Om de split te kunnen leren, heb je flexibele heupen nodig. Door regelmatig uitgebreide rekoefeningen te doen, kun je lenig genoeg worden om uiteindelijk de split te kunnen doen. Hoe lang je erover doet om dit voor elkaar te krijgen, hangt af van hoeveel tijd je met het doen van rekoefeningen doorbrengt.
In principe kan bijna iedereen de spagaat én split aanleren. Hoeveel moeite hij of zij hiervoor moet doen verschilt per persoon. De een doet er maanden over, de ander kan hem in een paar dagen. Een gemiddelde tijd is er dus eigenlijk niet voor te geven.
Door soepele spieren kunnen danseressen hun benen hoog in de lucht gooien en indrukwekkende sprongen maken. Om dit te kunnen moet je de split en de spagaat leren. Dit is niet iets wat je meteen kan, je moet er vaak maanden al dan niet jaren voor oefenen.
Het goede nieuws is dat wie zijn spieren blijft trainen, daar op latere leeftijd duidelijk de vruchten van plukt. Senioren die hun conditie goed onderhouden, kunnen zich vergelijken met 'zittende' mensen die 20 tot zelfs 40 jaar jonger zijn. Dat geldt ook voor spierkracht.
Je biologische klok zorgt ervoor dat je 's nachts geen ontstekingsremmende eiwitten aanmaakt. Het gevolg daarvan is dat je 's ochtends stijfheid en pijn kan ervaren, die pas wegtrekt wanneer je actiever wordt. Dan gaat je lichaam als een gek aan het werk om de productie van de eiwitten in te halen.
Een heel gezond begin van de dag
Doe je minimaal twee keer in de week rek- en strekoefeningen of yoga, dan houd je de soepelheid in de spieren bij en zul je merken dat je steeds leniger wordt. Eén eenvoudige tip dat heel wat voor je kan doen.
Lenig worden is dus mogelijk, maar altijd binnen je eigen grenzen. Om ervoor te zorgen dat je de lenigheid bevordert, is het aan te raden om drie keer per week te oefenen. Zo bouw je kracht en flexibiliteit op en kun je dit ook beter onderhouden.
Wat is het verschil tussen de split en de spagaat? Het verschil tussen de split en de spagaat zit het 'm in de positie van de benen ten opzichte van de heupen. Bij de spagaat ligt het ene been naar voren en het andere been naar achteren. Bij de split liggen beiden benen zijwaarts.
Probeer je lichaam nergens toe te dwingen. De meeste mensen zullen de split niet binnen een dag kunnen leren. Als je van jezelf niet zo flexibel bent, zul je meer tijd nodig hebben om leniger te worden. Probeer dit niet af te dwingen, maar oefen rustig.
De een heeft namelijk lange spieren en de ander heeft korte spieren. Als je lange spieren hebt kun je vanaf de geboorte eigenlijk al de spagaat. Maar als je nou korte spieren hebt dan moet je jezelf trainen om de spagaat te kunnen. Je botten moeten dan wel gezond zijn, maar bijna iedereen heeft dat.
Om de lenigheid langdurig te verbeteren moeten sporters minimaal drie keer per week rekken, maar vaker is beter [4,10]. Hierbij voeren sporters een korte warming-up uit, om de gewenste spiergroep vervolgens drie tot vijf keer, dertig tot zestig secondenlang, te rekken.
Want als iedereen kan splitten, kunnen wij 't ook. En zo'n split doen schijnt nog gezond te zijn ook. Je wordt er uiteraard flexibeler van, krijgt minder last van rugpijn, een betere bloedsomloop én een strakkere buik.
- Split. Ben je gek op romig ijs, maar wil je aan de slanke lijn denken? Neem dan een split. Met maar 65 calorieen is dit een goede nummer drie.
Ga naast de muur staan met je rug en plaats vervolgens je handen op de grond. Loop met je benen tegen de muur op en probeer zo ver mogelijk omhoog te lopen om je allereerste handstand te oefenen. Je zal merken dat dit eerst moeilijk gaat maar steeds gemakkelijker gaat.
Bij het samentrekken van een spier gebeurt het tegenover gestelde; ze schuiven in elkaar en vertonen dan meer overlap dan in de rustpositie. Op deze manier ''verleng'' je dus een spier middels rekken, en zal je leniger worden.
Bereid je hamstrings voor
Je hamstrings zijn de spieren aan de achterkant van je benen. Hoe flexibeler je spieren daar zijn, hoe gemakkelijker je je been omhoog kunt liften en hoe beter je uiteindelijk in een spagaat kan komen. Ga in een wijde tweede positie staan met je voeten recht naar voren.
Sta rechtop met je voeten tegen elkaar. Buig voorover en markeer het punt tot waar je met je vingertoppen kunt komen. Leg een bal onder de zool van je voet en rol deze met ferme druk in de lengterichting op en neer, van je tenen naar je hiel en terug.
Lenigheid is bij iedereen verschillend en afhankelijk van leeftijd, erfelijkheid, ras en individuele aanleg. Lenigheid verkrijg je door met bewuste bewegingen de spiervezels van bepaalde spiergroepen zo ver mogelijk uit te rekken.
Als je regelmatig yoga en pilates doet, word je wat leniger. Je rekt niet uit, maar je houding kan wel verbeteren. En als je rechter op staat, lijk je langer. Je word dus niet echt langer, maar je leert om een betere houding aan te nemen, waardoor je langer (en slanker) lijkt.