Het verschil tussen een hechtpleister en andere pleisters, is dat een hechtpleister vaak alleen gebruikt wordt, als er sprake is van een snee met scherpe wondranden, die door de hechtpleister bij elkaar gebracht kunnen worden. Door de wond met een hechtpleister bij elkaar te brengen, bespoedigt u het genezingsproces.
Pleisterwerk is de manier van stukadoors om een muur of plafond glad te maken ( schilder klaar ), het gebruikte materiaal wordt hierbij pleistergips genoemd. Pleisterwerk is dus stukadoorswerk zonder structuur.
Fix & Finish wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet-dragende scheidingswanden bestaande uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken. Knauf Fix & Finish is tevens geschikt voor het (blauw)pleisteren van beton, stuclagen van gips of kalkmortel.
Pleisteren en stucen is niet exact hetzelfde, al is het wel zeer vergelijkbaar. Pleisteren wordt vaak als vorm van stucen aangemerkt. Het verschil tussen stuc en pleister heeft dan ook geen betrekking op de techniek van aanbrengen maar op de gebruikte mortel. Een andere benaming voor pleisteren is glad stucen.
Scheuren in stucwerk ontstaan in de meeste gevallen door de werking van de constructie van een woning. Dit treedt voornamelijk op als er grote temperatuur verschillen ontstaan. De meest voorkomende scheurvorming zijn die in een aanbouw of uitbouw, maar ook in nieuwbouwwoningen wil dit helaas voorkomen.
De gemiddelde dikte van de pleisterlaag bedraagt meestal ongeveer 10 mm. Bij renovaties kan dit echter soms oplopen tot 20 à 25 mm (of meer), afhankelijk van de staat en de vlakheid van de ondergrond.
Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se. Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
In principe is jouw gestucte muur niet echt af als je het niet verft, daarom adviseren wij je om jouw pas gestucte muur te verven. Na het verven is jouw muur ook beter afneembaar waardoor jij jouw muur beter schoon kan houden.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
De meeste materialen kan je dampopen noemen, zo ook een gipsbepleistering.
Ter indicatie: een gipspleister (ca. 10mm) dat aangebracht is op een droge ondergrond in een goed verwarmd en geventileerd lokaal kan al na 3 à 4 weken voldoende droog zijn.
Omschrijving. Knauf Roodband Hechtpleister is een pleistergips voor kleinere laagdiktes, waarin toeslagstoffen gebruikt zijn die de hechting bevorderen. Het is een binnenpleister, die je handmatig in één laag verwerkt. Rotband is geschikt voor alle steenachtige ondergronden.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Een van de beste voorstrijk voor gipsplaten is bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk voor gipsplaten. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf. Doe je dit niet, dan zul je meer lagen aan moeten brengen en kan het eindresultaat er minder goed uitzien.
Waarom is stukadoor zo duur? Stukadoren is een intensief beroep. Een stukadoor zal gemiddeld (maar) 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag produceren, waardoor de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk zo hoog is.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Tuurlijk kan iedereen het aanbrengen, maar uiteindelijk gaat het om de details om goed stucwerk te leveren. Stucwerk is er vervolgens in verschillende soorten en heeft u niet de juiste ervaring, dan kan dit achteraf goed zichtbaar zijn.
Let op, bij het aanbrengen van muurvoostrijk moeten glimmende vlekken en lekstrepen / zakkers worden voorkomen. Dit kan door niet teveel muurvoorstrijk aan te brengen, dit moet volledig in de ondergrond dringen. Wanneer teveel wordt aangebracht kunnen glimmende vlekken in eindresultaat ontstaan.
Of 1 of 2 keer voorstrijken nodig is, hangt dus af van de ondergrond die je wilt gaan schilderen. Een pas gestucte muur onttrekt veel vocht uit de verf en voorstrijk aanbrengen op stucwerk, is dan ook zeker nodig.
Je hebt zeker voorstrijk nodig op stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Het is goed om te weten dat vooral muren in nieuwbouwhuizen veel vocht opnemen, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkom je dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren en er kleurverschillen ontstaan.
Onderhoud. Hoewel badkamer pleisterwerk een duurzame en waterdichte afwerking biedt, heeft het nog steeds onderhoud nodig. Zorg ervoor dat je de badkamer goed ventileert om vochtproblemen te voorkomen en schoon te maken met een mild reinigingsmiddel om de stuclaag niet te beschadigen.
Let op: vaak hanteren stukadoors voor pleisterwerken een prijs per vierkante meter, maar voor kleine klussen wordt meestal een uurtarief gerekend. Wat kosten pleisterwerken per uur? Houd rekening met gemiddeld €30,- tot €45,- per uur.
Het vochtpercentage in het stucwerk mag niet meer bedragen dan 2%.