Op grote diepte kan dat anders zijn; in een zeeer grijs verleden heeft er ongeveer onder wat nu Texel is een grote vulkaan gelegen, dus is het theoretisch mogelijk dat daar, op grote diepte, Kimberliet aanwezig is en bestaat er dus ook de mogelijkheid dat er diamant te vinden is.
De enige plaats waar koolstof wordt omgevormd tot diamanten is in de mantel van de aarde, zo'n 160 kilometer onder de oppervlakte. De mantel is opgebouwd uit vast gesteente en is rijk aan magnesium, ijzer en koolstof. De kern van de aarde, onder de mantel, bestaat uit gesmolten metalen.
Tegenwoordig zijn de meeste diamantmijnen echter te vinden in Rusland, Australië, Canada en de zuidelijke helft van Afrika met Botswana als koploper. Ongeveer de helft van het wereldaanbod diamanten is in handen van De Beers. Het bedrijf is dan ook actief in alle bovengenoemde landen, met uitzondering van Rusland.
Zit het diamant in steen? Dan is het gebruikelijk om de grote stenen te vergruizen, om die kleiner te maken.Vervolgens wordt het kleinere materiaal in grote pannen gedaan, om daar slib mee te maken. Hierdoor lukt het om het diamant en steen uit elkaar te halen, waardoor het mooie materiaal gewonnen kan worden.
Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak. De diamanten zitten opgesloten in de 'wortels' van rompgebergtes (ook wel kratons genoemd). Dit zijn een soort omgekeerde gebergten die je kunt vinden onder het centrum van de meeste aardplaten.
Om diamanten in Minecraft te vinden, moet u diep graven: "diamantertsen" verschijnen alleen tussen de lagen 1 - 16. De meest gebruikelijke plaats om diamanten te vinden is tussen de lagen 5 en 12.
Ja, zeker kwaliteitsdiamanten zijn behoorlijk zeldzaam. Slechts 1 op de 1.000.000 natuurlijk ontgonnen diamanten is een kwaliteitssteen van 1 karaat, maar 1 op de 5.000.000 weegt 2 karaat, en nauwelijks 1 op de 15.000.000 is een edelsteen van 3 karaat. Ook het proces om diamant uit een mijn te halen, is redelijk zwaar.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amethist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer. Wat je vindt mag je houden en in een mooi zakje meenemen naar huis.
Het klassieke broodbeleg pindakaas zal daaraan kunnen bijdragen. Wetenschappers hebben namelijk een techniek ontwikkeld waarmee ze van pindakaas of andere koolstofhoudende materialen een diamant kunnen maken. Diamanten worden oorspronkelijk gemaakt van het steenkool dat miljoenen jaren in elkaar is gedrukt in de grond.
Laboratorium gekweekte diamanten, ook bekend als synthetische diamanten, worden ongeveer op dezelfde manier gevormd als natuurlijke edelstenen, alleen is het proces versneld en gebeurt het in een laboratorium (of fabriek) in plaats van in de natuur.
Het ontstaan van diamant
Wanneer koolstof enorm wordt samengeperst word het grafiet. Wanneer grafiet onder enorm hoge temperaturen, 1300 tot 2000 graden, en enorme druk, van duizenden atmosferen, wordt samengeperst ontstaat diamant. In diamanten hebben de koolstof verbindingen een viervlakstructuur.
Een diamant bestaat uit volledig gekristalliseerd koolstof. Koolstof als element komt veel op aarde voor maar toch is een diamant zeldzaam en schaars. Dat komt doordat koolstof enkel kan kristalliseren onder extreem hoge temperaturen en druk.
Diamant is ook een natuurlijk kristal. Het wordt onder zeer hoge druk gevormd in diepe aardlagen door de samenpersing van het mineraal koolstof. Edelstenen kunnen door de samenstelling en hardheid in fraaie vormen worden geslepen en gepolijst.
Een echte diamant geeft een grijze en witte fonkeling met aan de buitenkant van de steen alle kleuren van de regenboog die weerkaatsen op andere oppervlakken. Een nepdiamant heeft de regenboogtinten binnenin de steen, zonder een glinsterende grijze fonkeling.
De eerste stap in het verwerken van diamanten is verbrijzeling. Een machine breekt het erts door enorme hoeveelheden druk uit te oefenen op het erts. Zodra het erts is vergruisd, wordt het gemengd met een “brij” gemaakt van fijngemalen ferrosillicum met een bepaalde dichtheid.
Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten. Daarom is op zulke plekken in de bergen, onder andere de Alpen, altijd veel gezocht.
Laboratoriums van vandaag kennen twee methoden.Een met hoge druk / hoge temperatuur (HPHT) en een met chemische dampafzetting (CVD). Eindconclusie is dat het enige verschil te merken is in de productie, ofwel het proces van gesteente tot diamant.
Een van de zeldzaamste ter wereld
Blauwe diamanten zijn verbazingwekkend zeldzaam. Ze zijn in maar drie gebieden op aarde te vinden: India, Australië en Zuid-Afrika.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
Op een veiling in Hong Kong is gisteren de duurste gekleurde diamant ter wereld geveild: de Pink Star. Een roze steen in een platinum ring is gisteren bij Sotheby's in Hong Kong voor 71.200.000 dollar geveild (66,8 miljoen euro).
Kleur D. D is de hoogste gradatie in kleur die aan een diamant wordt toegekend, en geeft aan dat de steen volkomen kleurloos (wit) is; als zodanig zijn ze uiterst zeldzaam en is de prijs ervan het hoogst.
De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong.
Diamanten genereren alleen vanaf Y=16 en lager en kunnen in aders van 1 tot 10 worden gevonden.
Diamantmijnen waar diamanten worden gevonden zijn in de volgende landen: Australië, Angola, Botswana, Brazilië, Canada, China, Namibië, Congo, Sierra Leone, Tanzania, Zuid-Afrika.