Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien. U kunt een staaroperatie krijgen.
Bij beginnende staar kunt u zich nog een tijdje redden met een andere bril, een vergrootglas of extra licht. Maar uiteindelijk gaat u zonder behandeling steeds minder zien. Er zijn geen medicijnen om staar te voorkomen of te genezen.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. Als u klachten krijgt door staar, kunt u een operatie krijgen. De oogarts vervangt dan de troebele lens door een kunstlens.
Dit troebel worden van de ooglens wordt ook wel 'staar' of 'cataract' genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daar mee te maken. Staar kan ook aangeboren zijn of ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog. Deze folder gaat over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
De gemiddelde leeftijd bij een staaroperatie bedraagt 70-75 jaar (maar kan ook op jonge leeftijd voorkomen). Als iemand aan één oog geopereerd is, dan is de kans redelijk groot dat het andere oog ook een keer volgt (in ongeveer 50% van de gevallen).
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Eet zoveel mogelijk vers en diepvries voedingsmiddelen in plaats van ingeblikt of kant-en klaar voedsel. Zorg ervoor om gezonde vetten te consumeren - Omega-3 vetzuren worden meestal aangetroffen in lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten en vis kunnen staar en droge ogen helpen te voorkomen.
Na een staaroperatie is de kans op complicaties klein. Een bloeding of infectie in het oog is de meest ernstige complicatie. Door een infectie of bloeding in het oog kunt u blind worden aan het oog. De kans hierop is erg klein, minder dan 1 op de 2000 operaties.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien. Na de operatie komt u nog een keer terug voor controle. 4 tot 6 weken na de operatie kunt u naar de opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen.
De betrouwbaarheid van de kunst lensmetingen
De oogarts bepaalt voorafgaand aan de operatie welke sterkte de kunstlens zal moeten hebben. Vaak is de wens om op een sterkte van ongeveer 0 uit te komen (d.w.z. dat er geen bril voor veraf nodig is na de operatie).
Wanneer u met beide ogen kijkt, dan is een gezichtsscherpte van 0,5 vereist. Als één oog niet meer of verminderd werkt, dan dient de visus in het andere oog minstens 0,5 (50%) te zijn. Het gezichtsveld is horizontaal 120 graden en verticaal 40 graden. In het centrale deel van het gezichtsveld mogen geen defecten zijn.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Er bestaat een groter risico op een netvliesloslating en vocht onder de gele vlek (macula-oedeem) na de staaroperatie. Macula-oedeem wordt in deze folder besproken. De kans dat het lenszakje tijdens een staaroperatie scheurt is klein, ongeveer bij 1-2% van de staaroperaties.
Na de staaroperatie kun je niet direct autorijden. Je oog heeft de kans nodig om te herstellen. Door het kapje op je oog is autorijden na de staaroperatie gevaarlijk. Diepte en afstand zijn door het kapje lastig in te schatten.
Bij een staaroperatie (cataractoperatie) wordt de lens in het oog vervangen door een kunstlens. Het doel is om beter te kunnen zien. Je krijgt een vergoeding vanuit de basisverzekering als de operatie medisch noodzakelijk is.
Ook zijn corticosteroïden medicijnen die de patiënt soms gebruikt als vervanging van het bijnierschorshormoon wanneer de patiënt dit zelf niet aanmaakt. Wanneer de patiënt deze geneesmiddelen gedurende langere tijd inneemt, leidt dit tot chronisch open-hoek glaucoom en staar: troebele ooglens).
In de volksmond wordt de oogaandoening glaucoom nog vaak 'groene staar' genoemd. Deze term is verouderd en wordt in de medische wereld echter niet meer gebruikt. Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol.
In het algemeen ontwikkelt staar zich heel geleidelijk en het kan jaren duren voordat u hier iets van merkt. Soms gaat het proces sneller en treedt er binnen enkele maanden al een merkbare verslechtering van het zicht op.
Ongeveer binnen 4 tot 6 weken na de staaroperatie(s) kunt u een nieuwe bril of contactlenzen laten aanmeten. U kunt dan weer scherp en helder zien. Als uw ene oog hersteld is dan kunt u ook een afspraak maken voor de operatie van uw andere oog.