Een geïsoleerde schuur of garage komt niet onder de tien graden Celsius. Een koelkast die tot die omgevingstemperatuur kan, is geschikt om in de schuur te zetten. Een koelkast heeft een klimaatklasse. Aan de hand van deze klimaatklasse kun je zien welke omgevingstemperatuur de koelkast aankan.
Temperatuur ruimte
Is de omgevingstemperatuur minimaal 10 graden Celsius en maximaal 32 graden Celsius, kies dan voor klimaatklasse SN. Wordt het erg warm op de plek waar je de koelkast zet, kies dan voor klimaatklasse ST (16 tot 38 graden Celsius) of T (16 tot 43 graden Celsius).
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
Te koude omgeving
Dit zorgt ervoor dat je etenswaren bederven en de koelkast uiteindelijk stukgaat. Zet daarom een koelkast met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius niet in een schuur met winterse temperaturen van 0 graden Celsius.
Diepvriezers in niet geïsoleerde schuur
Dan is de kans groot dat deze niet voorzien is van goede isolatie. In dat geval wordt de ruimte in de winter kouder dan 10 graden.
Een geïsoleerde schuur of garage komt niet onder de tien graden Celsius. Een koelkast die tot die omgevingstemperatuur kan, is geschikt om in de schuur te zetten. Een koelkast heeft een klimaatklasse.
Koel/vriescombinaties met DuoCooling blijven goed functioneren bij omgevingstemperaturen vanaf 0°C. Bij lage omgevingstemperaturen zal het koelgedeelte niet of nauwelijks hoeven te koelen. Het vriesdeel kan onafhankelijk werken en zal de ingestelde temperatuur keurig vasthouden.
De klimaatklasse van de koelkast
Sommige koelkasten hebben het label SN-T. Ook deze koelkasten zijn zeer geschikt om in de schuur neer te zetten, aangezien ze goed blijven werken bij temperaturen tussen de 10 graden Celcius en 43 graden Celsius. Naast de SN klimaatklasse, zijn er ook de N, ST en T klimaatklassen.
Sinds 1 juli 2017 zijn alle vrieskisten en alle vrieskasten en tafelmodel vrieskasten met SmartFrost voorzien van FrostProtect. Deze vriezers blijven functioneren bij een omgevingstemperatuur vanaf -15°C. Voor alle vriezers gefabriceerd voor deze datum en vriezers met NoFrost is de ondergrens 0°C.
10 graden Celsius of warmer
Is jouw schuur, garage of kelder nooit kouder dan 10 graden Celsius? Dan is de ruimte geïsoleerd. Hiervoor is een vriezer met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius geschikt. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen. Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit.
Gebruik daarom goede schuur verwarming om de schuur vorstvrij te houden. De beste en meest effectieve vorm van schuur verwarming is elektrische verwarming. Een infrarood paneel is bijvoorbeeld zeer geschikt om de wasmachine aansluiting van direct warmte te voorzien, zodat deze nooit zal bevriezen.
Bij vorst kunnen leidingen in en rond het huis bevriezen of zelfs scheuren. Dit kan voor veel schade zorgen aan je muren én inboedel. Wat kun je doen om een bevroren waterleiding of watermeter te voorkomen, vóórdat de vorst inzet? Wij geven je hieronder 5 tips.
Een buitenkoelkast is een koelkast die bestand is tegen lagere omgevingstemperaturen, waardoor je hem bijvoorbeeld in een onverwarmde schuur of onder een overkapping kunt plaatsen.
Zet de koelkast niet in de volle zon of in de directe omgeving van een warmtebron. Is er geen andere plek, plak dan isolatiefolie aan de zijkant van de koelkast. Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast. Doe (en houd) de deur zo min mogelijk open.
Kan een koelkast in de regen? Nee, een koelkast kun je best niet in de regen plaatsen. Als er regen komt op je koelkast, dan kan deze namelijk gaan oxideren. Een koelkast buiten in de regen is dus een no-go.
Het is belangrijk dat de koelkast zijn warmte goed kan afvoeren. Daarom dien je voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van koelkasten aan te houden. Houd een afstand van tenminste 8 - 10 cm tussen koelkast en muur aan om een goede luchtafvoer te creëren. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk wegstromen.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Omdat het in een ruimte als een schuur of garage normaal gesproken niet in de buurt van het vriespunt komt is de minimum temperatuur van de strengste klimaatklasse (SN) gesteld op +10 graden en de maximum temperatuur op +32 graden.
Maar wist u dat veel vriezers en koel/vriescombinaties niet goed werken als de omgevingstemperatuur beneden +10°C komt? De omgevingstemperatuur in de kelder of schuur moet minimaal 10 graden Celsius zijn, omdat de vriezer anders niet goed werkt.
Voor de thermische isolatie zijn er enorm veel mogelijkheden. De meest voorkomend zijn EPS (piepschuim), isolatiefolie, glaswol, steenwol en schapenwol. De vakman kweetwelk materiaal het beste geschikt is voor jouw schuur. Een naar verhouding goedkoop materiaal.