verspreid door de kamer. Je kunt de lucht bevochtigen in huis door een kommetje water op de verwarming te zetten. Maar je kunt ook (kleine) waterbakjes voor de verwarming kopen en die aan de verwarming bevestigen.
De goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. De temperatuur zit dan tussen de 16 en 18 graden. Wanneer de luchtvochtigheid boven dit percentage komt, is het te hoog. Een te hoge luchtvochtigheid in huis zorgt voor schimmels en bacteriën, wat erg slecht voor de gezondheid is.
De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% zijn. Een goede luchtreiniger vermindert de belasting van uw longen met allergenen, zoals pollen, huisstof en bacteriën of schimmels. Vooral schimmels komen in de warme en vochtige zomers veel voor in de lucht.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.