Je hebt er een nodig wanneer je merkt dat je moeite hebt met lezen en/of het zien van objecten die dichtbij staan. Je merkt het ook wanneer je de krant, het boek of de telefoon verder van je af moet houden om de letters scherper te krijgen. Bij de meeste mensen beginnen deze klachten vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Tot 40 jaar hebben drie van de vier mensen een bril vanwege bijziendheid. Acht van de tien mensen met contactlenzen gebruiken deze lenzen om veraf beter te kunnen zien. Vanaf 40 jaar beginnen de leesproblemen. Dat is het moment waarop de leesbril wordt aangeschaft.
Bij mensen na het 42e levensjaar gaat het accommodatievermogen langzaam achteruit (presbyopie genoemd). Monovision is een manier om de presbyopie, of verlies van accommodatie, te compenseren door het afwisselend scherp te kijken met één van de ogen.
Ze stellen de aanschaf van een bril zo lang mogelijk uit. Dat levert weliswaar geen schade op aan je ogen, maar je doet jezelf wel ernstig tekort. Klachten als vermoeide of branderige ogen, hoofdpijn en slechter zien nemen toe. Gun jezelf dus die leesbril.
Nog altijd is het zo dat leesbrillen vaak een bril voor 'erbij' zijn. In tegenstelling tot een bril voor veraf draag je een bril voor dichtbij niet de hele dag, van 's ochtends tot en met 's avonds; een leesbril zet je alleen op wanneer je iets op korte afstand scherp wilt zien. Toch bestaan de kwart sterktes wel.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Wat is oogsterkte? Een oog heeft een nabijheidspunt en een vertepunt. Het nabijheidspunt is de dichtstbijzijnde afstand die je zonder moeite scherp kunt zien. Normaal ligt dit punt bij een mens rond de 30 cm van het oog.
Voor velen is het moeilijk om over te stappen op een leesbril na altijd een scherp gezichtsvermogen te hebben gehad. U kunt een bril vermijden! Door een lensvervanging wordt een refractie-afwijking (bijvoorbeeld als u slecht zicht heeft in de verte) verholpen.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
De goedkopere brillen zijn zo voordelig omdat ze op zeer grote schaal zijn gemaakt. De brillen zijn gemaakt van goedkopere materialen en bij de productie wordt er van een gemiddeld oog uit gegaan met een bepaalde sterkte.
Met het ouder worden wordt de afstand waarop je scherp kunt zien steeds kleiner en er is een sterkere afstand-correctie (brillenglazen met een hogere dioptrie-waarde) nodig om dichtbij scherp te kunnen blijven zien. Veel mensen met bijziendheid (myopie) worden de ouderdomsverziendheid enkel in afgezwakte vorm gewaar.
Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje. Zo geef je je ogen de kans om even te rusten. Ook is het belangrijk om veel te knipperen, de helderheid van je scherm niet te hoog te zetten en om niet te dicht bij je scherm te zitten. Zo bescherm je je ogen het beste.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Je hebt al een leesbril op jouw sterkte vanaf €40. Omdat leesglazen in bijna elk montuur passen, heb je keuze uit honderden brillen in verschillende prijsklassen. Fijn voor je ogen en je portemonnee!
De eerste stap wanneer je een leesbril nodig hebt, is een oogmeting laten uitvoeren bij je opticien. Daar kan je makkelijk een afspraak voor maken en je wordt vlot geholpen. Op basis van de resultaten van die oogmeting kiezen we samen de juiste leesbril – op scherpte en op maat van jouw unieke zicht.
Er is een maximale sterkte van een leesbril van +3 dioptrie. Dioptrie betekent: de lichtbrekende kracht van een lens. De afstand van het oog tot datgene wat je leest is ongeveer 30 cm. Voor die afstand is de dioptrie nooit hoger dan +3.
Naast het corrigeren van de minsterkte, en het geven van oogdruppels geven wij de 20-20-2 regel mee. Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten.
Myopie wordt veroorzaakt door een refractiefout in het optische systeem van het oog. Door een te lang oog of een te sterke ooglens wordt de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Volgens Bates zouden door bepaalde oefeningen tal van oogklachten kunnen worden behandeld. Bates ging ervan uit dat bij de accommodatie van het oog de vorm van het oog verandert door de uitwendige spieren van de oogbol. De gangbare opvatting is dat tijdens accommodatie alleen de lens boller of platter wordt.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is. En dat terwijl iemand met een hogere sterkte juist weer weinig last kan hebben. Toch is het bij wazig zicht wel echt handig om een oogmeting te laten doen.
Als u bijziend bent ziet u dichtbij goed, terwijl u veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat uw oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar u naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
Dit komt omdat vanaf je 40ste je ooglens minder elastisch wordt, waardoor die minder bol kan worden. Hierdoor wordt het moeilijker om scherp te stellen op voorwerpen die dichtbij staan. Dit fenomeen noemen we 'presbyopie', oftewel 'ouderdomsverziendheid', oftewel 'ouderdoms-dichtbije-dingen-niet-goed-ziendheid'.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen.