Een betonvloer vlinderen is nodig om de vloer dicht en glad te maken. We noemen dit ook wel monolitisch afwerken of polieren. Tijdens het vlinderen duwt de machine grove delen zoals kiezels naar beneden zodat er een gladde, dichte massa naar boven komt.
Een betonvloer vlinderen is geen eenvoudig klusje, de machines zijn zwaar en je moet geduld hebben. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen beton klasse kan het vlinderen tot wel 24 uur na het storten duren totdat het gewenste resultaat is bereikt.
Zo'n 30 minuten nadat de betonvloer is gestort, komt er een dun laagje water op de vloer te staan. Is deze laag verdwenen? Dan kunt u beginnen met vlinderen. Houdt aan dat zodra het beton hard genoeg is om op te lopen, kunt u met het vlinderen starten.
De prijs van een gevlinderde betonvloer schommelt doorgaans tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. De totale kostprijs wordt voornamelijk bepaald door de voorbereidingen die moeten gebeuren, de dikte van de vloer, de vorm van de kamer en het soort afwerking.
Een betonvloer storten en vlinderen in woningen duurt meestal drie dagen: Dag 1: Deze dag is voor de voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan het wapening leggen, het stellen van eventuele hoeklijnen, het afplakken en het plaatsen van het foamband of de randisolatie.
Veel hangt er natuurlijk van af hoe glad je de betonvloer wil krijgen. Als hij spiegelglad moet zijn, is het polijsten met een vlinder toch de enige oplossing. Moet de vloer gewoon vlak zijn, dan kan je hem ook afstrijken met een gladde plank. Deze kan je aan een stok bevestigen voor het gebruiksgemak.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Voorkom verdampen van water
Het betonoppervlak wordt dan droog. Maar als het water is verdampt, kan het cement geen cementsteen meer vormen. De buitenlaag van het beton wordt dan niet dicht, sterk en duurzaam.
Het vlinderen van beton gebeurt na het gieten van het beton met een vlindermachine. De ronddraaiende bladen van deze machine bewegen over de vloer. Deze bewegingen zorgen er voor dat de structuur gladder en dichter wordt. Na het polieren is de nieuwe betonvloer klaar en kan deze verder uitharden.
Beton is op zich geen duur materiaal, in tegendeel. De uitstekende levensduur van minimaal 100 jaar zorgt er in combinatie met het scherpe kostenplaatje voor dat we kunnen spreken over een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar menig aantal andere materialen alleen maar van kunnen dromen.
Pleisteren of vlinderen van cementdekvloer
Pleisteren betekent dat je een cementpap verspreidt over de cementvloer. Dit gebeurt nat in nat: de cementdekvloer is nog nat, en ook de pleisterpap is nat. Het resultaat is een vloer met een heel stoer uiterlijk.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Een betonvloer kan je pas impregneren nadat de 'curing'-laag is verwijderd. Deze laag wordt net na het storten aangebracht en dient als vertraging voor het harden van het beton. Wanneer beton te snel hardt kan hij krimpen of uitdrogen wat scheuren veroorzaakt. Deze curinglaag mag na +/- één maand verwijderd worden.
Afwerking betonvloer
Het vlinderen van een betonvloer is de eerste stap in het afwerken hiervan. Bij een betonvloer vlinderen wordt de toplaag in eerste instantie geschuurd en vervolgens van een dun laagje cement met kwartskorrels voorzien. Deze kwartskorrels zorgen voor een zeer slijtvaste toplaag.
Dan de laatste en hele belangrijke stap; het uitharden. Zorg ervoor dat het beton afgedekt is. Een aantal uren na het storten kan hiervoor een zeil of folie over de gestorte betonvloer aangebracht worden. Om het uitharden goed te laten verlopen is het van groot belang dat het vocht niet kan bevriezen of verdampen.
Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen.
Vooral bij vloeren is dit risico erg groot, omdat je daar een erg groot oppervlak hebt in verhouding tot het volume. Daardoor kunnen er al scheuren ontstaan nog voor het beton begint te binden. Verdampt er te veel water, dan kan de toplaag ook 'verbranden'.
Wanneer je een stevige betonvloer storten wilt kun je het beste rekening houden met minimaal 3 dagen droogtijd om er zeker van te zijn dat je er veilig op kunt staan.
Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt. Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
Voor beton is de thermische uitzettingscoëfficiënt afhankelijk van het gebruikte toeslagmateriaal: voor gewoon grindbeton: 12 x 10-6 per °C; voor beton met harde kalksteen: 8 x 10-6 per °C; voor beton met licht toeslagmateriaal: 7 tot 11 x 10-6 per °C.
Dan wordt snelbeton (ook wel turbobeton, of speedmix genoemd) het meest voordehand liggende materiaal genoemd. Snelbeton is oersterk en heeft een bijzonde snelle droogtijd. Ideaal voor snelle bouwers.
Nadat de vloer gegoten is laat je hem best enkele weken uitdrogen zonder de verwarming op te starten. Na 3 à 4 weken kan je de vloerverwarming opstarten op een laag niveau zodat het beton langzaam kan uitdrogen en uitharden. Starten doe je best met een watertemperatuur van 25°C.