Hij heeft niet veel water nodig. De verzorging van de Pachira is daarom al een stuk makkelijker dan andere planten. Af en toe heeft de Pachira aquatica zeker water nodig, maar geef nooit teveel. Geef daarom één keer per drie weken een grote scheut water, want daar heeft deze kamerplant voldoende aan.
Gele bladeren zijn het gevolg van te veel zonlicht. Een Pachira is gezond als de kamerplant donkergroene bladeren heeft. Wanneer de bladeren lichter van kleur worden, is het verstandig de plant een meter verder van het raam te plaatsen. Te veel of te weinig water heeft vaak als gevolg dat de bladeren bruin worden.
Snoeien van de geldboom is nodig
Doe je niets, dan zal deze aan de onderzijde kaal worden. Snoeien doe je het best in het voorjaar, als de takken net gaan uitlopen. Knip de uitlopers net boven een blad of knop af. Hier zal weer een nieuwe uitloper uitgroeien.
Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
De beste plek voor je Pachira
Een Pachira houdt van een lichte standplaats. Pas alleen wel op met direct zonlicht, bladeren van deze kamerplant “verbranden” snel. Wanneer de Geldboom te veel zonlicht krijgt, kunnen de bladeren geel worden. Mocht je plant weinig blad aanmaken, dan kan het zijn dat hij te donker staat.
Geldboom snoeien
Als je een mooie dikke stam wilt laten groeien, kun je de Geldboom de eerste jaren beter niet snoeien. Na een tijd zullen er minder mooie bladeren ontstaan. Deze kun je gewoon wegknippen. Elk najaar kun je de plant het beste snoeien om nieuwe uitgroei te voorkomen.
Op een te donkere standplaats groeit de geldboom minder goed, er komen geen kleine bloemen aan en de bladeren verliezen hun krachtige jadeachtige kleur. In de zomer kan de plant ook buiten staan. De eerste dagen het beste op een plek in de halfschaduw daarna beetje voor beetje aan de volle zon laten wennen.
Wordt de plant te groot dan kan hij gesnoeid worden. Hierbij kunnen lange uitschieters ingekort worden tot onder in de bladerkroon. Ook kan de plant helemaal teruggesnoeid worden, tot bijvoorbeeld 10 cm boven de stammetjes. Na het snoeien enkele weken wat vaker een beetje water geven, daarna weer eens per maand.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Je kunt je geldboom ook vermeerderen door een kopstek te nemen. Knip hiervoor de top van een tak af. De stek van je Pachira mag ongeveer 15 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben.
Dit gevlochten boompje staat volgens de Oosterse traditie symbool voor financiële voorspoed en geluk. Vandaar dat zijn bijnaam geldboom is.
De afkomst. De plant komt van oorsprong uit de moerasgebieden van Zuid-Amerika, maar in Azië is hij ook heel bekend . Zij gaven hem zelfs een bijnaam. Ze geloofden dat de bladeren van de Pachira geld konden vangen en dat de plant geluk aantrok en daarom bedachten ze een naam voor hem: De geldboom!
De Pachira is matig giftig voor mens en dier. We raden het dan ook af de plant te eten. De Pachira Aquatica staat ook wel bekend als de Watercacao of de Geldboom.
Deze plant stek je met de frisgroene uitlopers. Soms verschijnen deze onderaan de stam, die kun je dicht bij de stam afsnijden. Je kunt ook een topstek maken, door een deel van een uitloper net boven het volgende blad af te snijden. Maak deze stekken niet te lang, een stek met twee bladstelen is voldoende.
De Geldboom groeit van oorsprong in de moerasgebieden en riviermondingen van Zuid- en Midden-Amerika en behoort tot de Malvaceae plantenfamilie. In het wild kan de boom tot wel 30 meter hoog worden.
Neem een takje van ongeveer vijf centimeter en verwijder wat van de onderste bladeren. Zet de miniboompjes in potgrond gemengd met zand en laat de aarde opdrogen tussen het water geven door. De moederplant zal met meerdere nieuwe takjes uitlopen en wordt op deze manier een vollere plant.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Bruine binnenkant
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
Je geeft teveel water
Raar misschien, maar planten gaan vaker dood doordat ze te veel water krijgen dan te weinig. Het teveel aan water blijft onder in de pot staan waardoor de wortels langdurig nat blijven en gaan rotten. Denk aan zompige laarzen na een stevige regenbui.